0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Колко сериозен е проблема с алкохолизма в България?


Днес, по неофициални данни, около 500 хиляди души страдат от алкохолизъм в България. Тази цифра е сравнима с населението на един среден по големина град

Преди време, в интервю, което даде за сайта vinagizdravi.com, доктор Иванов сподели опасенията си, че броят на алкохолиците в България расте лавинообразно. Сега вече зависимисте от алкохола са около половин милион. Затова спешността на проблема с алкохолизма излиза непрекъснато на преден план. Най-страшният факт в същото време е, че 4 от 5 зависими от алкохола хора стават алкохолици преди да са навършили 30. Голяма част от тях умират преди да са станали на 40 години.

Това може да бъде предотвратено ако се започне навременно лечение на алкохолизма. За целта се ползват билковите капки Алкофитал. С тяхна помощ, средно след 3-4 месеца редовна употреба на билковия продукт е налице подобряване и последвало напълно отказване на алкохола.

Поръчайте три опаковки АЛКОФИТАЛ, възползвайте се от отстъпката в цената и безплатната доставка

Проблемът с алкохолизма сред младите хора застрашава не само здравето на бъдещите поколения, но и самия факт за съществуването на нацията.

Как да не станем алкохолици

Струва си да започнем с факта, че човек не се ражда с алкохолна зависимост, но в същото време може първоначално да има известна предразположеност към това заболяване поради влошена наследственост. Този факт изобщо не означава, че самите деца на алкохолиците рано или късно ще станат зависими от алкохола, но пияният баща или майка значително увеличава риска от това.

Според съвременните лекари проблемът с алкохолизма сред младите хора може да бъде свързан с формирането на неправилни „хранителни навици" в ранна детска възраст. На първо място, това се отнася до употребата на бира от ученици. Въпреки, че бирата не е високоалкохолна напитка, тя има известен процент алкохол. Редовната употреба на бира формира лоши алкохолни навици сред подрастващите.

Някои родители, дори от сравнително проспериращите социални групи, позволяват консумацията на бира от много малки деца, позовавайки се на факта, че децата след това спят по-добре. Вероятно не си струва да повтаряме, че такъв подход може да превърне в алкохолик всеки млад човек след няколко години.

Специална роля в развитието на алкохолизма играе обществото

Всички помним сцената от филма „Москва не вярва на сълзи": заради изявлението на един от гостите, че не пие, реакцията беше: „Да не си болен?" И след това последваха дълги, дълги убеждения, че от една чашка водка нищо няма да му стане. По някаква причина средностатистическият човек не е в състояние да разбере онзи, който не иска да пие дори и за едно „наздраве", „за новороденото", "за булката", "за родителите на младоженеца" и т.н.

Спешността на проблема с алкохолизма се увеличава, за съжаление, защото в съвременното общество практически няма възрастни хора, които изобщо да не пият алкохол.

Не всички зависими от алкохола хора стават алкохолици

В така наречения продромален стадий, който се характеризира с периодична консумация на алкохол в умерено количество, в компанията на приятели и т.н., ако е необходимо, човек е в състояние да се откаже от алкохола като цяло.

Малко воля и редовната консумация на капките Алкофитал е в състояние да откаже алкохолика от злоупотреба с алкохола.

Но човек трябва само да започне продължително пиене (например в продължение на няколко дни), което може спокойно да премине в гуляй, и така ще му трябва по-малко от година преди прехода към първия етап на алкохолизма. А жените могат да се превърнат в алкохолици само след три месеца редовна злоупотреба с алкохол.

Последиците от злоупотребата с алкохол

Разбира се, основната последица от злоупотребата с алкохол е влошаването на здравето на самия човек. Алкохолизмът е причина за поражението на вътрешните органи и болести като: цироза, рак, гастрит, болест на сърцето и кръвоносните съдове, мозъчни увреждания, инсулти, инфаркти и т.н. Но не всички последствия от това пристрастяване са свързани само със здравето. Значимостта на проблема с алкохолизма има много по-голям мащаб.

