0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолна невропатия: един различен метод за облекчаване на болката


Алкохолната полиневропатия е често срещано усложнение на интоксикацията с алкохол, която става хроничн. Свързаната с алкоохла полиневропатиясе изразява в поражението на периферните нерви. Проявява се в персистиращ болков синдром, парестезии и нарушение чувствителността на кожата в засегнатата област. Най-често хроничният алкохолизъм развива полиневропатия на долните крайници.

КАК СЕ ПОЯВЯВА НЕВРОПАТИЯ, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ АЛКОХОЛА?

Механизмът на развитие на алкохолна полиневропатия е многофакторен. Основният момент е поражението на нервните влакна от токсичните продукти на разпадане на алкохолните компоненти - както самия етилов алкохол, така и добавките, които сами по себе си могат да бъдат опасни. В допълнение, съдовите нарушения играят роля, която е свързана със системно нарушение на микроциркулацията, включително в областта на периферните нерви.

alcohol.jpg

Хроничната алкохолна интоксикация също така има отрицателен ефект върху функционирането на черния дроб. Засегнати са и червата, което преминава в развитието на бери-бери (авитаминоза), включително липсата на витамин В1 - един от най-важните невротрофични витамини. Нарушено е използването и на други витамини и аминокиселини.

И накрая, ние не трябва да забравяме за неподвижността на пациента, който е в състояние на тежка интоксикация. Дългото стоене в една и съща поза провокира продължителна компресия на периферните нерви, нарушена микроциркулация в тях, което също води до развитие на невропатия.

МОДЕРЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ ЛЕЧЕНИЕТО НА АЛКОХОЛНАТА НЕВРОПАТИЯ

Характеристиките на механизма на развитие на невропатичната болка при хронично алкохолно отравяне показват, че единственият радикален начин за лечение на невропатия в този случай е пълното отхвърляне на алкохола.

Допълнете го с детоксикационна терапия и балансирана диета. Но трябва да е ясно: такива мерки са важни. Те със сигурност ще осигурят подобрение, но то ще е със забавен ефект. В същото време, на човека, страдащ от силна болка, трябва да му се осигури помощ и бързо облекчаване на състоянието.

Ненаркотичните аналгетици и нестероидните противовъзпалителни средства не винаги са ефективни. Това не им пречи и те все още на губят своята популярност. Тези лекарства имат аналгетичен ефект, но не засягат патогенетичните връзки на полиневропатията, поради което ефектът им е сравнително краткотраен.

Една от популярните тенденции в лечението на алкохолната невропатия днес се счита, че е приема антиоксиданти, които влияят на метаболитните процеси - например, алфа липоева киселина. Антихипоксанти и стимулатори на микроциркулацията могат да допълват антидепресантите.

Навременното спиране на алкохола спестява усложненията от алкохолизма. Поръчайте Алкофитал сега и спечелете битката с алкохолната зависимост

Напоследък антиконвулсивните лекарства (прегабалин) са изключени от списъка с лекарства, отпускани без рецепта, и затова е трудно да се използват за рутинно лечение на невропатичната болка.

НЕВРОТРОПНИТЕ ВИТАМИНИ - КАК МОГАТ ДА ПОМОГНАТ?

Сравнително нов, но добре доказан метод за лечение на болка при алкохолна невропатия е комплексният курс с прилагане на три витамина, принадлежащи към невротропната група: В1, В6 и В12. Използването на тези витамини осигурява пряк ефект върху причината за болката. Известно е, че витамин В1 е един от необходимите участници в производствената реакция на ацетилхолин на невротрансмитер, който осигурява предаването на нервните импулси през влакното. Пълната регенерация на нервната тъкан в отсъствието му е невъзможна. Витамин В6 също участва в производството на редица невротрансмитери. Витамин В12 осигурява възстановяване на миелиновите обвивки на нервните влакна, участва в метаболитните процеси и в кръвта. За успешното лечение е важно да се прилагат трите невротрофични витамина едновременно, в продължение на 3-4 седмици. Трябва да се въздържате от допълването им с лидокаин - да, това усилва аналгетичния ефект, но през последните години честотата на анафилактичните реакции, пряко или непряко свързани с неговото приемане, включително и от хора, които не са имали алергия към това лекарство, се е увеличила. Как точно лидокаинът ще се държи в тялото на пациент с хронична алкохолна интоксикация е невъзможно да се предскаже.

wr_1.jpg

Съвременната медицина има широки възможности за облекчаване на болката при алкохолна невропатия, постоянно търсене на нови, все по-ефективни методи за лечение на болката. Въпреки това, основните условия за постоянна ремисия на невропатичната болка остават същите: избягване на алкохола, детоксикация и възстановяване на нервните влакна чрез курс на лечение с невротропни витамини.

