0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Каква е основната причина за детския алкохолизъм?

Не подценявайте детския алкохолизъм! Макар днешните деца на 15 години да не изглеждат като деца, те са подрастващи, които имат нужда от грижи и разбиране

Не подценявайте детския алкохолизъм! Макар днешните деца на 15 години да не изглеждат като деца, те са подрастващи, които имат нужда от грижи и разбиране

Каква е основната причина за детския алкохолизъм?

Да започнем в най-близката среда за детето - със семейството. Всички деца обичат празниците и ги празнуват заедно с възрастни на голямата празнична трапеза. И всички празници, както е известно, традиционно са придружени от голям брой различни алкохолни напитки.

Разбира се, в семейството никой не възнамерява да се опитва да предизвика алкохолизъм при децата. Рядко на тийнейджъра се налива чаша вино на масата, обикновено лимонадата или плодовата напитка е предназначена за деца. Но в ума на децата алкохолът все още се свързва с атмосферата на празненство и забавление.

В допълнение, противопоставянето между възрастни, които пият алкохолни напитки и деца, които пият лимонада, е фиксирано

Впоследствие, това ще се прояви в юношеството, когато детето ще иска да се държи като възрастен. "Да се откажем от алкохола за празниците, и всички гости да пият лимонада в чаши, за да се предотврати алкохолизъм при децата?" - може да попитате вие. Всъщност, достатъчно е да говорите с детето, което родителите често не правят, тъй като те просто не знаят как може да възприема и тълкува празничната традиция за пиене на алкохол.

Ситуацията е много по-сложна, когато детето е изправено пред възможността да пие алкохол извън дома, на улицата. Тийнейджърът, поради характеристиките на възрастта си, най-често се отличава с повишена внушителност и конформизъм, т.е. желание да бъде подобен на хората, които са му важни. Важни за тийнейджъра най-често стават негови връстници от уличната компания. Когато едно дете вижда, че пиещите алкохол се смятат от компанията за най-смели и „хладни” и се радват на авторитет, той с готовност приема предложението за да пийне бира или по твърд алкохол. Всичко това се смята за първите признаци на зависимост към алкохола при юношите. С течение на времето събирането с приятели на бутилка бира или друг алкохол става норма и единственият начин да се прекара свободното време, известно на детето.

Причините, поради които един тийнейджър започва да пие алкохол, могат да бъдат много разнообразни, но всички те водят до образуването на детска алкохолна зависимост. Ако този процес не бъде спрян във времето, последствията могат да бъдат фатални и тъжни.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Февруари 2020

Content
LivedaMed2000