0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

9 предупредителни знака за непоносимост към алкохол


Има няколко ясни признака, че тялото ви НЕ ПРИЕМА АЛКОХОЛ. Ако ги пренебрегнете, това с времето може да доведе до сериозни последици

Ако развиете тези симптоми, дори и след една или две чаши алкохол, най-вероятно страдате от алкохолна непоносимост.

На първо място, трябва да знаете, че алкохолната непоносимост не е свързана с алкохолизъм или зависимост към алкохола, а зависи от генетиката. Някои хора нямат ензим, наречен ацеталдехид дехидрогеназа (ALDH2) от раждането. Ако има дефицит на този ензим, когато пиете алкохол, натрупвате ацеталдехид, което причинява странични ефекти.

9 признака, че алкохолът е противопоказан за вас

За да си спестите неприятните последици от непоносимостта към алкохол, най-добре е да го откажете. Имайте предвид, че непоносимост може да се появи и след дългогодишна злоупотреба с алкохол. Капките Алкофитал ще направят процеса на отказване успешен, тъй като тяхната употреба директно влияе върху центъра за зависимости в мозъка.

Също така си струва да се прави разлика между алкохолната непоносимост и алергията към алкохола. Алергията е по-сериозно състояние и най-често е реакция на алерген в алкохола, като ечемик, хмел или мая (дрожди).

Ако нещо не е наред, докато пиете спиртни напитки или бира, обърнете внимание на тези симптоми на алкохолна непоносимост.

Симптоми на непоносимост към алкохол

1. Зачервяване на лицето

Зачервяването на кожата е един от най-честите признаци на непоносимост.

Това се дължи на повишеното кръвно налягане при недостиг на ALDH2, което превръща токсичния ацеталдехид в безопасно вещество, което тялото може да премахне. Тази особеност е често срещана сред азиатците; при европеидната раса тя се среща в около 1 от 10 случая.

Когато тялото не може да разгради ацеталдехида, по лицето, а понякога и по тялото се появяват червени петна. Подобна реакция може да възникне дори след една чаша бира.

2. Хрема

Назалната конгестия или протичане на носа е един от най-честите симптоми на непоносимост към алкохол. Носът се блокира най-често поради възпаление на синусите. Това се дължи и на високото ниво на хистамин в алкохолните напитки, особено във виното и бирата.

3. Уртикария

Непоносимостта към алкохол може да се прояви като горещ сърбящ обрив по кожата, известен като уртикария. Това отново е следствие на недостига на ALDH2, но може да се свърже и с хистамини в напитката или да е алергична реакция към определени съставки.

4. Гадене

Не е изненадващо, че непоносимостта към алкохола може да доведе до гадене. Това се дължи на увеличаване на активността на стомашната киселина, която дразни хранопровода, стомаха и червата.

Капките Алкофитал успешно помагат за отказване на алкохола и предотвратяване на усложненията, които алкохолизма предизвиква

5. Повръщане

Заедно с гаденето може да се появи повръщане. Повръщането може също така да показва, че сте пили твърде много алкохол. Ако обаче имате позиви за повръщане веднага след дори и само една-единствена напитка, това най-вероятно е признак на непоносимост към алкохол.

6. Диария

Диарията се появява и при тези, които не страдат от алкохолна непоносимост, но при които гореизброените симптомите могат да бъдат по-изразени и много бързо да се появят. Алкохолът влияе на абсорбцията на вода в червата, поради което изпражненията и течността преминават по-бързо.

7. Сърцебиене

Непоносимостта към алкохол може да причини тахикардия или сърцебиене. Учестеният сърдечен пулс може да бъде и симптом на нещо по-сериозно - алергия към алкохол, така че ако почувствате, че сърцето ви е започнало да бие силно, може да се наложи да посетите лекар.

Спасете сърцето като откажете алкохола! За да бъде въздържанието пълно, както и за да продължи по-дълго трезвеността - ползвайте капките Алкофитал.

