0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да защитим детето от зависимостта към алкохола?


Защо тийнейджърите търсят решение на проблемите си на дъното на бутилката? Обречени ли са децата на алкохолиците да повторят родителския път? И може ли тази опасност да бъде намалена?

Напоследък търсенето на алкохол и тютюн сред 15-17-годишните (т.нар. Поколение Z, родено след 2000-та година) намалява. Все пак всеки родител все още се страхува, че детето му ще стане жертва на опасна зависимост. Особено ако и той самия е зависим, или сред роднините му има човек, който е пострадал от алкохола.

Къс път към удоволствието

Животът на тийнейджърите е пълен със стрес. И е по-лесно и по-приятно да се преборят с него не със спорт и йога, а с алкохол. Получаването на удоволствие е нормална човешка нужда, а алкохолът я удовлетворява бързо и лесно. Проучванията показват, че 80% от алкохолиците и наркоманите са пристрастени към психоактивни вещества още от юношеството, именно защото алкохолът и наркотиците им помагат да решат психологически проблеми. Според статистиката, алкохолната зависимост при юношите се формира много бързо - средно от 2 до 5 години минават от първата глътка към тежкия алкохолизъм. След този кратък период вече може да се появят деменция и подобни на шизофренията личностни промени.

Пътят до лапите на зелената змия е още по-кратък, ако в семейството един от родителите пие. Според статистиката, децата на алкохолиците по-често злоупотребяват с алкохол, отколкото децата от богати семейства. Или пък такива, живеещи в бедност, защото и това се явява проблем, който отключва зависимостта. Не, алкохолизмът не се наследява, но тенденцията към злоупотреба с алкохол често се копира.

Защитен от вреда

Въпреки това, дори децата на родителите, които пият, имат два начина: имитация или отричане. В първия вариант от тях израстват асоциални личности и алкохолици. Но в 5% от случаите се получават хиперсоциални граждани - войнстващи и не-пиещи. Но те също демонстрират зависимо поведение, само че с различен вектор. И едните, и другите се нуждаят от помощта на психолог.

deca alcohol.jpg

Много жени, които живеят с бащите си, братя или съпрузи-алкохолици, се страхуват, че децата им ще повторят съдбата на нерентабилните роднини и често грешат. Те започват прекомерно да се грижат за децата, като така им правят лоша услуга. В крайна сметка, ако човек под 30-годишна възраст се ръководи от личния пример, тогава всичко може наистина да свърши за него с алкохолизъм или наркомания. Много по-продуктивно е да разговаряте откровено с децата, да ги научите да общуват и да се сприятеляват, да насочват енергията им да упражняват дейности, като спорт и творчество.

Важно е да се имат предвид не само генетичните, но и медицинските рискове. Опасността от пристрастяващо поведение нараства при:

- тежка бременност и трудно раждане на майката на детето;

- повишено вътречерепно налягане на детето;

хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Симптомите са проблеми с концентрацията, хаотични движения на детето.

Всички тези състояния трябва да бъдат коригирани и лекувани от невролог и евентуално от психиатър.

Степента няма значение

Увреждането на алкохола върху нарастващото тяло и незрялата нервна система, както и на мозъка, който продължава да се формира, е по-високо, отколкото при възрастните. Всички органи и системи са засегнати. Колкото по-малко е детето, толкова по-лоши могат да бъдат последствията от пиенето. Например, едно дете в предучилищна възраст може да умре дори от чаша водка. Дозата водка от 250 грама може да бъде фатална за тийнейджъра.

Най-често децата не започват със силни напитки, а с нискоалкохолни напитки - бира, коктейли и други. Смята се по някаква причина, че алкохолът в бирата е нещо коренно различно и по-малко опасно от пристрастяването към водката. Всъщност, няма разлика. Зависимостта и към бирата, и към водката възниква от употребата на етанол, който е отрова за клетките на тялото (най-токсичните продукти на полуразпад на етанола).

Въпреки това любителите на бирата имат допълнителни проблеми. И това не е само заради "бирения корем", но също така и заради така нареченото "бирено сърце" (през XIX век, тази диагноза често се прави вместо на сърдечна недостатъчност). В крайна сметка, бирата е повече от другия алкохол, дава подпухналост, задържане на течности. Що се отнася до коктейлите с ниско съдържание на алкохол, качеството на които често е изключително ниско, поради голямото количество химически примеси, вредата от тях е още по-голяма.

Лош приятел

Да разберат предварително, че един човек ще бъде алкохолик, а друг няма, лекарите все още не могат. Въпреки че има специален генетичен анализ на риска от пристрастяване. Тук може да става дума не само за алкохолизма, но и за други нездравословни зависимости. Каква зависимост ще има едно дете зависи до голяма степен от неговата среда (настояща и бъдеща).

Анализът се основава на изследването на нивото на два маркера - невротрансмитери допамин и серотонин в организма. Високото ниво на допамин предизвиква рисково поведение и избутва тийнейджъра в неправилните коловози на живота. В този случай, алкохолът помага за намаляване на страха и добавяне на „геройство". Ниското ниво на серотонин прави тийнейджъра прекалено чувствителен и уязвим. Алкохолът помага на децата да се справят със своите чувства и съмнения в себе си.

Капките Алкофитал - най-доброто средство за превенция и справяне с алкохолната зависимост!

Превенция - от детска градина

Анализ, който се провежда днес в центровете за превенция на пристрастяващо поведение, може да помогне за предотвратяване на развитието на пристрастяване при дете, чиито близки роднини, и особено родителите, страдат от пристрастяване към алкохол, наркотици или имат друга деструктивна страст (например хазарт).

Това е много достъпно изследване. И за разлика от, например, тестване за наркотици, което е разрешено за деца от само след 13-годишна възраст, този анализ може да се извърши дори за бебета. След резултатите от генетичните изследвания, детето или тийнейджърът могат да преминат психологически тестове и на базата на получените данни специалистите ще разработят индивидуален план за превантивна работа и ще дадат препоръки на родителите.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000