И още нещо за алкохолната невропатия

За да я лекувате, трябва да я разпознаете.

Полиневропатията се среща при около половината от хората, които дълго време страдат от алкохолизъм. В тежки случаи, нервите, които са отговорни за процесите, които не се контролират от съзнанието (например сърдечен ритъм, храносмилане, изпотяване), могат да бъдат повредени.

Симптоматика на алкохолната невропатия

- изтръпване на ръцете и краката, необичайни усещания;
- болка в ръцете и краката;
- мускулни проблеми (слабост, болка или спазми);
- непоносимост към топлина, чувство за прегряване, с прекомерно изпотяване, особено след малко по-интензивно движение;
- проблеми с ерекцията (импотентност);
- уринарна инконтиненция, чувство за непълно изпразване след уриниране и затруднение при започване;
- запек или диария;
- гадене, повръщане;
- проблеми с преглъщането;
- трудност при произнасяне на думи;
- нестабилна разходка.

Намалената мускулна сила и нарушенията на чувствителността обикновено се появяват от двете страни на тялото: дясно и ляво. В този случай, краката са засегнати по-често от ръцете. Симптомите се развиват постепенно и се влошават с времето.

Какви изследвания са необходими

Лекарят трябва да извърши изследване и да попита за симптомите. Изследването може да разкрие и наличие на очни проблеми.

Прекомерната консумация на алкохол често води до факта, че тялото губи способността си да използва някои витамини и минерали или да създава резерви. Затова се прави кръвен тест за идентифициране на дефицита:

 • Тиамин (витамин В1);
 • Пиридоксин (витамин В6);
 • Пантотенова киселина и биотин;
 • Витамин В12;
 • Фолиева киселина;
 • Ниацин (витамин В3);
 • Витамин А.

Замаяност

__________.jpg

Някои пациенти с алкохолна невропатия, ставайки, започват да изпитват замайване поради рязко намаляване на количеството на кръвта, постъпваща в мозъка (ортостатична хипотония). В такива случаи можете да опитате различни лечения, за да намерите такова, което ще помогне. Например:

 • носене на компресионни чорапи (плътно прилепнали по крака, не позволявайте кръвта да се застоява по-долу);
 • увеличаване на количеството консумирана сол;
 • сън с повдигната глава;
 • прием на лекарства.

Проблеми с тоалетната

При симптом на полиневропатията, като загуба на уриниране, използвайте:

 • ръчен натиск върху долната част на корема, за да се предизвика изпразване;
 • отделяне на урина чрез специална тръба - катетър;
 • медикаменти.

Ако е необходимо, се предприема лечение на импотентност, диария, запек и други прояви на заболяването. В същото време, при хора с алкохолна невропатия, борбата с такива симптоми не винаги дава положителни резултати.

Как да избегнете нараняване

Важно е да се предпазят частите на тялото с намалена чувствителност от възможни наранявания. За това:

 • проверява се температурата на водата в банята за предотвратяване на изгаряния;
 • смяна на обувки;
 • често проверявайте краката и обувките, за да избегнете наранявания, причинени от притискане или триене от вътрешните страни;
 • предпазвайте ръцете и краката от удар.

За да спрете влошаването на състоянието, трябва да се откажете от алкохола. Психологическо консултиране , социална подкрепа (например Анонимни алкохолици ) или прием на определени хранителни добавки може да помогне.

Защо се предписват антидепресанти?

Често, за да се облекчи състоянието на пациентите, страдащи от болка при полиневропатия, лекарите предписват лекарства под общото наименование трициклични антидепресанти (TCA).

Тези вещества не подобряват състоянието на увредените нерви. Те само блокират потока от болкови сигнали към мозъка и водят до увеличаване на неговата концентрация на вещества (серотонин и норепинефрин), които елиминират проявите на депресия и тревожност. Има достатъчно доказателства за ефективността на TCA за намаляване на болката при тези, които страдат от невропатия.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000