0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

6 факта за пристрастяванията


Няма отговор на въпроса и не е ясно защо се появяват пристрастяванията. Зависимостта към алкохола не е по-различна от лакомията, както и от любовната зависимост.

Как работят зависимостите?

Факт Номер 1

Американското дружество по медицина на наркоманиите определя пристрастяването като хронично заболяване, засягащо системата на положителното подсилване (възнаграждаване на усещането за удоволствие за „правилните" действия), мотивацията и паметта. В резултат на това, човек променя приоритетите си, мотивационната йерархия, която пряко влияе на поведението. Когато се образува пристрастяване, невротрансмисията се променя. Това е цикличен процес, при който невроните получават и предават информация, използвайки група вещества, наречени "невротрансмитери". Някои лекарства, като опиатите, както и алкохола, имитират естествените невротрансмитери. Други, като кокаина, нарушават системата за предаване на съобщения, което води до повишено ниво на допамин. Допаминът оказва влияние и върху някои от по-важните процеси, свързани с контрола на движението, емоциите, способността да изпитвате болка или удоволствие. Трети вещества, като бензодиазепините, променят невротрансмисията, намаляват или увеличават броя на стимулираните рецептори. С течение на времето мозъкът свиква с такива промени и за да се получи подобен ефект е нужно да се взима повече от "лекарството" - в най-широкия смисъл на думата.

Учените изследват защо за някои хора е по-лесно пристрастяването, отколкото при други. Но в момента няма как да се установи коя е истинската причина за появата на пристрастяването: това могат да бъдат генетични фактори (около 50% от предразположението), социокултурната среда, психичните разстройства и много други.

Факт Номер 2

0094871c2c4cd21f392d76186c7907e7.jpg

За преяждането като проява на пристрастяване

Преяждането не е поведенческо разстройство и не е причинено от хормонални дисбаланси, както се смяташе по-рано. В някои случаи това е пристрастяване, подобно на наркоманията и алкохолизма. Точните причини за възникването на преяждането не са много ясни. Все пак, са налице някои вероятности.

Известно е, че ниската кръвна захар ни кара да ядем повече въглехидрати. Има и предположение, че хората с ниски нива на серотонин са склонни към преяждане. Този хормон намалява тревожността, стреса и чувствителността към болка. Изследователите смятат, че в някои случаи естествените нива на серотонин причиняват преяждане. Знае се, че серотонинът се формира от аминокиселината триптофан, която влиза в мозъка само след прием на въглехидрати.

Когато сме гладни, в тялото се секретират различни хормони, което усилва реакцията на системата за положителна армировка, която активно работи по време на хранене. Затова и не особено вкусната храна ще изглежда вкусна, ако човек е много гладен. След хранене се освобождава хормонът лептин, който подтиска апетита. Но съвременната храна е прекомерно наситена с мазнини и захари, тези продукти претоварват системата на положително укрепване в мозъка, освобождава се голямо количество допамин, което предизвиква удоволствие. Това стимулира човек да яде все повече и повече.

Факт Номер 3

За това какво причинява никотинът

Най-често срещаната зависимост е тютюнопушенето, чиито последици ежегодно причиняват около 5 милиона смъртни случая. С всяка цигара, която пуши, човек получава около 1-2 мг никотин. Както класическите лекарства, той променя работата на мозъка. Никотинът, подобен по структура на естествения невротрансмитер ацетилхолин, действа върху рецепторите, чувствителни към това вещество. В резултат на това стойностите на кръвното налягане отиват нагоре, сърдечната честота се променя, дишането става по-бързо. Но това не е всичко: поради това въведение се освобождава увеличено количество допамин, което осигурява чувство на удоволствие.

Никотинът, е основната субстанция, която е пристрастяваща, но не и единствената. Учените знаят, защото са открили, че пушачите имат намалено ниво на ензима моноаминооксидаза (МАО), което ускорява разграждането на различни невротрансмитери, включително допамин. Намалените нива на МАО водят до повишени нива на допамин. И за да запазят удоволствието, хората продължават да пушат.

Сам по себе си никотинът е относително безвреден, но цигарите съдържат изключително много вредни вещества. Около 35 милиона души се опитват да се откажат от пушенето годишно.

