0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолизъм: само научни факти за появата и лечението на зависимостта към алкохола


Има много неистини за алкохола и алкохолизма, които хората повтарят в продължение на десетилетия. Това затруднява лечението на алкохолната болест.

Болест, която води след себе си не само семейни неприятности, но и появата на други заболявания.

Внимание: лоша наследственост!

Според съвременните научни данни развитието на алкохолната зависимост при 60-70% от хората се дължи на генетиката, на 20% - на личностните качества и 15% - на социалните и екологичните фактори. Разбира се, не се наследява самият алкохолизъм, а предразположението към него - специфичните особености на биохимичните системи на мозъка, поради които злоупотребата се развива бързо, болестта е злокачествена, напредва бързо и изисква активна медицинска намеса в най-ранните етапи. А присъствието на роднини в семейството с алкохолизъм е причина да стоят настрана от бутилката. Между другото, съвременните методи позволяват използването на ДНК диагностика за идентифициране на специфични промени в гените, отговорни за развитието на алкохолизъм, и за определяне на индивидуалното ниво на генетичен риск. Но дори високият генетичен риск от развитие на алкохолизъм все още не е присъда. Това не означава, че болестта е неизбежна и не може да бъде предотвратена.

trees.jpg

Свързан с питието

Решението да се намали дозата на алкохола или напълно да се откаже от него, е решение трудно. За да не се отклонявате от пътя, действайте според правилата.

- Не гладувайте, за да не предизвиквате жажда за алкохол.

 - Винаги носете вода със себе си и я прилагайте по предназначение, особено на партита.

 - Опитайте се да превключите вниманието към нещо по-здравословно - физическото усилие обикновено помага да се отвлече вниманието от мисълта за алкохол.

 - Опитайте се да планирате деня си ясно, не оставяйте време за безделие.

 - Не навлизайте в подробното обяснение защо не пиете с всички: за да обозначите трезвата си позиция е достатъчна дори една кратка фраза.

 - С парите, спестени от закупуването на алкохол, се насърчавайте като си купувате различни подаръци.

Таланти и алкохолици

Психолозите уверено говорят за проблема на много представители на творчески професии, които според тях не могат да работят без чаша в ръцете си: алкохолния допинг не е гаранция за творчески успех. По-скоро това е проявление на типичното желание на всеки човек да пие, за да оправдае собственото си поведение. Творческият човек първо проявява таланта си и едва тогава започва да пие, но не става блестящ в резултат на изобретателната употреба на алкохол. И, между другото, нищо не убива творческите способности и не унищожава мозъка така, както етиловия алкохол.

Лечение с алкохол: странични ефекти

Алкохолът може да лекува. Натриването на кожата с водка, например, може бързо да намали най-високата температура. Дезинфекциращите свойства на водката и алкохола също са трудни за оспорване. Но употребата на алкохол вътрешно, за лечение или като антидепресант, е сложен и двусмислен въпрос. Етиловият алкохол по отношение на човешкото тяло има само токсична активност, а алкохолните напитки няма да помогнат при настинки, витаминен дефицит, сърдечно-съдови заболявания или лъчева болест. Някои субективни подобрения в приема на алкохол при пациенти с остри респираторни вирусни инфекции се обясняват с банална интоксикация, която маскира симптомите на настинката за кратко време. Фактът, че злоупотребата с алкохол се превърна в една от основните причини за смърт от инфаркти и инсулти, е неоспорим факт.

Не отлагайте! Поръчайте капките Алкофитал и започнете да ги прилагате веднага, за да се избавите от алкохолната зависимост

Капка алкохол

Според лекарите използването на сухо вино, за предпочитане червено, е най-малко опасно за човешкото здраве. Силните алкохолни напитки практически не съдържат хранителни вещества, но имат изразен токсичен ефект. А в червеното вино се намират поне здрави флавоноиди, кверцетин и ресвератрол. Наличието на сухо вино в храната се обяснява от някои изследователи с така наречения френски парадокс - ниското ниво на сърдечно-съдови и онкологични заболявания сред жителите на тази страна.

Дори Световната здравна организация не би могла да посочи минималното количество алкохол, което може да се консумира без вреда за здравето. Затова е доста трудно да се реши дали човек е алкохолик, защото се напива от 100 грама чист алкохол, или не е алкохолик, тъй като не се напива дори и от литър. Всичко е много лично, много субективно.

По-забавно заедно?

Хората от вътрешния кръг на пациентите с алкохолизъм често развиват промени в поведението и характера - взаимозависимост. Така че, съпругата на алкохолика, която е принудена да разреши всички проблеми самостоятелно, включително и тези създадени от мъжа ѝ, естествено, няма достатъчно време и енергия за себе си. От постоянното стресиращо очакване на прага на пияния човек възникват различни невротични разстройства - нарушения на съня, умора, тревожност. Децата, живеещи в такива семейства, също имат нарушения на настроението и поведението.

Алкохол: само факти

Според Националния научен център по наркомании към Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия, сега има 418 000 жени, официално регистрирани с диагноза "алкохолизъм" и 74 000 с "пиене с вредни последици". Според експерти реалните цифри са три до пет пъти повече от официалната статистика.
Нивото на консумация на алкохол в Русия е 15,7 литра чист алкохол годишно на глава от населението. Ако изключим 41% от руснаците, които не консумират алкохол (възрастни хора, бебета и болни възрастни), се оказва, че цялото количество се изпива 59% от населението. Това означава, че един руски пияч консумира 35,38 литра етанол годишно, или 175 бутилки водка, или половин бутилка всеки ден. Пиенето на руската жена се заключава в чаша водка на ден. Според този показател руснаците са изпреварени по употреба на алкохол от жителите на Босна и Херцеговина. И това не е повод за радост, нито за гордост, нито за съжаление. Такива са фактите.

Според Роспотребнадзор 33% от момчетата и 20% от момичетата ежедневно консумират алкохол (включително бира) в Русия. Пикът на масово започване на консумацията на алкохол се измества към възрастовата група от 14-15 години.
Към днешна дата около 90% от гимназистите поне веднъж са употребявали алкохолни напитки. Броят на подрастващите, които не консумират алкохолни напитки, постепенно намалява с възрастта, което е особено забележимо при момичетата. Сред тях първоначално броят на не-пиещите е по-малък от този на момчетата, а на 18-годишна възраст изобщо няма не-пиещи (въпреки че консумацията на алкохол е спорадична).
Според СЗО всеки пети жител на Русия умира поради прекомерно пиене.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000