0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

От какво умират най-често алкохолиците?


50% от зависимите страдат от алкохолната кардиомиопатия

Какво е кардиомиопатия?

Всякакъв вид кардиомиопатия е свързана с нарушено функциониране на сърцето. Кардиомиопатията прогресира в резултат на токсични ефекти от прекомерната консумация на алкохолни напитки и засяга преди всичко работата на сърцето.
Представителите на силния пол са по-склонни към развитието на това заболяване. От алкохолна кардиомиопатия страдат и жените, но много по-рядко.

Почти невъзможно е да се проследи статистиката на това заболяване, тъй като повечето хора, склонни към алкохолизъм, крият този проблем. Пациентите не отиват при лекаря с очевидни симптоми на сърдечни проблеми. Това обаче е доста сериозно заболяване, тъй като води до неочаквана смърт.

Алкохолната кардиомиопатия е често срещано заболяване на съвременния свят. То е и заболяването от което алкохолиците най-често умират. Цирозата е втората причина.

Според медицинските показатели се смята, че 50% от алкохолиците имат това сърдечно заболяване, а 10-20% от тях умират от сърдечна недостатъчност, причинена от кардиомиопатията. Затова и мнозина свързват понятията кардиомиопатия - смърт.

За да си спестите неприятните последици от злоупотребата с алкохол, най-добре е да го откажете. Капките Алкофитал ще направят процеса на отказване на алкохол успешен, тъй като тяхната употреба директно влияе върху центъра за зависимости в мозъка.

Характеристики на заболяването алкохолна кардиомиопатия

Етанолът, който се намира във всяка алкохолна напитка, се всмуква в кръвта и се разпада в тялото, превръщайки се в ацеталдехид.  Aцеталдехидът е токсичен за миокарда на сърцето.

Тези вещества не се отделят веднага от тялото, а циркулират за дълго време. Етанолът унищожава сърдечните клетки, а ацеталдехидът пречи на метаболизма в сърцето. Резултатът от което е нарушение на функционирането на миокарда.

Трябва да се има предвид, че редовната употреба на алкохолни напитки засяга работата:

- мозъкът;
- сърцето;
- кръвоносните съдове;
- черния дроб.

Дългосрочното излагане на сърцето на етанол и ацеталдехид в организма води до развитие на алкохолна кардиомиопатия.

Причини за алкохолна кардиомиопатия

Причината за заболяването е количеството консумиран алкохол. Разбира се, влияят продължителността на алкохолната зависимост и възрастта на човека.

Трябва да се има предвид наличието на хронично сърдечно заболяване, както и други отделни фактори. Например, чувствителност към действието на алкохола, тъй като при различните хора алкохолната кардиомиопатия се развива под въздействието на различни ежедневни порции и различна продължителност на пиенето на алкохол.

Капките Алкофитал успешно помагат за отказване на алкохола и предотвратяване на усложненията, които алкохолизма предизвиква

По този начин няма специфична доза алкохол, която при редовна продължителна употреба да доведе до кардиомиопатия.

В допълнение, ето ги и съпътстващи заболявания, които са рискови фактори, влияе върху развитието на кардиомиопатия:

- захарен диабет;
- затлъстяване;
- хипертония.

Признаци на заболяването

Алкохолната кардиомиопатия се развива постепенно. Въпреки обширните симптоми на заболяването, то е доста трудно да се определи, тъй като се характеризира с дълъг период без никакви симптоми. Тогава се появяват общите клинични признаци:

- умора;
- общо неразположение;
- прекомерно изпотяване;
- наличие на задух - възниква при физическо натоварване, както и в спокойно положение, докато поемането на пълен дъх затруднява пациента;
- увеличен черен дроб;
- болка в горната част на гърдите;
- усещане за тежест в дясно, причинено от уголемяване на черния дроб;
- подпухналост.

Има и специфични симптоми на алкохолната кардиомиопатия:

- зачервяване кожата на лицето и поява на зачервяване на очите и пожълтяване на склерата;
- тремор на ръцете;
- промяна в телесното тегло или рязко увеличение или загуба на килограми;
- лоша физическа издръжливост.

Основният симптом и сигнал за безпокойство са наличието на болка в сърцето. В този случай различни прекъсвания в работата на сърцето се проявяват много ярко, появява се и аритмия, ускорен пулс. При пренебрегвана форма на заболяването са характерни пристъпи на астма.

alkoholna zavisimost piene.jpg

По правило такива симптоми се появяват след пиене. При въздържание от употребата на алкохолни напитки симптомите намаляват. Въпреки това, с течение на времето, продължителният прием на алкохолни продукти, такива симптоми на алкохолна кардиомиопатия стават постоянни, влошавайки състоянието на пациента.

