0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как алкохолът засяга черния дроб?


Този най-голям вътрешен човешки органи играе централна роля във всички метаболитни процеси.

Колко години са необходими, за да се предизвика увреждане на черния дроб, в следствие на злоупотребата с алкохол? Какви са симптомите на болния черен дроб? Как трябва да поддържате черния дроб здрав?

Лесно е да приемате черния дроб за даденост: дълго след като си легнете, проклинайки приятеля, който е поръчал шот след шот, жизненоважният орган е зает да преработва токсините, които безразсъдно сте въвели в кръвта си. Но какво се случва, когато тези петъчни вечери започнат да стават резон? Има ли начини да разберете дали черният дроб започва да показва признаци на напрежение, заради това, че сте вземали съмнителни решения?

Колко години пиене на алкохол води до увреждане на черния дроб?

Нека започнем с добрата новина: за разлика от повечето от основните човешки органи, черния дроб може да се регенерира, като саламандър, след като е бил повреден. Но това не означава, че многократно трябва да злоупотребявате и да се оттеглите. Шансовете ви да избягате от годините безразсъдно отношение без сериозни чернодробни увреждания зависят отчасти от това, кога излизате от мъглата, предизвикана от алкохола, казва Стивън Фламм, медицински директор на програмата за трансплантация на черен дроб в Северозападната мемориална болница в Чикаго.

ceren-drob.jpg

"Ако някой е на 26 години и е пиел много алкохол в продължение на четири или пет години, почти със сигурност не е развил никакво хронично чернодробно заболяване, за което все още трябва да се тревожи", казва той. Но годините между 25 и 35 години могат да преминат бързо, особено когато прекарвате две или три вечери в бара с чаша алкохол до вас. За около десетилетие, ако пиете - да кажем, средно по три до четири напитки на ден или по 5-6 през уикендите - това ви излага на висок риск от развитие на хронично чернодробно заболяване, в следствие на злоупотреба с алкохола.

Което е по-лошо, може да не го хванете и да не го забележите в продължение на години. В този момент ще трябва да оставите бутилката за ваше добро.

"Много е тъжно, защото когато хората се разболеят от това, те обикновено са в средата на 30-те до средата на 40-те години", казва Флам. Често те имат значителни други важни за тях неща - малки деца, къща. "Всеки от тях казва:" Иска ми се да не го бях направил. Не си струваше. "

Какво прави алкохолът с черния дроб?

В някои случаи последствията са наистина плашещи: Единичен епизод на сериозно запиване може да предизвика състояние, наречено остър алкохолен хепатит, възпаление на черния дроб, казва Хардип Сингх, хепатолог в болница St. Joseph в Ориндж, Калифорния. Симптомите включват коремна болка, гадене и повръщане. (Това е много сериозен проблем - около половината от времето , пациентите умират в рамките на един месец.)

Но преди да се побъркате, трябва да знаете, че алкохолното чернодробно заболяване по-често се появява бавно, с течение на времето. Първо, мазнините се натрупват в черния дроб, което затруднява органа да изпълнява функции като разграждане на лекарства и усвояване на хранителни вещества от храната ви, казва Джесика Лу, лекар по семейна медицина в One Medical, Чикаго.

Продължавате да пиете, а алкохолът ще продължи да уврежда или унищожава клетките в черния дроб, което води до хепатит. В много случаи обаче тези щети са обратими, казва Флам. Но след като пресече линията и цирозата стане факт или се появят белези на черния дроб, може да не успеете да се върнете назад.

Редовната употреба на капките Алкофитал помагат при злоупотреба с алкохол и предотвратяват появата на цироза

Цироза не се развива при всеки, който пие тежко или злоупотребява с алкохол по причини, които не са напълно разбрани.

"Някои хора могат да пият по 20 бири на ден и никога да не разболеят черния дроб", казва Флам. "Но други хора пият много по-малко алкохол и се разболяват."

Въпреки това някои фактори несъмнено увеличават шансовете ви. Едно нещо, за съжаление, е ако сте жена - и не само защото жените са склонни да тежат по-малко.

"Жените са два пъти по-чувствителни към токсичните ефекти на алкохола върху черния дроб", казва Алън Волкоф, професор по медицина и директор на Центъра за изследвания на черния дроб в Медицинския колеж "Алберт Айнщайн".

Всеки друг източник на стрес или натоварване на черния дроб причинява алкохола да го удари много по-трудно. Друг въпрос на възход: мастно заболяване на черния дроб, което не е причинено от алкохол. Това състояние, наречено неалкохолен стеатохепатит засяга приблизително един на всеки четирима американци, според American Liver Foundation.

Да сте с наднормено тегло или затлъстяване също ви излагат на риск да имате инфилтрация на мастната тъкан в чернодробната тъкан още преди попаднете в компанията на Джак Даниелс или капитан Морган, казва Тайри Уинтърс, доцент по педиатрия в университета Роуан, Остеопатия в Принстън, Ню Джърси. (Някои лекарства, като блокери на калциевите канали, или други рискови фактори, като висок холестерол и високо кръвно налягане, също могат да играят роля за омазняването на черния дроб.) Но, когато пиете, това е много по-лошо.

Същото се отнася и за други причини за увреждане на черния дроб, включително вродени дефекти и инфекции като хепатит В и хепатит С. „Да имаш алкохол на борда с хепатит С е много, много вредно за черния дроб", казва Флам. - Черният дроб не харесва това. Тези хора се разболяват по-зле и по-бързо.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000