0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

По какво се различава алкохолизмът от пиянството?


В ежедневната комуникация думите "алкохолизъм" и "пиянство" често се използват като синоними. Междувременно лекарите дават различни определения на тези понятия. Накратко, пиянство е, когато човек често пие, а алкохолизмът вече е пристрастеност към алкохола.

Пиянство

По дефиниция, пиянството е прекомерна употреба на алкохолни напитки, което се отразява неблагоприятно върху здравето, живота и работата на хората. Има случайно пиянство - изолирани случаи на консумация на алкохол - както и системно пиянство: чести (2-4 пъти месечно и по-често) или постоянно (2-3 пъти седмично и по-често) консумация на умерени дози алкохол, които не предизвикват изразена интоксикация. Въпреки това, както системното, така и епизодичното пиянство е вредно за здравето и може да предизвика антисоциално поведение.

Алкохолизъм

В Международната класификация на болестите (ICD), десета ревизия (в сила в момента), алкохолизмът се определя като „синдром на пристрастяването" и се отнася до групата „психични и поведенчески разстройства, причинени от употребата на алкохол". Според определението на Голямата медицинска енциклопедия терминът „алкохолизъм" се отнася до набор от патологични промени в организма, които се проявяват под въздействието на продължително и прекомерно пиене. Алкохолизмът има отрицателно въздействие върху функциите на всички системи и органи на човека, а също така причинява промяна в психиката. По-специално, човек, който консумира алкохол в големи количества, има умора, раздразнителност, промени в настроението, нарушения на съня. Едно от последствията от алкохолизма - появата на наркомания: патологично желание за алкохолни напитки със загуба на чувство за пропорционалност и контрол.

alkohol-degradacia na lichnostta.jpg

Алкохолизмът има три етапа

По време на първия етап има патологично привличане, т.е. човек започва да пие, независимо от каквито и да било ситуации (преди приема на алкохол може да се обясни с празник, от някакви обстоятелства, начин на живот). Количественият контрол се губи (той винаги пие повече, отколкото е планирал) и ситуационен контрол (пиене на алкохол в рискови ситуации, например, преди шофиране, преди работа). В този случай, в първия етап все още няма махмурлук.

Във втория етап са по-голямата част от алкохолиците. Тук се появява синдром на въздържание: човек трябва да се затвори сутрин, за да коригира състоянието си. Хората дори на този етап може да не разберат, че имат зависимост, ако пропуснат първия етап, който често преминава незабелязано. Във втория етап дозата на алкохола постепенно се увеличава, има предозиране, препиване.

В третия етап има много усложнения на черния дроб, сърцето, проблеми с паметта. Дозата алкохол пада, защото тялото вече не може да приема голямо количество алкохол. Но честотата на употреба се увеличава: човек може да пие на всеки час, да става през нощта, за да пие малко. Третият етап, разбира се, е фатален.

Разлика

Една от разликите между пиянството и алкохолизма е, че пиянството не е болест и не предполага физическа зависимост. Въпреки това, домашното пиянство е трудно да се различи от първия етап на алкохолизма. Ето една много тънка линия, когато човек изглежда да пие ситуативно, но често. Той вече пие, защото, условно казано, той иска. Ако човек постоянно използва, е трудно да се каже, че той не е пристрастен, това е много рядко. Защото, ако не възникне психологическа зависимост, няма нужда да се пие голямо количество алкохол.

В медицинската литература често се казва, че пиянството предполага развитието на патологична зависимост към алкохола, а алкохолната зависимост е етап, който следва пиянството. Много бързо пиянството се превръща в алкохолизъм, ако има предразположение. Човек постепенно се привлича, възниква зависимост, която минава през всички етапи.

Капките Алкофитал помагат пиянството да не се превърне в алкохолизъм

Междувременно учени от Университета на Пенсилвания установиха, че редовната консумация на алкохол не винаги води до образуването на зависимост: човешките генетични особености могат да предотвратят това. След изследване на гените на близо 275 000 души от различни раси, изследователите идентифицирали 18 генетични комбинации, свързани с редовните алкохолни желания. В същото време само 5 от тях се оказаха свързани с пиянство (прекомерно пиене) и с алкохолизъм (разбира се, че е невъзможно да се устои на необходимостта да се пие). 8 генетични варианта са свързани само с пиянство, а 5 - само с алкохолизъм.

Могат ли гените да ни карат да пием?

Авторите смятат, че техните изследвания ще помогнат да се направят по-точни прогнози: дали този или онзи пияч ще стане алкохолик или не? Въпреки че пиянството е предпоставка за развитието на пристрастяването, но за да се случи това, са необходими определени условия. Това означава, че е необходимо пияницата да бъде носител на определени мутации (увреждания) в гените, които са свързани с риска от алкохолизъм.

Има ли "ген на алкохолизма"?

Ако зададете този въпрос на хората на улицата, мнозинството ще отговори, че, разбира се, съществува някакъв „ген на алкохолизма", който се наследява. За някои това е сходно с проклятието. Просто казано, ако баща ви пие, тогава и вие ще бъдете алкохолик - а причината е генетиката. Не възпитание, не пагубен пример, не слаба воля, в края на краищата, а именно, гени, наследственост.

Тази мисъл е приятна за мнозина, или по-скоро спестяване. В крайна сметка, самата идея, че не сте виновни за пристрастяването, а вашите гени (предци), отнема отговорността от вас. Не можете да се борите с пристрастяването, което унищожава душата и тялото, но за съжаление приемате: "Не може да ми се помогне, имам такива гени."

В същото време, няма "ген на алкохолизъма" в природата не съществува такова нещо - това е мит. Ако учените намерят ген, свързан с развитието на пристрастяването, това не означава, че носителите му при достигане на зряла възраст със сигурност ще станат алкохолици. Всичко е по-сложно. Алкохолът и наркоманията (за всеки случай: алкохолизъм е вид пристрастяване) се влияе от много гени със слаби ефекти. Има няколко десетки от тях, и, от една страна, човек не може точно да предскаже, че човек пие. Има варианти на гени, които правят вероятността от злоупотреба с алкохол малко по-висока. Останалото зависи от условията.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000