0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво е да си жена-алкохоличка?


Преди началото на века алкохолизмът обикновено се възприемаше като предимно „мъжки" проблем. Не е истина как са се променили нещата...

От години изследователите предупреждават, че все повече жени злоупотребяват сериозно с алкохола. И това не е просто скок в броя на жените, които просто пийват малко повечко в нощта срещу събота. Днес дамите пият значително по-голям обем алкохол. Да, много жени вече могат да продължат да пият, докато мъжете падат под масата.

Броят на жените с умерена до тежка консумация на алкохол постоянно нараства през последното десетилетие , докато броят на леките и предимно социални пиячи бързо намалява. Колкото и да е странно, тъй като все повече жени посягат към бутилката с алкохол, рекорден брой мъже се въздържат от навиците си за пиене. Това е разликата между половете, която непрекъснато се стеснява.

След едно питие на празен стомах, нивото на алкохол в кръвта на жената е достатъчно високо, за да се удвои риска от фатална катастрофа. Едно питие - всичко което е необходимо, за да се "омаже положението".

Днес нарастването на катастрофите, с участието на жени-шофьорки, които са злоупотребили с алкохола, е просто тъжен факт.

Жените, като цяло, използват повече емоциите си от мъжете и могат да мислят и реагират базирано на онова, което чувстват. На тях им е по-удобно да се потопят в чувства, които някои мъже могат да избегнат. Когато тежестта на тези закъсняващи емоции стане прекалено тежка, може да има по-голяма вероятност евите да търсят утеха в порока - нещо, което временно ще задуши болката и страха, които чувстват. Това е началото на един порочен кръг.

drinking.jpg

Дори и в малки количества алкохолът има много различно въздействие върху женското тяло. В действителност, голям брой експерти признават, че в сравнение със своите колеги от мъжки пол, сеансите на склонност към преяждане и тежко пиене поставят жените на много по-висок риск от различни емоционални и физически проблеми.

Емоционално пиене

Според проучвания жените са по-склонни да пият, ако имат:

- Членове на семейството, които са зависими от алкохола.
- Партньор, който редовно пие алкохол.
- Способност за пиене на повече алкохол за една вечер.
- История на клинична депресия.
- История на физическо и/или сексуално насилие през детството.

Жертви

Жените, които пият до момента на интоксикация, удвояват шансовете си да станат жертва на физическо и сексуално насилие. Всъщност, данните показват, че половината от сексуалните нападения, включват консумация на алкохол от мъжа, жената или и двете.

По-висок процент на разводи

Изследователите в Норвегия разкриха, че съпрузите, които консумират равно количество алкохол, са по-малко склонни да се разведат от тези, в които един партньор е тежко пиещ, а другият не е - особено в случаите, когато съпругата има по-сериозни проблеми с алкохола.

Да поговорим за здравето

Жените не само се сблъскват с нарастващ брой лични проблеми, но и с някои сериозни здравни проблеми. В действителност данните показват, че продължителното пиене е много по-опасно за здравето на жените, отколкото за здравето на мъжете.

6 Специфичните женски здравни проблеми, свързани с алкохола включват:

woman-drink-alcohol.jpg

- Чернодробно заболяване : Жените са по-склонни да развият алкохолен хепатит (чернодробно възпаление) и да умрат от цироза.
- Болест на мозъка : Изследванията показват, че жените са по-уязвими от мъжете към увреждане на мозъка, причинено от алкохол.
- Сърдечни заболявания: Алкохоличките са податливи на свързани със алкохола сърдечни заболявания.
- Рак на гърдата: Една напитка дневно може да увеличи риска от рак на гърдата при някои жени, особено тези, които са в менопауза или имат фамилна анамнеза за рак на гърдата.

Стареене и пиене

Много от свързаните с алкохола заболявания, които засягат по-възрастните пиячи са погрешно определяни като „нормални" признаци на стареене. В крайна сметка, голяма част от тези състояния често се пропускат от лекарите - особено сред по-възрастните жени.

Затова жените, които са навършили 50 години и редовно злоупотребяват с алкохола трябва да знаят:

- Алкохолът може да причини депресия, проблеми със съня, лоши хранителни навици и чести инциденти.
- Стареенето намалява способността на организма да обработва и отделя алкохола. Въпреки че алкохолът се консумира с еднакъв обем, жените на 60-70-те и 70-те години достигат по-високо ниво на алкохол в кръвта, отколкото жените на 30 и 40 години.

Има и добра новина!

От друга страна, жените са по-склонни да търсят лечение на своя алкохолизъм, за разлика от мъжете.

Помогнете на вашата съпруга, майка, сестра, приятелка или позната да се справи с алкохолната зависимост! Капките Алкофитал са най-оброто решение на проблема с женския алкохолизъм!

По-социално, за жените е приемливо да бъдат открити и честни с чувствата си, пак за разлика от мъжете, което позволява на дамите да изразят необходимостта от лечение както за себе си, така и за другите, с по-малко резерви. Вероятно несправедливо жените носят непропорционален дял от семейните задължения, отколкото мъжете, създавайки по-голяма спешност и нужда от лечение. Дамите, които са открили, че са бременни или имат млади зависими от грижите за тях деца, много често изразяват желанието си да защитават и подкрепят семейството си като основна причина за търсене на лечение при алкохолизъм.

Изследванията показват, че жените често имат значително по-кратка история на злоупотреба с алкохол, отколкото мъжете, преди да бъдат диагностицирани с разстройство на употребата на алкохол. Това показва по-бързо прогресиране от първата употреба до развитието на разстройство на употребата на алкохол. В допълнение, жените често се лекуват за нарушения на употребата на алкохол с по-тежки психологически, медицински и социални проблеми. Разбивката за лицата, които се лекуват при проблеми с употребата на алкохол, е 25% жени и 75% мъже.

Двоен стандарт

upadak_na_lichnostta.jpg

Има двоен стандарт, когато става дума за това как обществото възприема пиенето между мъжете и жените. Докато на мъжете често се прощава за прекалената консумация на алкохол, на жените, в това отношение, се гледа в негативна светлина. Консумацията на алкохол често се свързва с понижени сексуални задръжки, особено при жените. Тази връзка води обществото до етикетирането на консумацията на алкохол сред жените със същия двоен стандарт, който им се дава за сексуалното им поведение. Този двоен стандарт може да накара жените да скрият зависимостта си, което върви ръка за ръка с причината, поради която някои жени не търсят лечение, дори когато знаят, че имат проблем.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000