Ситуацията се усложнява от факта, че хората, които злоупотребяват с алкохол, не са в състояние да родят здрави потомци. Жена, която пие алкохол по време на бременност и малко преди нея, има вероятност да роди дете с малформации, които могат да се появят както незабавно, така и с течение на времето. Здравето на бащата също играе важна роля. В допълнение, системната употреба на алкохол може да намали способността на човека да зачене като цяло. Затова превенцията на проблема с алкохолизма сред младите хора излиза на преден план.

alkoholizam_1.jpg

Капките Алкофитал имат отлично въздействие при младите хора, които злоупотребяват с алкохол. Те действат върху центъра за зависимости в мозъка, предизвикват непоносимост към алкохола. По този начин се дозата алкохол, която зависимият употребява, за да се стигне до пълно отказване на алкохола.

Следващият ужасяващ факт е, че повече от една трета от всички престъпления в България са извършени в нетрезво състояние. А насилието у дома, извършено под въздействието на алкохол, представлява 80 процента. В същото време „пияните" престъпления са с изключителна тежест: изнасилване, убийство, грабеж.

От особено значение е увеличаването на броя на произшествията, извършени от пияни шофьори.

Пияният човек е опасен не само за себе си, но и за другите. Семейството на алкохолика е нещо като заложник: неудобно е да се канят гости, членовете на семейството непрекъснато се страхуват от възможните последици от друга гавра (разбиване на мебели, кавга със съсед, да не се прибере вкъщи и т.н.). Не може да оставите дете с алкохолика, той не помага за домакинската работа, семейният бюджет се изразходва предимно за алкохол, в резултат на това се нарушават нуждите на други членове на семейството и т.н. Дете, което е заобиколено от поне един хроничен алкохолик, изпитва сериозни емоционални и социални проблеми.

Мерки при алкохолизъм

Спешността на проблема с алкохолизма принуждава обществото да предприеме сериозни и решителни мерки за борба с него, включително на правителствено ниво. Но, такива мерки не се взимат или са недостатъчни.

Има забрана за шофиране в нетрезво състояние, както и за рекламиране на алкохолни продукти на билбордове и т.н.

Има обществени организации, предлагащи помощ на зависимите от алкохола. Един от най-разпространените методи за борба с алкохолната зависимост днес се смята така нареченото кодиране. Същността на този метод се свежда до даването на капки, които, в комбинация с алкохола, могат да причинят непоносимост към алкохола.

Целият набор от мерки обаче все още не води до намаляване на броя на хората, които пият. В тази връзка възниква въпросът за нарастващото значение на превенцията на това заболяване.

Проблемът с алкохолизма сред младите хора е обект на дискусия от учители, психолози и социолози. Основните въздействия са насочени към насърчаване на здравословен начин на живот, включване на деца, юноши и младежи в спортни и културни събития, организиране на социални движения в полза на отказа на алкохол и др. От позицията на държавата този въпрос се решава чрез увеличаване цената на алкохола, както и наложената възрастова граница за продажба на алкохолни напитки.

За да се повиши ефективността на превенцията на алкохолизма сред подрастващите и младежите, трябва да има цялостно въздействие от училището, семейството и държавата. Но, за съжаление, повечето удоволствия като кино, театър, концерти и т.н., които биха били приятни на младежите, са сравнително скъпи. Затова галонче бира, изпито в парка, е по-привлекателен и евтин начин за прекарване на свободното време.

В заключение трябва да кажем, че можете да говорите колкото искате за ниската активност на обществото при решаване на проблема с алкохолизма в страната. Обаче, както в театъра има пролог, така и всичко започва със семейството. На първо място положителния личен пример, активното участие в живота на детето и юношата, фокусирането върху формирането на правилните ценностни ориентации може да играе безценна роля за предотвратяване на възможността за формиране на алкохолна зависимост. Проблемът с алкохолизма сред младите хора може и трябва да бъде решен!


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2019

Content
LivedaMed2000