0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

12 признака на пристрастяване към игрите


12 признака на пристрастяване към игрите

През май тази година СЗО официално призна пристрастяването към игрите за болестно състояние.

И като всяко заболяване, пристрастеността към компютърните игри трябва да се лекува, ако, разбира се, не искате да се присъедините към броя на безнадеждните пациенти. Руската психоложка Анет Орлова говори за признаците на разпространената днес болест.

Срамежливост, страх от провал, неспособност за изграждане на взаимоотношения и защита на вече познатите граници. Онези, които познават тези чувства, вероятността да попаднат в зависимост от компютърните игри е много висока, сигурни са експертите. Въпреки това не само тези хора могат да се сблъскат с подобен проблем. Много от нас предпочитат да избягат от агресивната и взискателна реалност във виртуалния свят. Как да разберем дали ние или нашият любим човек сме сред запалените играчи?

1. Емоционално възстановяване, благодарение на играта

Компютърната зависимост може да е резултат от прекомерен стрес - някой в тази ситуация е депресиран и открива спокойствието на виртуалния свят. Всъщност това е просто бягство от реалността. Психиката се проваля и сама по себе си включва деструктивен режим.

game.jpg

Първият тревожен "звънец", който известява, че нещо не е съвсем наред - по време на играта се подобрява емоционалното състояние на човек със зависимо поведение. Той преживява силен тласък, защото уменията в играта му са нараснали, а авторитетът му в общността на съмишлениците се увеличава съответно. Често статутът на зависимият от игрите във виртуалния свят е много различен от статуса му в реалния живот - последният, най-вероятно, не му подхожда. Естествено, веднага щом човек има свободно време, той предпочита да започне да играе, за да може да потъне в една друга реалност.

2. Всички проблеми се пренебрегват

Пристрастеният човек възприема сблъсъците, споровете и конфликтите повърхностно. Нещо повече, той не търси начини за разрешаване на такива ситуации, не се стреми да чуе друг човек, не се опитва да установи диалог и да се справи с проблема. Той просто продължава да живее в "реалността", която представлява играта. Веднага щом в ръцете му се появи джойстик или компютърна клавиатура, животът става все по-добър, появяват се сили и необходимостта да се решават проблемите, които са възникнали преди, изчезва.

3. Липса на интерес към съвместната почивка

Когато близки хора, партньори, родители или приятели предлагат развлечение за зависимия от играта човек, той се съгласява изключително неохотно. И без значение за какво иде реч: дали за живот сред природата или концерт на любимата му група, всичко това само го дразни, изглежда му скучно и безсмислено. Дори ако пристрастеният все пак се съгласи да излезе, той ще мисли само за това как, когато всичко свърши, ще може да се върне към компютъра. Често той дори става враждебен и отчужден към другите.

Ако човек все още има и най-малката възможност да откаже да участва в предложеното събитие, въпреки недоволството и чувствата на близките си, той ще го направи. В областта на интересите при него е налично само онова, което е свързано с игрите.

4. Говоренето за опасностите от игрите предизвиква гняв

И най-малката дума за опасностите от компютърните игри кара зависимия да реагира с подигравка, ирония или гняв. Той се придържа към логиката: „Защо не си гледат работата! Те не разбират нищо, аз контролирам всичко. " Човекът просто отказва да признае проблема.

5. Конфликтите с другите стават все по-чести

Един запален играч рано или късно започва да влошава отношенията си с околните. Резервът на търпение към близките не е неограничен. Ако в началото те се опитват да вдъхновят зависимия от игрите да направи нещо, да му поставят задачи, които да му отвличат вниманието от играта, след това постепенно, без да постигнат резултат, те започват да изпитват апатия и да гледат на ситуацията с безмълвен укор или периодично да организират скандали. Накратко, ситуацията започва да става взривоопасна.

6. Проблемите със съня стават норма

Пристрастяването към игрите често нарушава съня. Човек се уморява, но не може да завърши играта по никакъв начин, той е завладян от емоционална буря и вълнение. Иска му се след 15 минути да изключи компютъра и да си легне, но това не се случва. В най-добрия случай, играчът се просва на леглото сутрин и не може да спи дълго време, а когато това се случи, сънят му е повърхностен и с чести пробуждания.

Капките Алкофитал помагат ефективно при зависимост от алкохола. Те предизвикват непоносимост към алкохола

7. Липса на пауза

Всяка ваша молба към зависимия човек по време на играта се възприема от него като агресия. Той реагира на молбите със силно раздразнение. Не понася разсейването, избягва паузите, изолира се.

8. Неконтролирана загуба на пари

За да подобри качеството на играта, наркоманът постепенно започва да харчи все повече и повече пари за нея, не пести нищо за опасното си "хоби".

9. Времето, което отделя на израта расте

Времето, прекарано в игри, непрекъснато се увеличава. Но когато открито попитате такъв човек колко часа играе, зависимият е хитър и умишлено подценява въпроса. Той започва открито и все по-често да лъже.

Играчът може да обещае, че ще започне да контролира времето, прекарано на компютъра, но всъщност няма да направи това.

10. Отказ да се хранят

Такъв човек често избягва физическата активност, той просто не иска да се движи, но също така губи апетита си и в тежки случаи може да забрави за храната. В същото време значително се увеличава количеството кафе и тонизиращи напитки в диетата на зависимия от играта човек.

11. Къпането остава в миналото

Силно отдадените играчи са толкова потопени в своето "хоби", че често за тях представлява трудност да спазват основните хигиенни правила и дори не го забелязват.

12. Апатия всеки ден

Без компютър човекът, зависим от игрите, чувства силно безпокойство, депресия, раздразнение и апатия, затова иска да се върне към играта на всяка цена, без значение какви средства ще използва.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020