0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да разберете, че тийнейджърът пие алкохол или взима наркотици: 21 признака


Притеснявате ли се за поведението на вашия син или дъщеря? Подозирате ли, че той може да пие алкохол или да взима наркотици?

Родителите и учителите трябва да се научат да разпознават признаци на злоупотреба с алкохол и други забранени вещества навреме.

Ако детето ви вече е навлязло в период на "трудна" възраст, естествено е да се притеснявате как и къде прекарва свободното си време. Свързало ли се е с лоша компания? Започнало ли е да пуши и да пие алкохолни напитки (или по-лошо)? Затова грижовните и сериозни родители винаги обръщат внимание на редица физически, емоционални и поведенчески знаци, които са видими при повечето тийнейджъри, и които ще помогнат да се включи алармата навреме.

Поръчайте капките Алкофитал ТУК! Те ефективно се справят както с ранно възникналата зависимост, така и с тежките случаи на алкохолизъм

Ето 21 физически, емоционални и поведенчески признака на злоупотреба с алкохол или наркотици, характерни за тийнейджърската група:

1. Прекомерна сънливост, успиване сутрин, постоянно "дремане" в час.

2. Зачервено е бялото на очите.

3. Необичайно разширени или стеснени зеници.

4. Нежелани промени в социалния кръг. Хора, които са по-големи от него, с различни интереси. Като цяло - подозрителни типове.

5. Закъснява за училище или тайно бяга от часовете. След време е възможно и съвсем явно да бяга от училище.

6. Прекомерно агресивно или конфликтно поведение.

7. Намаляване на академичната ефективност. Не помни, не учи, не полага същите усилия както преди. Има лоши оценки и не дава информация за това изпитван ли е и като цяло как се развива в училище.

Капките Алкофитал успешно помагат за отказване на алкохола и предотвратяване на усложненията, които алкохолизма предизвиква

8. Загуба на интерес към любимите му занимания или спорт.

9. Промени в режима на сън.

10. Загуба на апетит или други промени в диетата и хранителните навици. Наблюдавайте го дали не повръща твърде често.

11. Намаляване на теглото

12. Миризмата на дим, силен парфюм, одеколон или на лекарства.

13. Загуба на координация (тийнейджърът често се спъва, пада, не може да изпълнява прости задачи).

14. Като цяло такива деца стават затворени и започват да не допускат никой до себе си.

15. Отписване от семейните задължения.

16. Лъжи, извинения за постоянно отсъствие и закъснение.

17. Нарушаване на паметта.

18. Тревожност, нервност, раздразнителност.

19. Загуба на пари. Кражба на пари и дребни ценности от дома.

20. Необичайна или честа кашлица или повръщане.

21. Объркана реч. Бавно говорене, използване на думи и обиди, които не е употребявал преди.

Всеки от тези симптоми или комбинация от тях може да показва психически или физически здравословни проблеми. Някои от тях, например, конфликтното поведение, могат да бъдат следствие от обичайните промени в настроението, характерни за подрастващите. Ако обаче подозирате, че детето ви злоупотребява с алкохол или наркотици, поведението му изисква внимателно проучване.

Капките Алкофитал ще направят зависимия от алкохола човек трезвеник завинаги. Редовната употреба на билковите капки оказва влияние върху центъра за зависимости в мозъка

Въпреки глобалните възрастови ограничения на консумацията на алкохол, повечето тийнейджъри лесно го купуват. В същото време учените са тревожни от това явление. Оказва се, че пиенето на алкохол в ранна възраст увеличава риска от алкохолизъм в по-късна възраст.

В Университета в Аризона е проведено проучване, по време на което са направени две открития, които биха помогнали в изследването на алкохолизма и неговото предотвратяване.

tijneidjar.jpg

За проучването учените подбраха 300 ученици от гимназията. Възрастта на участниците беше 16 години. Те бяха помолени да отговорят на няколко въпроса, включително да разкажат кога за първи път са опитали алкохол и кога за първи път са се напили. Те също така бяха помолени да говорят колко пъти през последния месец са консумирали алкохол.

Резултатите от проучването показаха, че тези участници, които преди това са опитвали алкохол, в момента го употребяват в по-големи количества, отколкото техните връстници, които са опитвали алкохол по-късно.
Учените откриха още, че онези, които за първи път са се напили почти веднага след като са опитвали алкохол, са по-предразположени към алкохолизъм.

Ръководителят на проучването Меган Мореан смята, че тийнейджър, който е опитвал алкохол на 15, и на 16 вече е бил пиян няколко пъти, е по-предразположен към алкохолизъм от връстника си, който също е опитвал алкохол на 15, но в същото време е престанал да го употребява и е започнал да пие отново, когато е станал пълнолетен.

С цигарите положението е горе-долу същото. Колкото по-късно е пропушил човек, толкова по-вероятно е да пуши по-малко или да откаже цигарите по-ефективно

Всеки е наясно с опасностите от никотина, който причинява непоправима вреда на здравето. Лошият навик да се пуши разрушава сърдечно-съдовата система, тъй като влияе на нивото на кръвното налягане.

Но, ако тези вреди бъдат обяснени на подрастващите, възможно е те да преразгледат отношението си към лошия навик да пушат.

Съдовете на пушачите често са запушени, постепенно това се случва със съдовете на краката, а след това на ръцете, което впоследствие води до ампутация. Дихателната система, разбира се, страда не по-малко - постоянна кашлица, която в крайна сметка се превръща в хроничен бронхит, ларингит и вероятно рак.

За други телесни системи тютюнопушенето също е опасно и има своите странични ефекти. Човек с често тютюнопушене може да има храносмилателни проблеми, които по-късно се превръщат в такива неприятни заболявания като язва и гастрит. Пикочо-половата система страда, нарушения във функционирането й водят до възпаление и нарушения при жените, това е цистит, при мъжете - простатит.

Тютюнопушенето е лош навик, който разрушава здравето на човека, отразявайки се на неговото поведение, характер и действия. Тютюнопушенето може да се приравни с зависимостта лъм алкохолаи други зависимости. Ако направим аналогия между тютюнопушенето и алкохолизма, ще видим колко много общо имат помежду си.

Обикновено хората пият, за да облекчат натрупаното напрежение, да се успокоят и да се отпуснат. Пушенето, като цяло, се случва поради същите причини. Често можем да наблюдаваме как пушач се втурва да пуши във всяка досадна ситуация, нервно запалва цигара и се успокоява само когато е дръпнал поне няколко пъти.

Навикът да се пие алкохол , подобно на тютюнопушенето, се развива постепенно, чрез пристрастяване и увеличаване на дозата консумирани вещества.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000