0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолна интоксикация на тялото - симптоми и причини


Алкохолна интоксикация се случва тогава, когато организма е изложен на вредното въздействие на токсични вещества, каквото е и алкохола, и тялото претърпява отравяне

Алкохолна интоксикация се развива под влияние на външни и вътрешни фактори. Интоксикационният синдром няма ограничения за пол и възраст, той се случва дори при новородени.

Какво се случва в тялото?

При злоупотреба с алкохол, особено ако се случва в големи количества и редовно, е налице цялостно отравяне на организма - това е неговата реакция на въздействието на токсините. В резултат на това са нарушени метаболитни и саморегулаторни процеси.

Най-опасните вещества за хората се образуват по време на обработката на отрови (а алкохолът е отрова, която човек доброволно купува). Вътрешни причини за отравяне - това е несвоевременно елиминиране на токсините от тялото, от което са следствие остри или хронични заболявания.

Симптоми на интоксикация

В случай на отравяне са налице общи признаци на интоксикация на тялото, и специфични признаци, свързани с работата на сърцето и нервната система.

Общи признаци

В човешкото тяло всичко е взаимосвързано, така че признаци на отравяне могат да се появят от различни органи.

Кои са симптомите алкохолна интоксикация?

- тремор;
- повишено изпотяване;
- нежелание за движение;
- бледност и синкав цвят на кожата;
- повишаване на температурата;
- диария;
- повръщане, гадене;
- болка в стомаха;
- разширени зеници;
- зачервяване на лицето.

Сърдечни проблеми при алкохолна интоксикация

Такива симптоми се проявяват при повечето пациенти, приемащи лекарства за сърдечна недостатъчности (когато са взели по-голяма доза или са смесили лекарствата с алкохол)

Сърдечни признаци при интоксикационен синдром:

- нарушения на сърдечния ритъм до
- спиране на сърцето;
- силни болки в гърдите;
- бърз или бавен пулс;
- забавяне на кръвообращението;
- намаляване на кръвното налягане.

Неврастеничен синдром

В случай на отравяне на тялото с алкохол, храна или химикали, се появяват неизправности на нервната система:

- нарушения на съня
- умора, хронична умора;
- тежка обща слабост;
- внезапна стреляща болка;
- виене на свят;
- усещане за топлина в цялото тяло;
- необясним задух;
- депресивни разстройства;
- психози.

Проблемите след консумация на алкохол могат да изненадат всеки, независимо от социалния статус или качеството на консумирания продукт. Отравянето с алкохол и неговите сурогати изискват компетентна детоксикация на организма, за да се избегне дълъг период на възстановяване и възможното лечение на сериозни последици.

За да не се налага да се справяте с неприятните последици от алкохолната интоксикация - откажете алкохола. Най-доброто средство против алкохолната зависимост са капките АЛКОФИТАЛ.

alkofital3.png

Симптоматиката при отравяне (или интоксикация), която изяснихме по-горе, е приблизително еднаква при повечето хора. Има разлики в индивидуалните характеристики, които зависят от здравословното състояние и личната толерантност на човека.

Какво е алкохолна интоксикация?

Това е потискащия ефект върху тялото на етанола и неговите продукти на разлагане (ацеталдехид) по време на обработката на алкохолната напитка. Нарушени физиологични, поведенчески и психологически реакции.

Първично отравяне с алкохол

То се възприема като ефект от големи дози, но има случаи, когато за отравяне е достатъчно и малко количество етилов алкохол.

Първичното алкохолно отравяне е състоянието на еуфория, което се проявява в нарушение на координацията на движенията, променено възприемане на реалността и промяна в поведенческия модел. Това, което обикновено се нарича махмурлук, се отнася до вторичния процес на алкохолна интоксикация, когато тялото се опитва самостоятелно да отстрани продуктите на разпад.

Хронична интоксикация с алкохол

Хора, които не се смятат за алкохолици, но пият алкохол ежедневно, са подложени на хронична алкохолна интоксикация. На практика това е пълно увреждане на всички вътрешни органи - от храносмилателния тракт до мозъка. Основният проблем при това състояние е, че органите вече не могат самостоятелно да се отърват от многообразните вреди на алкохола на този фон. Едновременно с това се появяват и някои патологии, като:

- дисбаланс в телесното тегло (възможни са както наднормено тегло, така и неестествена слабост);
- ранен стадий артериална хипертония;
- постоянен тремор на крайниците;
- зачервяване на кожата;
- дихателни нарушения;
- усещане за силен студ или топлина, които се редуват вълнообразно;
анемия;
- увреждане на периферните нерви;
- прекомерно изпотяване.