8. Влошаващи се симптоми на астма

Непоносимостта към алкохол може да засили респираторните симптоми и предизвиканите от тях проблеми. Ако имате астма или ви е трудно да дишате след употреба на алкохол, симптомите ви могат да се появят по-ясно.

9. Ниско кръвно налягане

Малко вероятно е сами да забележите това, но непоносимостта към алкохол може да причини спад на кръвното налягане, след като пиете.

alkofital3.png

Сред признаците, показващи намаляване на кръвното налягане, може да има замаяност, невъзможност за концентрация, умора, често плитко дишане и други.

Усложнения при непоносимост от алкохол

В зависимост от причината, усложненията на алкохолната непоносимост или други реакции към алкохолните напитки може да включват:

Мигрена. Консумацията на алкохол може да предизвика мигрена при някои хора, вероятно в резултат на хистамините, съдържащи се в някои алкохолни напитки. Имунната ви система също отделя хистамини по време на алергична реакция.

Тежка алергична реакция. В редки случаи алергичната реакция може да бъде животозастрашаваща (анафилактична реакция) и да изисква спешно лечение.

Предотвратяване

За съжаление, нищо не може да предотврати реакциите на алкохола или съставките в алкохолните напитки. За да избегнете реакция, не консумирайте спиртни напитки или конкретното вещество, което причинява последицата от това, че сте решили да изпиете нещо с по-висок алкохолен градус.

Прочетете етикетите на напитките, за да видите дали съдържат съставки или добавки, за които знаете, че предизвикват реакция, като сулфити или определени зърна. Имайте предвид обаче, че на етикетите може да не са изброени всички съставки.

Алергия към алкохол

Също така си струва да знаете, че трябва да правите разлика между алергия и непоносимост към алкохол. Последното е много по-често при приблизително 25 процента от хората.

Да разберете дали сте алергични към алкохола не е лесно, тъй като много симптоми могат да бъдат объркани със странични ефекти, ако сте много пияни.

Мнозина дори могат да приемат алергичната реакция за тежък махмурлук, който просто трябва да бъде преживян.

При алергии дори малко количество алкохол може да причини симптоми. В най-тежките случаи това може да доведе до анафилаксия, животозастрашаваща алергична реакция.

Обърнете внимание на следните симптоми:

- Сърбеж около устата, очите или носа.
- Обрив, екзема и сърбеж на кожата.
- Подуване на лицето, гърлото или други части на тялото.
- Назална конгестия (хрема, протичане на носа), дрезгавост на гласа, затруднено дишане.
- Болки в корема, гадене, повръщане и диария.
- Замайване, загуба на съзнание.

Въпреки че алергията към алкохола не е толкова честа, тя съществува. И като всяка друга алергия, не може да бъде игнорирана. Ако дълго време не се лекува, това може да доведе до сериозни за здравето последици.

Направете тест

Ако смятате, че алкохолът причинява алергични реакции, консултирайте се с вашия лекар. За да разбере какво се случва, той ще:

- Попита за семейната ви история. Подобно на алергиите, алкохолната непоносимост може да се предаде в семейството. Лекарят ще ви попита дали имате други роднини, които имат подобни проблеми, когато пият алкохол.
- Ще ви накара да опишете вашите симптоми и усещания.
- Ще направи физически тест.
- Ще направи тест чрез "надраскване" на кожата. Това може да покаже дали сте алергични към съставка в алкохолните напитки. Ще получите убождане по кожата си, което ще бъде натъркано с вещество, към което може да сте алергични. Ако сте, на това място ще се образува зачервяване или оток.
- Ще ви накара да направите кръвни изследвания.

Вашият лекар може също да препоръча да спрете да пиете каквито и да са алкохолни напитки за известно време. След това можете да започнете отново, може би да опитате само един вид напитка. Ако реакциите се върнат при конкретни напитки, тогава ще знаете кои от тях ви създават проблеми.

Източник: www.webmd.com


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000