0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Лекува ли или убива: Науката опровергава погрешните представи за алкохола


Малцина ще оспорят твърдението, че алкохолът е вреден за здравето

В същото време, все още има много опасни погрешни схващания по отношение на консумацията му.

Например смята се, че алкохолът в малки дози е дори полезен за вашето здраве. Предполага се, че извежда токсините от организма и почиства кръвоносните съдове. В някои спа-центрове активно се практикува енотерапия или лечение с вино. Въпреки това малко хора знаят, че още през 1903 г. руските лекари признават тази процедура като безполезна и призовават да не се практикува, тъй като подобна терапия няма силата нито да лекува, нито да облекчава симптомите на умора или каквито и да е други заболявания.

Да, съставът на червеното вино съдържа вещества, които имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, като например ресвератрол. Но тези същите полезни вещества ги има и в гроздето. Там дори са в по-висока концентрация и ефектът от тях е по-забележим. Следователно, пиенето на алкохол като профилактика е безсмислено и дори опасно. В крайна сметка алкохолът е катализатор на огромен брой заболявания и последвалата смъртност сред възрастното население. Да речем, човек има не чак толкова сериозни сърдечни проблеми, с които би живял още много години. Но изведнъж решава, че алкохолът е полезен, че няма да му навреди в ако е в малки дози, и че може да го ползва като успокоително хапче. Голяма грешка - това му действие ще доведе до по-бърза и мъчителна смърт, отколкото ако не лекува наличните сърдечни заболявания.

Не забравяйте, ме единствено билковите капки АЛКОФИТАЛ предотвратяват злоупотребата с алкохол, и по този начин допринасят за живот без алкохол и вредните последствия от него

Съществува връзка между консумацията на алкохол и редица болести, включително и рак. Има убедителни доказателства, че алкохолът причинява седем вида рак - рак на черния дроб, хранопровода, червата и др. Науката обяснява това съвсем просто - веществото ацеталдехид, което се появява след като алкохола навлезе в тялото, уврежда ДНК-то, което прави обикновените клетки ракови. Етанолът, който е част от алкохола, убива мозъчните клетки, което води до деградация на личността.

Всички са изложени на риск

Но какво да кажем за добре познатата теория за умереното потребление? Говори се, че има безопасна доза.

Това е друг мит. Американски учени проведоха проучване върху голяма група хора и доказаха, че дори в малки дози алкохолът е опасен за организма. Единствената разлика е, че тези, които консумират повече от 150 грама алкохол наведнъж, имат по-висок риск от развитие на заболявания и смъртност, за разлика от онези, които пият малко. Но и двете групи са изложени на риск. Алкохолът е отрова и няма безопасна доза.

Въпреки това, поради някаква причина, много хора се заблуждават относно опасността от алкохола, който сами са направили. Те автоматично го приемат за "свой и чист". Вреден бил само алкохола, който не се продавал в магазините, защото бил "менте". И в това твърдение няма истина. Алкохолът, без значение къде и как е направен, е вреден за здравето и опасен за живота!

alkoghol.jpg

Сигурен начин първо да се ограничи, а след това и да се откаже употребата на алкохол, е хората които са зависими към алкохола да използват капките АЛКОФИТАЛ. Активните съставки на билковия продукт въздействат върху центъра за зависимости в мозъка, като по този начин ефективно се справят със зависимости с различна продължителност.

Тези, които мислят че не е лошо да си пийнат от ракията, която сами са сварили, дълбоко грешат. Няма разлика между уискито в магазина и онова, което е изтекло от селския казан. Това е един и същ етилов алкохол и последиците от консумацията му са пагубни и в двата случая. Може да има само един съвет: намалете честотата на консумацията и количеството на напитката. По-добре е, ако алкохолното съдържание не надвишава 12%. Дайте предпочитание на сухите вина и качествената бира. И не наливайте в чашата повече от два пръста вино, както и не консумирайте повече от две малки бири на десет дни.

Малко статистика

5% от всички болести, известни на човечеството, са причинени от консумация на алкохол. Злоупотребата с алкохол може да се превърне в пряка причина за развитието на повече от 60 болести и в непряка - за още около 200.

Алкохолно сърце

Авторитетното медицинско списание The Lancet постави алкохола на седмо място сред причините за преждевременна смърт. Най-често от него умират мъже на възраст от 18 до 49 години, тоест най-трудоспособното население.

Налице е убийствена традиция: хората продължават да пият, дори когато вече са пияни. Пие се в големи дози и няколко дни подред, оттук и високата смъртност.

Лекарите отбелязват разпространението на такова нещо като алкохолна кардиомиопатия - когато хората умират от внезапен сърдечен арест. При постоянен прием на алкохол, голямо количество мазнини се натрупва в сърдечния мускул, той става отпуснат и вече не може да се справи с работата си. Освен това, алкохолната кардиомиопатия може да се развие дори при малки дози алкохол и краткосрочна употреба.

Човек пие по 150 грама алкохол през уикендите и смята, че това е нормално. Не, това не е нормално, защото много лесно може да се превърне в убийствен навик. Както и да е, той е в зоната на рисковото потребление. Доказано е, че безопасни дози алкохол не съществуват - това също е мит.

Учените са установили друга опасна връзка, за която стана дума в началото на статията - между алкохола и онкологията. В едно по-ново изследване учените са открили, че редовната употреба на алкохол и тютюнопушенето са пряка причина за един тих и опасен вид рак - рак на устата и хранопровода. Развитието на тези два вида онкология е почти "безшумно" - човек разбира, че е болен едва когато вече е станало прекалено късно и лечението няма да даде добри резултати.

Ефектите от злоупотребата с алкохол може да се разделят на две фази.

Краткосрочни ефекти на алкохола:

- забавена реакция на външни стимули;
- бавни рефлекси;
- нарушена координация на движенията;
- намалена острота на мисленето;
- увреждане на паметта;
- повръщане; замъглени погледи;
- повишен риск от злополуки;
- залитане, когато ходите или стоите неподвижно;
- загуба на съзнание.

Последиците от продължителното пиене на алкохол са:

- алкохолизъм;
- неуспехи с паметта;
- цироза на черния дроб;
- нарушена мозъчна функция;
- нарушения в работата на нервната система;
- сърдечно-съдови заболявания;
- болести на храносмилателната, отделителната и други системи;
- намалена продължителност на живота;
- кома;
- смърт (в резултат на злополуки заради излишък на алкохол).

И все по-лошо става

Наскоро учени от университетите в Рутгер и Йейл (САЩ) откриха, че прекомерното пиене на алкохол може да причини дългосрочни генетични промени, което води до още по-голямо желание за злоупотреба с опасната "огнена вода". Проучването е публикувано в списанието Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

„Установихме, че хората, които пият много, могат да имат промени в своята ДНК, което създава още по-голямо желание да пият. Това проучване ще ни помогне да обясним защо алкохолът причинява толкова сериозна зависимост", казва проф. Дийпак К. Саркар, един от авторите на изследването.

В друго изследване група хора бяха помолени да разгледат снимки, изобразяващи различни стресови ситуации. Оказа се, че хората със зависимост имат по-голямо желание да пият алкохол, докато гледат стресовите фотографии.

Източник: iz.ru


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000