0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Деца на алкохолици - рискови фактори, ефекти и подкрепа


Деца на алкохолици - рискови фактори, ефекти и подкрепа

Нарушението на употребата на алкохол може да има далечни последици върху семействата на тези, които пият, особено за децата

Всяко дете, което расте в семейство с алкохолик или алкохолици е изложено на последиците от алкохолизма у дома. Такива деца са изложени на по-голям риск от развитие на редица проблеми, включително употребата на вещества, като наркотици и алкохол, психични и поведенчески разстройства, малтретиране, работа със социални грижи и проблеми в отношенията.

Научете повече за това дали алкохолизмът е генетичен, как алкохолизмът засяга децата, характеристиките на децата на алкохолици, рисковите фактори сред децата на алкохолиците и подкрепата за децата на алкохолиците.

Генетичен ли е алкохолизмът?

Алкохолизмът, често наричан нарушение на употребата на алкохол, е хроничен и прогресивен модел на пиене, който води до тежък дистрес или увреждане на способността на човек да функционира в една или повече жизнени области. Симптомите на нарушение на употребата на алкохол включват:

липса на контрол върху пиенето; продължаване на пиенето дори след преживяване на физически, психологически или социални последици;
затруднения при изпълнение на задълженията у дома, в училище или на работа поради пиене.

Деца на алкохолици

Проучванията показват, че употребата на алкохол има генетичен компонент. Приблизително 40-70% от риска от развитие на алкохолизъм се дължи на генетиката. Наличието на родител с нарушение на употребата на алкохол увеличава риска от развитие на алкохолизъм от 3 до 4 пъти. Това дори се наблюдава при деца, осиновени при раждане от хора, които нямат проблеми с алкохола. Вероятността е още по-голяма, ако има повече роднини с проблемен алкохолизъм.

Само защото съществува известен риск от генетично предразположение към развитие на нарушение на употребата на алкохол, това не е гаранция, че ще се случи. Нарушението на употребата на алкохол не се причинява от един специфичен ген. Вместо това вариантите на много различни гени могат да увеличат риска от развитие на разстройството в даден момент. Тези гени, съчетани с физиологични, екологични, фикологични и социални фактори, могат да играят роля за това как човек взаимодейства с алкохола.

Как алкохолизмът засяга децата?

Когато детето има родител с нарушение на употребата на алкохол, то може да развие нездравословни умения за справяне и да бъде изложено на по-голям риск от редица проблеми по време на детството и като стане възрастен. Проблеми с поведението, психични разстройства, проблеми с взаимоотношенията и злоупотреба с алкохол и наркотици могат да се появят при деца на алкохолици, засягащи ги както като деца, юноши, така и като възрастни.

Децата на алкохолици също са 3 до 4 пъти по-склонни да развият известна зависимост към алкохола, за разлика от децата, чиито родители не са алкохолици. Излагането на алкохол или злоупотреба с вещества в домашни условия насърчава ранните експерименти при децата. За разлика от тях, децата, чиито родители са потърсили лечение на зависимост от алкохола, и са успели да се справят, почти нямат проблеми с пиенето в бъдеще.

Капките АЛКОФИТАЛ решават проблемите с алкохолната зависимост. Предизвикват непоносимост към алкохола и правят отказването му ефективно и дълготрайно

Децата, които растат в домакинство, където единият или двамата родители имат нарушение на употребата на алкохол, могат да изпитат хаотична и нестабилна среда на живот, непоследователно родителство, чести спорове между родителите, изоставяне или непредсказуемо поведение. Те също могат да станат свидетели на домашно насилие и са по-склонни да претърпят пренебрегване или физическо, сексуално и/или психологическо насилие, отколкото деца на родители, които нямат проблеми с алкохола. В някои случаи могат да се включат правоприлагащи органи или агенции за социални услуги, които могат да предизвикат тревога у децата.

Алкохолизмът често се превръща в централен въпрос, който допринася за дисфункция в семейната система, но може да се превърне и в нещо, което членовете на семейството работят усилено, за да пазят като тайна в семейното звено. Децата могат да се чувстват отговорни за своите родители или братя и сестри и да се държат по-скоро като родител, особено ако техният родител често отсъства или не може да функционира. Страхът, срамът, гневът, вината и отричането са често изпитвани емоции за членовете на семейството, включително и за децата. Децата на алкохолиците могат да изпитват тревожност, депресия или трудности да се доверят на хората.

Употребата на алкохол по време на бременност може да доведе до раждане на дете с фетални нарушения. Това може да причини аномалии като проблеми с координацията, баланса, движението, ученето, паметта, вниманието и вербалната комуникация.

Децата на хора с нарушение на употребата на алкохол могат да действат по различни начини, включително:

  • Проблеми с поведението, като кражба от магазини или сбиване.
  • Прекомерно отсъствие или закъснение в училище.
  • Изолиране от връстници.
  • Борба в училище.
  • Злоупотребата с наркотични вещества.
  • Самоубийствени мисли или опити.
  • Симптоми на депресия.
  • Поемане на излишни рискове.

Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020