Спасете сърцето като откажете алкохола! За да бъде въздържанието пълно, както и за да продължи по-дълго трезвеността - ползвайте капките Алкофитал.

В повечето случаи, при консултация с лекар, пациентите се оплакват от следните прояви:

- липса на въздух;
- болка в сърцето;
- появата на безсъние;
- лош сън;
- нощни пристъпи на задушаване.

Форми на заболяването

Алкохолната кардиомиопатия има няколко клинични форми:

- класическа - наблюдава се при хроничен алкохолизъм. Пациентът е притеснен от болка в сърцето, има тахикардия и бърз пулс;
- псевдо-исхемична - болка с различна интензивност в областта на сърцето е характерна, като правило те дават на горната част;
- аритмична - характеризира се с нарушения на ритъма, пациентът има задух и замаяност.

Често пациентите чувстват треска, прекомерно изпотяване и студени крайници.

Етапи на заболяването

Тъй като болестта прогресира постепенно, алкохолната кардиомиопатия се разделя на няколко етапа на развитие:

- първи етап - развитието на заболяването се проявява през първите 10 години на прекомерна консумация на алкохолни напитки, има периодична поява на болка в сърцето и аритмии;
- втори етап - при алкохолизъм повече от 10 години се проявяват по-сериозни симптоми и очевидна болка в сърцето;
- трети етап - наблюдава се тежка форма на сърдечна недостатъчност, опасна заради необратими промени в анатомичната структура на миокарда.

Диагностика

В случай на прекъсвания на сърцето, поява на болка или други симптоми на развитието на болестта, трябва да се консултирате с лекар за преглед и диагностика. За да се изясни диагнозата алкохолна кардиомиопатия, се препоръчва да се подложите на следния преглед:

- лабораторни изследвания на кръв и урина;
- ехокардиография, за да се определи размера на сърцето, обема на сърдечните камери и дебелината на миокарда;
- ЕКГ.

В някои случаи се препоръчва извършването на ултразвук на различни органи, например черния дроб и бъбреците.

Лечение

При алкохолна кардиомиопатия лечението е специфично. Курсът на лечение на това заболяване е доста дълъг, изисква спазване на всички предписания на лекаря.

Основното лечение на алкохолната кардиомиопатия е да се спре употребата на алкохол. Това помага да се спре не само процеса на прогресиране на заболяването, но и допълнително увреждане на други органи.

Капките Алкофитал помогнаха на хиляди българи да откажат алкохола. Станете един от тях, поръчайте Алкофитал и победете ефективно алкохолната зависимост!

Трябва да се има предвид, че положителната регресия след отказ на алкохол се забелязва само в първите етапи на заболяването. При напреднала кардиомиопатия, когато функционирането на сърцето е сериозно нарушено, пациентът може да подкрепи работата му само при продължителна употреба на лекарства.

Основната роля, заедно с отхвърлянето на алкохола, играе правилното хранене. Необходимо е да се ядат храни, богати на протеини и витамини, тъй като дефицитът им допринася за развитието на болестта.

Рядко се извършва хирургия - трансплантация на сърце. Това е много сериозна операция, която е изпълнена с развитието на сериозни усложнения.

Усложнения

С отказа от лечение и продължителната употреба на алкохол, ще има прогресия на болестта и влошаване на пациента до смърт.

От друга страна, при отказ от приемане на алкохол и правилно лечение се наблюдава рехабилитация на пациента и изчезване на всички клинични признаци на заболяването.

Алкохолното увреждане на миокарда може да причини развитието на следните усложнения:

- аритмия - камерна фибрилация, без медицинска помощ води до спиране на сърцето. Характеризира се с внезапно влошаване на благосъстоянието, много учестен пулс, който след кратък период от време може напълно да спре, има спиране на дишането и сърдечната дейност;
- образуването на кръвни съсиреци, които могат да се откъснат от стените на кръвоносните съдове и с притока на кръв да попаднат в артериите на мозъка или други органи. Поради това могат да възникнат опасни последици като исхемичен инсулт и сърдечен удар. Тези заболявания могат да доведат до смърт или увреждане на пациента;
- внезапна смърт.

Перспектива

Най-благоприятната прогноза е при условие, че заболяването се открива на ранен етап и се започва навременно лечение. В напреднали случаи пациентът е изложен на постоянен риск от смърт. Ето защо е изключително важно да обърнете внимание на ранните симптоми и да потърсите помощ от кардиолог.

 


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000