418dbb16c0c03489872d9975cbf512fe.jpg

Факт Номер 4

За любовта

Неврохимичните процеси, които са налице по време на наркоманията или алкохолизма, са сходни на процесите, които се случват и при романтичната любов и привързаност. В присъствието на любимия партньор, мозъкът отделя повишено количество окситоцин, допамин и вазопресин, което е причина нивото на безпокойство са не е чак толкова високо, чувство за сигурност и удовлетворение. Мозъкът свързва системата на положителната армировка, както в случая с наркоманията и алкохолизма. Когато човек е отделен от любимия /обичания от него човек/, той изпитва почти същото, което усеща наркомана по време на отказ от предпочитания наркотик.

В едно проучване на американски учени с участието на хора, които наскоро са преживели раздяла, но продължават да обичат бившия си партньор/партньорка, беше установено: когато гледате снимка на любимия човек, в мозъка започват да работят същите неврони, както при кокаиновата зависимост.

Според психолози , зависимостта от отношенията и любовта не могат нито да се дефинират, нито да се фиксират точно. В известен смисъл почти всеки зависи от любовта, търси я и това е нормално. Но за някои хора търсенето на партньор/партньорка става хронична мания. Извън романтичните взаимоотношения те виждат живота си безсмислен и веднага щом чувствата изчезнат, те започват да търсят нова любов. Причините за това, най-вероятно са в личната сфера и са извлечени от детството: особено онези, които тогава не са получили безрезервна родителска любов, са податливи на това разстройство.

Факт Номер 5

За интернет зависимостта

Американската психиатрична асоциация не включва интернет пристрастяването в новата версия на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-V). Това решение обаче бе предшествано от активно разискване. Понастоящем не са определени общи диагностични критерии. Може да се каже, че ако човек мисли за това как ще прекарва времето си в интернет, ако настроението му рязко стане по-лошо, когато няма достъп до мрежата, ако прекарва повече време в интернет, ако той престава да се интересува от това, което го е интересувало по-рано, ако използва интернет, за да подобри настроението си, става дума за пристрастяване.

Медикаментозна терапия се използва за по-тежките случаи. За да се отървете от това разстройство на емоциите лекарствата може да помогнат, но само временно. При не чак толкова фатални случаи може да бъде предписана и да е ефективна когнитивно-поведенческата терапия от опитен психотерапевт.

Факт Номер 6

За лечението на любовта, алкохолизма и други зависимости

alcohol_zavisim.jpg

Въпреки сходството на механизмите, няма единна, универсална терапия за пристрастяване. Всичко е различно, защото хората, както и тежните житейски истории не са еднакви. Така да се каже, лекарства за наркоманите, които представляват заместителна терапия, като метадон, дават добри резултати при пристрастяване към опиати, но са абсолютно безполезни, когато човек е зависим от кокаина. Следователно, търсенето на начини, които могат да помогнат, е постоянно в ход.

Лекарствата, използвани в заместителната терапия, засягат същите мозъчни системи както и самото лекарство. Подобни медикаменти се използват при лечението на пристрастявания към хероин и кодеин. В случай на пристрастяване към кокаин е ефективно да се прилага поведенческа терапия, тъй като няма лекарства за лечение на този тип зависимост.

При лечението на алкохолизъм се прибягва до отблъскваща терапия, чиято същност е да се повиши чувствителността на организма към алкохола. За тази цел поръчайте капките Алкофитал - те увеличава концентрацията на веществото ацеталдехид, което в крайна сметка води до неприятни ефекти (гадене, повръщане и др.) при приемане на алкохол

Експертите могат да кажат и как приблизително да се лекува несподелената любов с лекарства. Например, приема се, че селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин (група антидепресанти) могат да се справят с тази задача. Но досега, особено по етични причини, подобна методология не е удачно да бъде приложена.

Специалистите отбелязват, че успешното лечение на различните зависимости изисква не само лекарствена терапия, но и сериозната работа на психолозите. Положителни резултати се постигат и чрез посещения на срещи на различни общества (анонимни алкохолици, анонимни наркомани, анонимни лакомници и др.).

 

 


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000