0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да се отървем от алкохолната зависимост?


Има много начини да се отървем от алкохолната зависимост, но статистиката е разочароваща: само според официалните данни все повече хора стават зависими от алкохол.

Нека се опитаме да разберем как работят популярните методи за лечение на алкохолизма.

Медикаментозно лечение

Има лекарства, които намаляват жаждата за алкохол. Например, такива лекарства са антидепресантите. Тези лекарства повишават нивото на хормона на доброто настроение - серотонин. Факт е, че в механизма на алкохолната зависимост винаги има елемент на депресия, следователно, на фона на приема на антидепресанти, стремежът към силни напитки намалява.

Друга група лекарства са блокаторите на опиатните рецептори. Те блокират рецепторите, които са пряко свързани с алкохола. За сметка на това намалява желанието за пиене, а употребата на алкохол не носи очакваното удоволствие.

Следващата група лекарства - невролептици. Те премахват тревожността и раздразнителността. Някои действат срещу епилепсия. На фона на приема на такива лекарства човек не трябва да използва алкохол като успокоително. В допълнение към тези групи лекарства, транквилантите се използват и за облекчаване на махмурлука и раздразнителността.

alcoholic.jpg

Недостатъци. За съжаление, тези лекарства не могат да убедят човек да спре да пие. Те действат само върху една или няколко връзки при алкохолна зависимост, например, подобряват настроението и облекчават стреса, така че могат да се използват само като поддържаща терапия. В допълнение, те могат да се приемат само по лекарско предписание.

Кодиране

При кодирането, на пациента се казва, че пиенето дори на малко количество алкохол може да доведе до сериозни последици за здравето.

Съществуват два вида кодиране - лекарство (когато лекарството се прилага на човек, което причинява нежелана реакция към алкохол) и психологически (хипноза).

При медицинско кодиране обикновено се провежда така наречената провокация - на човек се дава да опита или да подуши алкохол, след което изпитва гадене, зачервяване и други неприятни симптоми. Ефектът от това лечение се основава на страха - реакцията към приема на алкохол на фона на кодирането може да бъде доста трудна, така че човек започва да избягва алкохола.

Недостатъци. Ефектът от кодирането отслабва с времето, а понякога жаждата за алкохол е по-силна от страха. В допълнение, ефектът на лекарства, които се използват в кодирането, се основава на факта, че те пречат на правилното усвояване на алкохола. Ако човек не пие, тези инструменти са практически безвредни, но когато консумират алкохол, те причиняват отравяне с ацеталдехид - продукт на преработка на алкохол. Последиците са много сериозни, дори фатални, така че ако пациент, подложен на кодиране на наркотици, се развали и пиеше, трябва да предизвикате повръщане и да наберете номера за спешна помощ.

Що се отнася до хипнозата, тя, уви, действа не чак толкова ефективно.

Психотерапия

Това лечение включва не само работа с психолог или психотерапевт, но и посещения на групи от анонимни алкохолици, участие в различни програми, предназначени да се отърват от алкохолната зависимост.

Това е един от най-добрите начини за лечение на алкохолизма. Факт е, че зависимостта от алкохола е психично заболяване, следователно е необходимо да се работи предимно с психиката на пациента. Психологическите програми позволяват на пациентите постепенно да се научат да живеят и да се забавляват без алкохол, а в групите от анонимни алкохолици има хора, които са злоупотребили с алкохол в миналото и знаят как да убедят пациента да спре да пие. В допълнение, за разлика от кодирането, психологическото лечение не се основава на принуда и страх, а на положителни емоции, които могат да се получат без пиене на алкохол.

Капките Алкофитал предизвикват непоносимост към алкохола и ефективно се справят с алкохолната зависимост

Недостатъци. За да започне психологическото лечение, пациентът сам трябва да иска да се отърве от зависимостта си. Много е трудно да накараш алкохолно зависимия да се обърне към психолог или да започне да посещава група за анонимни алкохолици.

Билкови лекарства

Действието на някои лечебни растения е подобно на действието на лекарствата. Например мащерката причинява непоносимост към алкохола, така че отварата от това растение може да се използва като по-мека алтернатива на кодирането на лекарства.

Бульон на основата на глог, корен от валериана или божур имат седативно действие и могат да намалят стремежа към алкохол при стреса.

Някои растения като брусница или боровинка имат диуретично действие. Те премахват токсините от тялото и могат да се използват за облекчаване на махмурлука, което е много важно за лечението на алкохолизъм.

Факт е, че чувството за вина, което почти винаги съпровожда алкохолната зависимост, се засилва с махмурлук, а за да се задушат негативните емоции и в същото време да се отърве от неразположението, човек отново и отново използва алкохол.

Недостатъци. Билковите лекарства действат по-слабо от лечението с лекарства, в допълнение, не всички хора са добре запознати с ботаниката, така че има висок риск от отравяне с отровни растения.

Физиотерапия

Често алкохолната зависимост се опитва да бъде лекувана с акупунктура, масаж и други физиотерапевтични процедури. Използването на акупресура може да се прилага за облекчаване на стреса и подобряване на настроението.

Недостатъци. Няма големи клинични проучвания, доказващи, че физиотерапията наистина помага да се отървете от алкохолната зависимост, затова много експерти смятат, че успехът при употребата на такива методи се основава само на плацебо ефекта. Въпреки това, този ефект не трябва да се подценява, защото ако човек реши да спре да пие, тогава дори плацебото може да му помогне да избегне срив.

Важно

Три признака на алкохолна зависимост:

- Пиенето на алкохол за няколко дни подред, което води до тежко пиене.

- Желанието да се пие алкохол на фона на наличието на махмурлук.

- Консумация на алкохол, въпреки очевидно неподходящата ситуация (на работа, преди шофиране).

Проверете себе си

Има фактори, които увеличават риска от алкохолна зависимост.

- Наследственост . Децата на родители, които са имали проблеми с алкохола, стават алкохолици по-често от децата от семейства, които не са имали алкохолни проблеми.

- Алкохолизъм на единия от съпрузите. Често вторият съпруг започва да пие за компания. Това е особено вярно за жените.

- Липса на психологическа гъвкавост и способност за адаптиране към обстоятелствата . Поради тази особеност хората с рискови професии често злоупотребяват с алкохол.

- Тенденцията да се пие алкохол на фона на стрес, неприятни събития и лошо настроение - „да се напиеш от скръб", "да пиеш от радост". Алкохолът не е в състояние да подобри обективните обстоятелства в живота, но в същото време има краткотраен седативен ефект. Ето защо съществува риск човек да прибягва към него твърде често.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000