0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Погрешните схващания за алкохолизма може да бъдат смъртоносни


Погромът на алкохола е поетапен. В повечето случаи усложненията на алкохолизма настъпват неусетно и са причина за една неособено приятна черна статистика.

Онези, които страдат от алкохолизъм, обикновено се характеризират с отхвърляне на болезнената си зависимост към алкохола, дори когато пиянството вече е придобило злокачествени форми и е довело до семейни и разни други видове конфликти.

Много алкохолици също погрешно вярват, че...

1. Може да се пие алкохол умерено

Съвсем наскоро експертите установиха, че нивото на безопасна употреба варира от 20-40 грама дневно условно чист 100% -ен етанол за мъже (50-100 грама водка) и 10-20 грама за жени (25-50 грама водка). Днес обаче тези норми са преразгледани: стана ясно, че ако човек се нуждае от алкохола като допинг, поне веднъж седмично, дори такова пиене ще доведе до отравяне на тялото.

Всъщност. Лекарите смятат, че заболяването започва, когато човек изгуби контрол над количеството консумиран алкохол, което показва първия етап на хроничния алкохолизъм. Тогава има нужда да се изтрезнее - сигнал, че болестта е преминала във втория етап. Хроничният алкохолизъм става в рамките на 3-5 години от системното пиянство. Това може да се случи не само в млада и средна, но и в напреднала възраст. Единственият начин да се отървете от болестта - лечение и пълно спиране на употребата на алкохол.

Капките Алкофитал гарантират отлични резултати при ограничаване и пълно спиране приема на алкохол

Между другото, в нашата страна, така наречената балканска версия на употребата на алкохол е широко разпространена: пие се много и наведнъж до постигане на абсолютна интоксикация. Тази традиция е особено благоприятна за развитието на алкохолизъм сред хората, предразположени към него.

За да се избегнат сериозни последствия и повторна склонност към препиване с опасни и високоградусови алкохолни напитки, е необходимо да се извърши детоксикация - почистване на тялото от отрови, образувани в резултат на продължителна консумация на алкохол.

2. Да се потърси помощ за спиране на алкохола, е все едно пред всички да се признае, че даден човек е алкохолик. Това е срамно!

Няма значение дали човек се обръща към специалисти или се лекува сам, но ако живее от пристъп на пристъп (желание да се приема каквато и да е спиртна напитка, до пълно опиянение), то вече е станал алкохолик. Дори ако той може сам да излезе от склонността да препива, тогава е по-добре да направи едно контролно посещение при психолог, психиатър или нарколог. Това е лекар, който ще може компетентно да провежда активно анти-алкохолно лечение, насочено към потискане на желанието за предозиране с алкохол и формиране на отвращение към него.

3. Една година редовен алкохолизъм е достатъчна, за да се започне лечение

Една година е прекалено много време. Роднини и приятели разбират за вредния навик на човек още в първите няколко седмици. Но проблемът не се признава. Отрича се дори неговото съществуване. Това е върховна заблуда. За една година може да настъпи подобрение при подходящо лечение на един млад човек, който има проблеми с алкохола.

Пристрастяването към алкохола е комплексен не само физиологичен, но и психологически проблем, свързан с начина на живот, самооценката и средата на пациента. Ето защо дългосрочните психотерапевтични програми, предназначени за 3-5 месеца и повече, са популярни в чужбина. Лечението се провежда както в болницата, така и в амбулаторни условия: 2-3 пъти седмично, пациентът посещава дву-, тричасови сесии. Заблудата за алкохолизма прави почти невъзможни прилагането на подобни програми у нас.

alkoholizam_mitove.jpg

4. Алкохолиците са мърляви хора, които пият предимно по пейките в парковете или кварталните кръчми

Д-р Хауърд Б. Мос, директор на NIAAA за клинични и транслационни изследвания, казва: „Открихме, че младите хора са най-голямата група алкохолици в тази страна (САЩ), а близо 20% от алкохолиците са много функционални и добре образовани с добри приходи. Повече от половината от алкохолиците в Съединените щати нямат фамилна история на заболяването, което предполага, че тяхната форма на алкохолизъм е малко вероятно да има генетични причини.

5. Алкохолизмът е морална дилема, която алкохолиците носят в себе си

Исторически, алкохолизмът отдавна е въвлечен в битка на „порока срещу болестта". Въпреки че е обявена за болест, идеята за алкохолизмът като болест все още предизвиква много спорове. В зависимост от гледната точка и времето в историята, алкохолиците са третирани като какво ли не - от болни пациенти до престъпници. Наднорменото тегло може да доведе до инфаркт. И все пак, ние никога не казваме, че лицето с наднормено тегло умишлено е причинило инфаркт на себе си.

6. Причината за алкохолизма е алкохолът

Конкретната причина все още не е определена. Има обаче няколко рискови фактора за алкохолизъм:

Генетично предразположение

Ако вашите родители или баби и дядовци са били пристрастени към алкохола, шансовете, че ще бъдете уязвими към болестта са големи.

Психологически

Хората, страдащи от депресия или ниско самочувствие, са по-склонни да „се впишат" в редиците на хората, които системно прекаляват с алкохол.

Емоционален грим

Алкохолът се използва като инструмент и вид емоционален "грим" за справяне с различни проблеми, а някои хормони на стреса могат да допринесат за прогресията на злоупотребата с алкохол.

mitove_i_iztini_za_alkoholizma.jpg

Социални

Алкохолът е леснодостъпен и легален, а пиенето е социално приемливо. Често е налице натиск от страна на връстниците да се пие алкохол, за да бъде даден човек част от тълпата.

Възраст

Младите хора са изложени на по-голям риск от развитие на алкохолизъм, особено ако започнат да пият на възраст до 16 години или по-рано. Вероятността намалява драстично, ако човек не пие до 21-годишна възраст.

Честота на пиене

С течение на времето хората, които редовно пият, могат да се изложат на риск от физическа зависимост към алкохола. Проучванията показват, че ако една алкохолна напитка е в безопасни граници, тогава следва, че надхвърлянето на тази граница може да доведе до проблеми. Вероятността е един на всеки девет да развие зависимост от алкохола.

Пол

Мъжете са по-склонни да развиват алкохолизъм, отколкото жените.

7. Алкохолиците ще бъдат завинаги пияни - те са безнадежден случай

Алкохолизмът може да бъде "арестуван" с подходящо лечение. Бизнесменът и лекарят, които са основавали дружеството на Анонимните алкохолици в началото на 30-те години на миналия век в САЩ, някога са били смятани от техните приятели за „безнадеждни пияници". Въпреки това, те показаха, че алкохолиците могат да живеят трезво и продуктивно. Тъй като Анонимните алкохолици никога не са поддържали официални списъци за членство, е изключително трудно да се получат напълно точни данни за общото членство. В световен мащаб цифрите говорят за малко над 2 милиона човека, които всяка година се отказват трайно от алкохола.

8. Силата на волята е ключът - ако алкохолиците имат воля, те могат да спрат да пият

Хората не се възстановяват от болести, като просто решават, че ще спрат да бъдат болни! Както се случва, много алкохолици имат голяма сила на волята. Например, в някои случаи те могат да дълго време да останат трезви. Окуражени от победата, те са в състояние дълго време да не пият нищо по-силно от чаша с плодов сок, например. Обаче само едно алкохолно питие - за бившия алкохолик - може да доведе до спускане по безкрайна, низходяща спирала, водеща до повторен алкохолизъм.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000