0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Гарантирани ли са наднорменото тегло и амнезията? Митове и истини за алкохола


Възможно ли е да комбинираме алкохола с лекарства, дали чаша вино дневно е толкова полезна за нашето здраве, колкото казват? И няма ли чаша след чаша да се превърнем в алкохолици?

Алкохолът има много поддръжници и опоненти. Любителите на пиенето са готови да приписват на виното, водката и другите напитки практически чудотворни свойства, а пламенните въздържатели настояват, че капка алкохол е абсолютно зло.

Мит или истина: всеки алкохол предизвиква апетит

Всъщност: наистина. Този ефект в повечето случаи обяснява наличието на наднормено тегло сред пиещите и прекаляващите с алкохола. И макар апетитът да идва с яденето, всъщност е вярно и онова, което казват, че апетита идва и с пиенето. Десертните вина имат особено ярък ефект в тази насока - те се използват от време оно като терапевтично средство за хора, които страдат от загуба на апетит и са с поднормено тегло.

Мит или истина: алкохолът има високо калорично съдържание и е противопоказан за тези, които искат да отслабнат

Всъщност: при високо калоричния алкохол, тези „празни" калории са почти напълно изгорени. Затова, ако погледнете истината такава, каквато е, а именно - алкохолик, който пие много, но забравя да яде, тогава ще видите, че той обикновено е слаб. Сладките и полусладки вина, ликьорите съдържат много захар. При редовна употреба те могат да увеличат вашите форми в обеми. Като цяло, умерената консумация на алкохол, ако засяга теглото, се дължи на повишения апетит. Въпреки това, когато алкохолът е в умерени количества става елемент на балансирана диета. Такъв е случаят със средиземноморската диета, където виното съжителства със зеленчуците, плодовете, ядките, зеленчуците, месото, морските дарове и сирене - това не допринася за увеличаване на теглото.

Капките Алкофитал помагат да се освободите от времето на алкохолната зависимост. Редовната им  употреба гарантира дълговременен ефект

Мит или истина: скъпият алкохол не е чак толкова вреден

Всъщност: възможно е да се унищожи здравето с помощта на алкохол, независимо дали е купен от най-близкия магазин или е колекционерски коняк за хиляди левове. Разликата е в степента на пречистване от многоатомни алкохоли (фузелови масла) и вкус. Независимо колко добър е алкохолът, Световната здравна организация не препоръчва превишаване на дозата от 40 грама алкохол на ден за мъже и 30 грама за жени, като поне 2 дни от седмицата изобщо няма да има алкохол. И това е обща препоръка, според която по-ниските дози също могат да бъдат токсични.

Мит или истина: алкохолът е лекарство при настинки

Всъщност: дали има полза от водката с черен пипер, като отхрачващо средство? Най-вероятно да, но за тази цел има и други лекарства, които действат по подобен начин.

cocktail.jpg

В аптеките можете да намерите лекарства, които са сходни по механизъм на този, който го има при водката с черен пипер. Такива са например, мукалтин или корен от женско биле. Това означава, че една чаша водка с пипер на празен стомах може да ускори отделянето на храчки. Не бива обаче да се очакват чудеса от такова „лекарство", освен това, по време на болестното състояние, когато тялото е подложено на интоксикация, много хора не толерират алкохол.

Мит или истина: чаша червено или бяло вино на ден е полезно за здравето и не причинява вреда

Всъщност: за повечето хора това е вярно. При дългосрочно наблюдение на начина на живот на хората, които са дали съгласието си, е установено, че умерените пиячи могат дори да имат предимство пред абсолютните не-пиещи по отношение на сърдечно-съдовия риск. И въпреки че по-нататъшни проучвания не могат да потвърдят това с голяма надеждност, може да се каже, че такива дози от вино или друг алкохол, в количество, еквивалентно на алкохолното съдържание, са безопасни за здрав човек. Въпреки това, ако вече имате чернодробно заболяване, болен панкреас, епилепсия, както и някои наследствени заболявания - алкохолът трябва да се избягва напълно.

Мит или истина: пиенето на алкохол убива нервните клетки в мозъка и уврежда паметта

Всъщност: трябва да се прави разлика между употреба и злоупотреба. Злоупотребяващите с алкохол страдат от широк спектър от заболявания, засягащи периферната и централната нервна система. Те имат висок риск от инсулт. При злоупотребяващите с алкохола се развива атрофия на мозъчната кора, периферните нерви губят чувствителността си, а мускулите престават да бъдат контролирани. Но това са прояви на голямо алкохолно заболяване. В споменатите по-горе дози (примерно, на седмица по едно-две малки), алкохолът е напълно безопасен.

Мит или истина: от бирата на мъжете им растат гърдите и корема

Всъщност: бирата съдържа растителни аналози на женския полов хормон - естроген. И това изобщо не е страшно, стига да не пиете бира литър след литър. Фактът, че тялото при процент от мъжете произвежда малко количество естроген, не е страшен. Той е необходим за нормалния хормонален баланс. Ако човек пие няколко бутилки бира на седмица - той не е изправен пред нищо страшно, освен някои и друг излишен килограм. Но, ако пие всеки ден - съотношението на тестостерон и естроген се променя в полза на последния, и след това можете да видите увеличаване на гърдите (гинекомастия) и затлъстяване, както и намалена сексуална функция при любителите на бирата.

Мит или истина: алкохолът не може да се комбинира с нито едно лекарство

Всъщност, има лекарства, чиято комбинация с алкохол е нежелана или дори опасна. Например, антибиотиците като метронидазол (и неговите аналози), флуорохинолони - имат способността да забавят метаболизма на алкохола, а токсичният ацеталдехид се натрупва в организма. Това се проявява с главоболие, повръщане, сърцебиене, задух, зачервяване на лицето и други симптоми. Трябва да внимавате много за комбинацията от алкохол и психотропни лекарства - ефектът им може да стане непредсказуем и човек, след като пие много малко, може да падне в дълбок сън или да се държи неадекватно. Въпреки това, повечето лекарства с ниски дози алкохол са съвместими. Прочетете инструкциите на лекарствата, и ако имате съмнения - консултирайте се с лекар.

Мит или истина: алкохолът помага за облекчаване на стреса

В действителност: Алкохолът, разбира се, засяга психичната сфера, но не винаги неговите ефекти могат да се предскажат. Най-често той е способен да задуши безпокойството и да има хипнотичен ефект. Но има хора, при които той, напротив, може да предизвика безпокойство и страх. Като цяло, ако пиете редовно и повече от препоръчваните дози - може да се появи депресия. Краткият анти-тревожен ефект на алкохола е подкрепящ фактор по пътя от алкохолизма към алкохолизма. Човекът „пие" проблемите си. В никакъв случай това не трябва да се прави и ако редовно имате нужда от облекчаване на стреса с алкохол, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000