0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кои са "тихите" алкохолици?


"Тихите" или латентни алкохолици не са рядкост не само по света, но и в България. Не всички обаче знаят какво точно представлява тихия алкохолизъм

Всеки трети човек редовно консумира алкохол, развива зависимост, но не обсъжда това нито с близките си, нито търси компетентна помощ. Една голяма част от тези хора дори не подозират, че имат проблем. В този случай злоупотреба се нарича дори и редовната и всекидневна консумация на една чаша (50 мл) силен алкохол дневно в продължение на месец. След 30 дни такива възлияния (възлиянието е елемент от античните религиозни ритуали и по-специално от жертвоприношенията. Причислява се към безкръвните принасяния на жертва. С термина се означава изливане на течности в чест на боговете: вино, мед, зехтин, вода и др.), изследването на черния дроб ще покаже характерна картина.

Хората умират от "тих" алкохолизъм главно заради сърдечен арест. И мъжете са по-предразположени към това, отколкото жените, защото представителите на по-силния пол имат нужда да променят психическото си състояние.

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА билковите капки АЛКОФИТАЛ, и продължете живота си като човек, който вече не злоупотребява с алкохола

Какво представлява тихият, мълчалив алкохолизъм?

Концепцията за "тих" ("скрит") алкохолизъм е повече битова, отколкото медицинска. Обикновено това се описва като хора, които вече злоупотребяват с алкохол, но все още се опитват да скрият тази зависимост. Често такива хора първоначално пият слаб или дори разреден алкохол, например бира, кафе с коняк и пр. Но те не правят това еднократно, а всеки ден, дори и по няколко пъти на ден.

Ако трябва да се направи психологически портрет на такъв човек, казват експертите, тогава той може да бъде описан като безконфликтивен, добър и отговорен работник, който се опитва да остане незабелязан. В същото време той има определени проблеми, които се опитва да удави в чаша алкохол. Сред тайните, скрити алкохолици има много заможни хора, например бизнесмени, лекари и професори.

Alkofital_sn.jpg

Смята се, че в повечето случаи „мълчаливият" алкохолизъм се характеризира с наличието на генетична предразположеност (човек има един или дори двама родители, които пият). Съществува версия, че тялото на такъв човек не може да произвежда достатъчно вътрешен (ендогенен) етанол, който стимулира производството на хормони на радостта: серотонин, допамин и др. Съответно, той трябва да го набави отвън.

Капките Алкофитал осигуряват трайно отказване от алкохола и ефективно помагат на зависимите от алкохола да се откажат от лошия навик.

За специалистите ежедневният прием на алкохолни напитки, дори ако те са малки дози, е сигнал за началото на първия или дори втория етап на алкохолна зависимост.

Какви са симптомите на "тихия" алкохолизъм?

Естествено, мнозина искат да знаят как да разпознаят такъв алкохолик. И има редица симптоми, чрез които е възможно да се определи наличието на нездравословен копнеж към алкохол, дори при уважаван на вид човек.

Отначало такъв алкохолик може да се прибере вкъщи пиян, но се опитва да не се преструва, че всичко е така, както трябва да бъде, и че няма никакъв проблем. Той може да бъде тих и спокоен, да си легне по-рано, без да влиза в разговори, кавги и пр. Той може също така да вкарва алкохол в къщата без знанието на близките си и да крие празните бутилки: жените често практикуват това. Човек често може да пие и пред роднините или човека, с когото живее. Той ще оправдае ежедневната бира с умора по време на работа и малко количество напитка, която няма да навреди на никого. Обикновено това не е тревожно за роднините, защото човек не изпада в амок, не не вика, не провокира и не участва в скандали.

Не забравяйте, че единствено билковите капки АЛКОФИТАЛ предотвратяват злоупотребата с алкохол, и по този начин допринасят за живот без алкохол и вредните последствия от него.

Началният етап на "тихия" алкохолизъм се характеризира с това, че човек е весел без причина и леко развълнуван. Но с прогресията на пристрастяването и нарастващото желание да се пие алкохол, той може да има признаци като:

Агресивно поведение;
Изолираност;
Повишена раздразнителност;
В някои случаи и прекалена сълзливост.

Какви са последиците от "тихия" алкохолизъм?

Трябва да се разбере, че няма безобидна доза алкохол. А ежедневната употреба на напитки, съдържащи алкохол, дори и в малки количества, все пак ще се отрази на състоянието на организма. Това ще започне да се отразява на човешката психика на първо място. Към по-нататъшното обостряне на хроничните заболявания ще се присъедини: черният дроб и жлъчката, панкреаса, сърцето и кръвоносните съдове, стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система са първите, които са засегнати.

Освен това латентният алкохолизъм рано или късно става явен. Още на втория етап желанието да се пие започва да расте. Дозите също се увеличават, в противен случай човек не изпитва обичайното и необходимо усещане за лекота. Започват запои, налице е едно не само системно, но и обилно прекаляване с алкохола.

При жените - „тихи" алкохолици започват хормонални нарушения, отбелязват се проблеми с раждането. Външният вид се променя: тялото се отпуска и набъбва, торбички под очите се образуват, започва ранно стареене на кожата и отслабване на зрението.

Източник: kp.ru


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000