0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолизъм: каква е същността на този проблем?


Алкохолизъм: каква е същността на този проблем?

Алкохолизмът е патологично състояние, характеризиращо се с наличието на психологическа и физическа зависимост от алкохола

В момента това заболяване е едно от най-често срещаните злоупотреби с вещества. Опасността се крие във факта, че с течение на времето болният човек развива различни здравословни проблеми с вътрешните органи, както и прогресивна деградация на самоличността на индивида.

Понастоящем има постоянно увеличение на хората, страдащи от алкохолизъм. Според статистиката по света има приблизително сто четиридесет милиона души с тази зависимост. Проблемът е пряко свързан с факта, че алкохолът е широко достъпен, може свободно да се закупи от рафтовете на магазините и това не представлява никакъв проблем. Важен момент е, че тази патология има тенденция към постепенно развитие. С други думи, човек може да се пристрасти към алкохола, дори да не го иска, и дълго време да не обръща внимание на проблема. И най-вече - да декларира, че той във всеки един момент може да се откаже, и че в неговия случай проблем с алкохола просто няма.

Капките АЛКОФИТАЛ решават проблемите с алкохолната зависимост. Предизвикват непоносимост към алкохола и правят отказването му ефективно и дълготрайно

Основното вещество, което е част от алкохолните напитки, е етилов алкохол. Малко количество от него обикновено участва в много метаболитни процеси, протичащи в човешкото тяло. Механизмът на развитие на интоксикация е, че етиловият алкохол, който е част от алкохола, се абсорбира предимно в органите на стомашно-чревния тракт. Оттам той навлиза в кръвоносната система и има директен ефект върху нервните клетки. В същото време пияният човек започва да изпитва чувство на еуфория, тревожността му намалява и нивото на еманципация се повишава. С други думи, алкохолът действа като вид антидепресант.

С течение на времето обаче, нуждата от количеството консумиран алкохол нараства. Това се дължи на факта, че предишната доза вече не може да дава очаквания ефект. В същото време човек все още не страда от алкохолизъм, но с уверени стъпки се движи към него. Във време, когато има постоянна нужда от прием на алкохолни вещества, можем да говорим за наличието на физическа и психологическа зависимост от алкохола.

Както вече казахме, алкохолизмът води не само до психологически проблеми, но и до нарушаване работата на много вътрешни органи. Това е така, защото при нормални условия по-голямата част от алкохола, който постъпва в организма, се обработва от чернодробните клетки, а останалият процент се отделя от вътрешната среда чрез бъбреците и белите дробове. Въпреки това, при наличие на алкохолна зависимост, продуктите на разграждането на етиловия алкохол остават вътре в човешкото тяло и започват да имат токсичен ефект върху него.

alkoholna zavisimost piene.jpg

Най-често алкохолизмът се развива при онези хора, които изпитват някакви психологически затруднения. С други думи, ако човек е изправен пред систематични натоварвания по време на работа, в личния си живот и в други области на междуличностните отношения, той започва да търси начин да се абстрахира от проблемите си. Като такъв метод той много често избира алкохола. Освен това, социалната среда и генетичната предразположеност също играят важна роля. Установено е, че хората, чиито родители са имали алкохолна зависимост, са по-предразположени към този проблем.

Кои са основните признаци на алкохолизъм

В развитието на алкохолизма е обичайно да се разграничават три последователни етапа. В допълнение, там е и продромалният стадий на този патологичен процес. Продромалният стадий е един вид предвестник на сериозните проблеми, които алкохолизмът предизвиква. По време на този стадий човекът все още не е алкохолик, но поради факта, че редовно пие алкохол, рискът от развитие на този проблем непрекъснато нараства.

Първият етап се характеризира с признаци на алкохолизъм, като повишено желание за алкохол, което става най-интензивно при наличието на негативни ситуации. С други думи, човек започва да изпитва обсебващо желание да пие, ако има проблеми в работата, някакъв конфликт в семейството и т.н. Ако обаче пиенето на алкохол не успее да се справи с усещането, което проблемите предизвикват, такова желание временно се притъпява. Важен момент е, че хората по време на първия етап на пристрастяване приемат повече алкохол, отколкото в продромалния стадий. Нуждата им от компания не е толкова изразена, което води до самостоятелно напиване.

Капките АЛКОФИТАЛ помагат при лечение на алкохолизъм, като намаляват желанието за употреба на алкохол - до пълното му отказване!

Във втория стадий на това заболяване се отбелязва още по-голямо увеличение на желанието да се пие алкохол. В същото време количеството също се увеличава и периодите на трезвост стават все по-редки. Такива лица нямат практически рефлекс при прекомерната консумация на алкохол, имат и сериозни пропуски в паметта. В случай, че трябва да се откажете от алкохола, трябва да сте наблюдателни за признаци на алкохолизъм, като тремор на ръцете и пръстите, безсъние и повишено кръвно налягане.

Третият етап на алкохолизъм е придружен от намаляване на алкохолната резистентност (устойчивост, която е устойчива). Това предполага, че е достатъчно човек да пие доста, за да се напие. Желанието към алкохола става неконтролируемо и постоянно. Забелязва се постепенната социална деградация.

Последиците от алкохолизма

На първо място алкохолизмът удря нервната система. Появява се постепенно нарушение на всички видове чувствителност. Такива хора често са диагностицирани с халюциногенни и налудничави състояния, намаляване на интелектуалната функция, както и множество увреждания на периферните нерви.

Човешкият алкохолизъм в повечето случаи води до патологии и хронични заболявания на стомаха и черния дроб. Пептичната язва и цирозата са пряка последица от тази зависимост. В допълнение, панкреасът, бъбреците и сърдечният мускул също често страдат в този случай.

Лечение и рехабилитация при алкохолизъм

Ако човек има признаци на алкохолизъм, се препоръчва да започне лечението възможно най-скоро. Такива пациенти трябва да провеждат мерки за детоксикация, както и редовното използване на капките АЛКОФИТАЛ.

Билковите капки АЛКОФИТАЛ имат пряко въздействие върху областта на зависимост в мозъка. Тяхната редовна употреба прави възможно отказването на алкохола, тъй като зависимият развива непоносимост към спиртните напитки. В течение на времето той започва да пие все по-малко и по-малко количество алкохол - до пълното му отказване. Ефектът от приема на капките АЛКОФИТАЛ си проличава след втората опаковка.

От голямо значение са психологическото въздействие върху човека и неговата социална реабилитация. Във всички случаи зависимите от алкохола хора имат нужда от подкрепата на своите близки. Те не бива да бъдат упреквани, обиждани или игнорирани. Разбирането на проблема се състои най-вече в съпорта на тези хора. Зависимите от алкохола мъже и жени във всички случаи не са се родили такива. Отговорност и задача на близките е да им помогнат да станат пак онези хора, които са били, преди да е налице алкохолната зависимост.

Източник: www.alcoholrehabguide.org


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020