0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Не бъркайте смелостта с болест: Как да различим алкохолик от пияч?


Не бъркайте смелостта с болест: Как да различим алкохолик от пияч?

Линията между пияч и човек с алкохолизъм често е неразличима

Защото дори и привидно спокоен, безпроблемен и весел човек, който пие по много и редовно, е кандидат-алкохолик!

Ако човек рязко се оживява при вида на алкохола и пиенето на спиртни напитки или бира и вино го прави очарователен, общителен, приятелски настроен и спокоен, за специалистите това винаги е тревожен сигнал, който говори за възникваща зависимост от алкохола. Постепенно и неусетно човек не е в състояние да изпитва удоволствие без да има някаква спиртна напитка наоколо. И по-късно, дори за да се почувства поне поносимо, човек има нужда от поне едно питие, като за начало.

Има и други признаци, чрез които специалистите диагностицират алкохолна зависимост

1. Пият алкохол сами, нямат нужда от компания

Първо, обикновените хора се нуждаят от повод и компания, за да пият алкохол, след това само компания (оттук и известната приказка „Ще бъдеш ли третият?"). Но с течение на времето приемът на алкохол престава да зависи от външните ситуации. Човек спира да търси компания и започва сам да пие (и да се напива).

Най-тревожният симптом е пиенето тайно от приятели и семейство.

АЛКОФИТАЛ - поръчайте сега билковите капки за отказване на алкохола, с които може да помогнете тайно, без знанието на алкохолика!

Това означава, че човек все още е наясно с вредността на зависимостта си и се срамува от нея, но вече не е в състояние да я контролира.

2. Липса на самоконтрол

„Знам си мярката! Знам кога да спра да пия!", казват много зависими от алкохола, преди да заспят на пода в стаята си. Всъщност проблемите с алкохолизма по-често възникват с чувството за пропорция и норми. Човек може да пие до загуба на съзнание и да не е наясно с опиянението си. Без дори да стои на краката си, той може да твърди, че е напълно трезвен и е в състояние да контролира ситуацията.

С течение на времето настъпва и загубата на ситуационен контрол: човек вече не може да откаже да пие алкохол, дори в неподходяща ситуация. Например, може да отиде пиян на работа, на родителска среща, на лекция и т.н. или пък да започне да пие от сутринта.

3. Пропуски в паметта и агресивност

Лекарите познават синдрома на ретроградна амнезия, при който човек не помни събитията, предшестващи мозъчно нараняване. И колкото по-опасно е нараняването, толкова повече се удължава периодът, през който човек не е в състояние да си спомни какво се е случило.

По отношение на степента на деструктивност на мозъка, алкохолизмът е съпоставим с сътресението на мозъка. Следователно, колкото и активни и целенасочени да изглеждат алкохолиците по време на приема на алкохол, сутрин те, като правило, не помнят нищо, дори и да са били в друг град, вместо да празнуват Нова година с жена си у дома.

Еуфорията и небрежността, характерни за състоянието на опиянение, се заменят с гняв, раздразнителност и агресия. Поради най-незначителната причина алкохолика може не само да прояви агресия срещу членовете на семейството, но и да се включи в бой с хора, много по-силни от него самия: например да се нахвърли върху служителите на реда.

Капките АЛКОФИТАЛ действат върху центъра за зависимости в мозъка, и така спомагат за постепенното и трайно отказване на алкохола.

4. Загуба на интерес към нещо, което не е свързано с пиенето

Целият свят за алкохолик е стеснен до размера на бутилката. И най-вече - до онова, което тя съдържа, както и количеството, което иска да изпие. Човек губи интерес към работа, учене, роднини, престава да се грижи за личната хигиена и външния си вид.

Разберете какво се случва с вас, или с вашия близък, който е зависим от алкохола. Алкохолизмът има три етапа

Първият се характеризира с патологично привличане при липса на синдром на махмурлук. Тоест, събуждайки се сутрин, човек най-често се чувства напълно нормален. няма главоболие, няма безсилие, всичко му е наред и той изобщо не страда от това, че само преди няколко часа е злоупотребил с алкохола.

При втория етап симптомите на отнемане (силно натрапчиво желание да се пие) и появата на запои (неочаквано пиянство в продължение на няколко дни) са показателни.

На третия етап, който често завършва със смъртта на човека, количеството на изпития алкохол намалява (тялото вече не е в състояние да приема голямо количество алкохол поради множеството заболявания, свързани с алкохола), но честотата на приема се увеличава (човек може да пие на всеки час). За последния етап на алкохолизма е характерна трайната деградация на личността.

Наследява ли се алкохолизмът?

При формирането на навици важна роля играе генетиката. В същото време има гени, отговорни за склонността към алкохолизъм, но няма гени, които предписват задължението на човек да стане алкохолик. Днес алкохолизмът е признат като заболяване с наследствен компонент, докато ролите на околната среда и генетиката се оценяват еднакво: 50 на 50.

Последните проучвания показват, че количеството консумиран алкохол от човек не е фактор, определящ наличието на алкохолна зависимост. За да разберете дали човек страда от алкохолна зависимост, е необходимо да се изяснят следните фактори:

mitove alkohol.jpg

1. Наблюдава се редовност при пиене на алкохол. Например, човек има навика да пие всеки петък, счита за задължително да пие за всеки празник или се спазва друга система за пиене;

2. Периодично човек приема големи дози алкохол, а сутрин страда от махмурлук - реакцията на организма към интоксикацията;

3. В нарушение на обичайната система за прием на алкохол се появява раздразнителност, появява се и отрицателно възприятие на заобикалящия свят. Може да се появят мисли за самоубийство, развива се депресия;

4. Рязкото прекратяване на консумацията на алкохол води до делириум тременс, проявяващ се с халюцинации, рязко повишаване на кръвното налягане и други неприятни симптоми;

Трябва ясно да се прави разлика между алкохолици и хора, които консумират големи количества алкохол. „Любителите" на спиртните напитки са в състояние да се откажат от алкохола, ако им се окаже помощ. Пристрастеността към алкохола се проявява във факта, че човекът не е в състояние да спре да пие без чужда помощ.

За да определите към коя група хора принадлежите вие, при положение че прекалявате с алкохола, или ваш близък, за когото имате съмнения, че е зависим от алкохола, отговорете с „Да" или „Не" на въпросите от следния тест:

- Малка доза алкохол е включена в ежедневната ми диета;
- По време на последния купон изпих повече от 3 чаши водка (или еквивалентно количество други алкохолни напитки);
- Винаги пия повече алкохол от другите;
- Алкохолът ми помага да се отпусна, да не изпитвам вълнение и тревожност;
- Веднъж седмично се напивам;
- Пиенето ми вдъхва увереност;
- Роднините ми препоръчват да пия по-малко;
- От известно време предпочитам да пия сам.

Ако сте отговорили „утвърдително" на повече от три твърдения, вече сте в „рисковата зона". Ако има повече от два положителни отговора, вие сте пристрастени към алкохола и се нуждаете от помощ. Навременното лечение на алкохолизма помага не само да се справите с лошия навик, да избегнете много съпътстващи заболявания, но и да се върнете в обществото като пълноправен човек.

Източник: www.alcohol.org


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020