0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолна енцефалопатия: причини, основни симптоми, лечение и профилактика


Алкохолна енцефалопатия - това е заболяване, свързано с увреждане на мозъчни клетки, което възниква, когато редовно и в големи количества се консумира алкохол

Причини за алкохолна енцефалопатия

Най-често заболяването възниква на фона на алкохола, който се приема във високи дози. Преди проявата на болестта, пациентът може да е в продължителен период на пиене, който може да е продължил няколко седмици или месеци. Понякога заболяването може да се развие като резултат от ежедневния прием на алкохол през годините.

Вероятността от поява на болестта е значително по-висока при лица, които приемат заместители на алкохол или течности, съдържащи етилов алкохол. В редки случаи, появата на заболяването възниква при липса на алкохолна зависимост, със системно приемане на алкохол или редки случаи на алкохолни ексцесии.

Симптоми

В началния стадий пациентът развива предшественици на болестта, проявяващи се с поява на астения, съчетана с нарушение на съня и намален апетит . При такива пациенти се наблюдава упорито отвращение към храни, които съдържат големи количества мазнини и протеини и предпочитат храни, съдържащи значителни количества въглехидрати, което е съпроводено с прогресиране на метаболитни нарушения. Понякога тези пациенти имат анорексия, както и нарушения в храносмилателната система. Появата на гадене и повръщане при такива пациенти се наблюдава предимно в сутрешните часове и може да се наблюдава болка в корема, оригване, киселини в стомаха, нарушено изпражнение. Пациентите отбелязват бързо влошаване, загуба на тегло и увеличаване на изтощението. Понякога се наблюдават симптоми на алкохолна полиневропатия.

Алкохолна полиневропатия - най-сериозното усложнение при алкохолна енцефалопатия

Патологично състояние, характеризиращо се с множество лезии на периферните нерви по време на алкохолизъм.

Основните причини за алкохолна полиневропатия са токсичният ефект на алкохола върху организма, дефицитът на витамин В, недохранването, повишената кръвна захар и наследствените характеристики на метаболизма на пациента. Заболяването най-често се открива при хора с третия, по-рядко при втори етап на алкохолизъм. Вероятността за развитие на симптоми на полиневропатия се увеличава с приемането на нискокачествен алкохол, денатуриран алкохол и всички видове химически течности, съдържащи етилов алкохол.

alcoholic desperate.jpg

С постоянната употреба на алкохолни напитки в тялото на пациента се натрупва токсичен междинен разпад на етанол - ацеталдехид, който има разрушителен ефект върху всички органи и тъкани, включително аксоните на нервните клетки. Скоростта на натрупване на ацеталдехид се определя от наследствените характеристики на метаболизма, поради способността на организма да произвежда ацеталдехид дехидрогеназа и алкохолна дехидрогеназа.

Състоянието се утежнява от недостига на витамин В1, който участва активно в предаването на нервните импулси и действа като антиоксидант, предотвратява разрушаването на клетките и засяга употребата на алкохол в черния дроб. Недостигът на витамин В1 се проявява по редица причини, включително недостатъчно или небалансирано хранене, дължащо се на намаляване на апетита, по време на твърд пиене, материални трудности и липса на внимание към здравето, намаляване на адсорбцията на витамин В1 в червата и нарушена функция на чернодробните клетки.

Неврологичното изследване в ранните стадии на заболяването полиневропатия показва увеличение на сухожилните рефлекси, а в последствие - намаляване. Чувствителността на кожата и болката е намалена. Мускулният тонус се намалява, при наличие на мускулни нарушения атрофията настъпва бързо. Понякога в дисталните части на крайниците се образуват контрактури. В повечето случаи се наблюдава поражение на телесните мускули, придружено от повишена болка по време на палпацията на мускулите и натиск върху зоната на преминаване на нервите, инервиращи този анатомичен регион. Като допълнителен диагностичен метод за потвърждаване на диагнозата полиневропатия, използвайте електромиография, количествено автономно и сензорно изследване.

В повечето случаи енцефалопатията започва с появата на делириум със средна тежест

При такива пациенти могат да се отбележат фрагментирани зрителни илюзии и халюцинации, както и сложни повтарящи се движения. Налице е промяна на периоди на възбуда с кратки епизоди на неподвижност, докато пациентът има повишен мускулен тонус. Такива пациенти постоянно мърморят или крещят нещо, в резултат на което продуктивната комуникация с тях става невъзможна.

Капките Алкофитал - спасение от всички усложнения, които алкохолната зависимост причинява

Митиралата остра енцефалопатия започва с намаляване на настроението и апетита, както и с нарушения на съня. Пациентът отбелязва появата на нарастваща тревожност и предразположеност към хипохондрия. Неврологичните нарушения са леки, след 1 или 2 месеца след началото на заболяването пациентът развива делириум.

В супер-острата форма на заболяването се наблюдава прогресивно развитие на негативни симптоми. Продължителността на прекурсора за този вид заболяване не надвишава 3 седмици, след което се наблюдава остро развитие на психоза, придружено от тежки неврологични и соматични нарушения.

Диагностика на алкохолната енцефалопатия

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата и клиничните симптоми, диференциалната диагноза се извършва с други форми на психоза, шизофрения, злокачествени и доброкачествени мозъчни неоплазми.

Лечение на алкохолна енцефалопатия

Основата на успешното лечение е отхвърлянето на алкохолни напитки. Изборът на тактика и методи за лечение на алкохолната зависимост се определя индивидуално от специалиста по пристрастяване, в зависимост от особеностите на конкретния случай. Възможно е имплантиране на импланти, използване на методи за лечение на лекарства, хипнозависима терапия или кодиране по метода на Довженко. Желателно е да се извърши цялостна рехабилитация с последващо наблюдение на специалист, посещение на психотерапевт или групи за подкрепа.

Предотвратяване

Предотвратяването развитието на алкохолна енцефалопатия може да помогне за общото подобрение състоянието на пациента. За това е нужно да се предприеме избягване приема на алкохолни напитки, както и за своевременно лечение на алкохолната зависимост.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2019

Content
LivedaMed2000