Остра алкохолна интоксикация

Еднократна доза за кратък период от време (300-400 мл етанол) може да бъде фатална. Но в повечето случаи острата алкохолна интоксикация е възможно да бъде елиминирана с навременна медицинска помощ. Типични признаци на тежко алкохолно отравяне са: прекомерно слюноотделяне, спазми, интензивно зачервяване на лицето и ръцете, загуба на съзнание, проблемно дишане и др.

Причини за алкохолната интоксикация

Ако вземем предвид психологическите причини за алкохолна интоксикация, трябва да се отбележи, че пиенето на алкохол на фона на променено емоционално съзнание (стрес или изключителна радост) води до неправилно възприемане от организма на въздействието на етила върху мозъка. В този случай опиянението не се проявява дълго и човекът продължава да се стреми към него. При тази скорост много повече алкохол влиза в тялото, отколкото пиещият може да понесе.

Отравяне с алкохол (ацеталдехид) може да се случи дори при използване например на една чаша водка. Всичко зависи от качеството на напитката, личната поносимост на тялото, продължителността и скоростта на консумация. Всъщност, опиянението с алкохол възниква поради разграждането на етиловия алкохол от черния дроб и преразпределението на усилията на органите да се отърват от продуктите на разграждането.

Как алкохолът влияе на тялото?

Малките дози алкохол, в комбинация с правилно хранене, няма да причинят отравяне на организма. Дозировката на допустимото се определя от самия човек според собствените му усещания. Увеличаването на приеманото количество води до интоксикация на организма и появата на съответните симптоми. Токсичният ефект на алкохола важи за всички органи и системи:

Капките Алкофитал са ефективно средство за отказване на алкохола. Редовната употреба на капките Алкофитал предотвратяват усложненията, които алкохолната зависимост предизвиква

1. Отравяне и смърт на клетките. Чистият етанол активно убива живите тъкани, поради което се използва като универсален антисептик. Широко разпространеното убеждение, че алкохолът убива мозъчните клетки, не е напълно вярно. Излагането на ацеталдехид нарушава невронните връзки, но само в прекомерни количества води до клетъчна смърт.

2. Сексуална дисфункция. В по-голямата си част това се отнася за мъжете. Спермата се възстановява в рамките на 75 дни. Излагането на алкохол нарушава нормалната сперматогенеза. Това води до влошаване качеството на спермата. Ето защо се препоръчва да се откажете от алкохола за около 3 месеца, ако планирате зачеване на дете.

3. Плодът при бременните жени може да се развие с нарушения, дължащи се на неправилно функциониране на органите и системите на майката поради увреждане от прекомерната консумация на алкохол.

4. Мозъкът губи нормалното снабдяване с кислород, нервните връзки се нарушават, което води до постепенно намаляване на умствените способности, намаляване на интелигентността и развитие деменция.

5. Сърцето и съдовете започват да се износват по-бързо, отколкото е предвидено от природата. Последиците от хроничната употреба на алкохол са хипертония, нарушение на сърдечния ритъм, коронарна болест, инфаркти, язвени заболявания, гастрит, повредени са и слюнчените жлези.

6. Черният дроб- основният орган, чрез който тялото разгражда алкохола, също е потърпевш. Етилът нарушава нормалното му функциониране и води до тъканна смърт.

Капките АЛКОФИТАЛ ефективно помагат при проблеми с алкохола. Редовната употреба на АЛКОФИТАЛ предизвиква непоносимост към алкохола, и по този начин се постига ефективен отказ от алкохолните напитки.

7. Бъбреците губят способността за нормално отстраняване на отпадъчните продукти. Неправилната им работа води до излишък на течност с остатъците от разграждането на алкохола в организма.

8. В зависимост от интензивността, с която се използват вещества, съдържащи етил, може да се развие цял набор от проблеми: от анемия и мускулна дисфункция до пълна или частична парализа.

9. Имунитетът е отслабен поради намаленото производство бели кръвни клетки и общо подтискане на телесните функции заради злоупотребата с алкохол.

Източник: healthline.com


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Януари 2020

Content
LivedaMed2000