0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Пагубният ефект на алкохола върху децата


Алкохолът вреди дори на онези, които не злоупотребяват с него. Той е пагубен дори и за хората, които изобщо не пият алкохол под каквато и да е форма.

Злоупотребата с алкохол докарва след себе си много беди. И една от най-големите е тази, че от него страдат близките на човека, подвластен на лошия навик да пие много алкохол. Близки, роднини, добри приятели, съседи... Дори и неродените деца на алкохолика ще изпитат върху себе си тежестта на този пагубен навик.

Почти пагубното не директно влияние на алкохола върху децата и дори върху внуците в семействата, в които се пие много, е добре известно на много хора. Тя се състои от прякото влияние на алкохола върху репродуктивните клетки на родителите, което води до появата на крехко и болно потомство. От друга страна, дори ако детето се роди здраво, то ще трябва да расте в нездравословна, тревожна, алкохолна среда. Така въздействието върху децата на алкохолиците се състои от два основни компонента - биологичен и социално-психологически.

Нездравословното отражение на алкохола върху плода започва с връзката на "пияния" сперматозоид с "пияната" яйцеклетка. Ако ролята на бащата все още е ограничена до процеса на зачеването, тогава ролята на майката е по-отговорна и се простира през всичките девет месеца. Ето защо е лошо, когато бащата пие, но още по-лошо е, когато майката е алкохолик. Доказано е например, че всяко шесто дете, заченато от хора, които злоупотребяват с алкохола, е родено мъртво. В Бразилия, например, има такова нещо като "деца на карнавала". Митичният Хефест, единственият грозен бог, роден куц и уродлив, е заченат от пияния Зевс.

Няма доказателства, че алкохолизма се наследява. Но е ясно, че преобладаващото мнозинство от потомците развиват вродени заболявания и аномалии, които не само са опасни сами по себе си, но могат да допринесат и за по-нататъшното развитие на алкохолизма сред тях. Това става факт главно на патология от страна на централната нервна система, която се състои в нестабилност на настроението, повишена раздразнителност в сравнение с други деца, хиперактивно поведение. Такова дете, ако един ден опита алкохол, едва ли ще го откаже по-късно, защото подобрява постоянно лошото му настроение и благополучие.

efect_alcohol.jpg

По-различно е положението с децата, които имат умствени увреждания, и които също се раждат в семействата на пиещите. Такива подрастващи са по-податливи на внушения, тъй като те естествено нямат вътрешни спирачки.

Влиянието на алкохола върху потомството е проучено и от френския психиатър Морел още през 19 век. Той е проследил съдбата на четири поколения наследствени алкохолици, като стигна до заключението, че това заболяване допринася за дегенерация. В първото поколение той открива намаляване на морала, във второто - първите признаци на алкохолизъм, при третото - психични разстройства, а в четвъртото - умствена изостаналост и други патологии.

Алкохолизмът може да се появи и в ранна детска възраст, когато алкохолизираната майка предава алкохола чрез кърмата. В допълнение, някои майки, дори и тези, които не страдат от алкохолизъм, поради своето невежество, дават на малките деца малки дози успокояващи алкохолни напитки с храната. Известно е например, че децата развиват алкохолизъм много по-бързо, отколкото при възрастните. така развития алкохолизъм е и с по-тежки последствия. Ако игнорираме този факт, колкото по-скоро такова дете стане пристрастено към алкохола, толкова по-опасни ще са последствията. При много малки деца, чувствителността към алкохол е толкова голяма, че може да проникне в телата им дори през кожата. Има, например, случаи, при които алкохолът влиза в тялото на малкото дете с помощта на компреси. Всички сте чували за компресите от ракия, които се слагат на детските гърдички по време на кашлица и настинка. В резултат на това малкото дете или бебето развива симптоми на тежко отравяне с алкохол .

Друга причина за появата на ранен алкохолизъм при деца на алкохолици е постоянното им присъствие по време на пиенето на родителите на алкохолни напитки. Това се осъществява както съзнателно, така и несъзнателно, чрез въвеждане на децата в този процес, който те считат за съвсем нормален и дори необходим в живота. Дете, което наблюдава баща си и майка си, които са за него най-скъпите хора, възприемат техния начин на поведение като отправна точка и след това се държат по същия начин. Характерно е, че в такива семейства има ранно запознаване на децата с алкохол, още повече, че първата чаша се дава от бащата или майката.

Често в такива семейства, децата се хранят по-зле, а поради липса на витамини те са с намален имунитет и лесно развиват инфекциозни заболявания.

Известно е също, че децата на алкохолиците не само възприемат стереотипите за поведението на родителите си, но често остават без подходящ надзор и се отглеждат на улицата, откъдето и заемат най-добрите навици, свързани със злоупотребата с алкохол.

Децата на улицата, децата, които растат в семейство на алкохолици, са обречени деца. В повечето случаи е така, макар че има и изключения. Тези деца получават само минимални знания и професия, много по-ниска от техните способности. Да не забравяме и факта, че улицата превъзпитава по един не особено благоприятен начин. Тя вреди не само на психичното здраве, но проваля и физическото здраве.

С помощта на капките Алкофитал ще предпазите себе си, вашите близки и децата си от вредното влияние на алкохола!

Всяко дете, което е израснало в семейство на алкохолици може да разкаже своя собствена история за това по какъв начин му е повлиял алкохолизма на неговите родители. В тази връзка злините са много повече. Колкото нещастни деца, толкова и истории.

Но, не бива да забравяме, че има и изключения. Случва се така че такива деца развиват свое собствено мислене. Те имат пример на друг възрастен, който не е техен роднина, прочели са нещо, което им е повлияло и по този начин сами са оформили себе си като личност, която не иска да е подвластна на алкохола. Като хора, които нямат намерение да деградират като близките си.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000