0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Превенция на алкохолизма - всичко, което е полезно да знаете!


Превенция на алкохолизма - всичко, което е полезно да знаете!

Превенцията на алкохола е от изключително значение за обществото

Една четвърт от всички смъртни случаи са свързани по някакъв начин с алкохола. Пиенето е причина за 30% от смъртните случаи сред мъжете и 15% сред жените.

Защо е необходимо да се обръща достатъчно внимание на превенцията на консумацията на алкохол?

Продължителността на живота на мъжете у нас е по-малка от подобни показатели за такива слабо развити страни като Хондурас, Бангладеш, Мавритания, Йемен и др. При сегашната степен на смъртност, според прогнозите, само 42% от младите мъже на възраст 20 години имат шанс да живеят до 60 години.

Основният проблем е, че повечето хора, които злоупотребяват с алкохола не се смятат за алкохолици. Те вярват, че консумират силни напитки в умерена степен и могат да спрат по всяко време.

След предотвратяване приема на алкохол трябва да отчете, че повечето зависими хора се смятат за здрави, нормални хора. Продължителното пиянство води до загуба на критичен поглед върху нещата, човек започва да мисли, че другите са твърде взискателни към него.

Проблемът на алкохолизма и пиянството е, че човек губи способността да признае дори на себе си, че е алкохолик и се нуждае от помощ. Следователно превенцията трябва да "пробие" всички тези нива на защита, достигайки целта си. Поради тази причина превантивните мерки са разделени на няколко нива.

Чували сте много пъти, че болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува, нали?

Капките АЛКОФИТАЛ - отлична превенция на зависимостта към алкохола и най-доброто средство за справяне с алкохолизма! ПОРЪЧАЙ ТУК!

По отношение на алкохолизма това твърдение също е вярно. Мерките за предотвратяване на алкохолната зависимост са насочени към следното:

- Формиране в съзнанието на хората отрицателно отношение към алкохола. Това важи за всички сегменти от населението и различните възрастови групи.

Насърчаване на здравословен начин на живот, който изключва употребата на алкохол.

Идентифицирането на хората в риск от алкохолизъм и активната превенция на алкохолизма сред тях (деца на родители алкохолици, семейства с конфликти и с ниски доходи).

- Повишена защита срещу алкохолната зависимост (загриженост за моралното и материално благополучие на семействата, както и за физическото, интелектуалното и умственото развитие).

Превенцията на консумацията на алкохол има две нива:

На национално ниво: Провежда се в цялата страна. Такива мерки за превенция на алкохолизма включват законодателни, медицински, социални и административни мерки.

На индивидуално ниво: Това ниво включва мерки за предотвратяване на алкохолизма при отделния индивид. Те включват специални лекции, дискусии, гледане на антиалкохолни телевизионни програми, радиопрограми и печатни материали.

Превенцията на приема на алкохол също се класифицира като първична и вторична

Този набор от мерки е насочен към защита от риск на тези, които все още не са се сблъскали с проблема с алкохолната зависимост. Мерките за първична превенция служат за предотвратяване в ранен стадий, което допринася за развитието на трайно отбягване на алкохола. Най-добрата възраст за подобна тактика е още в началния курс на обучение, което ще рече - при ученици от 5-ти и 6-ти клас, преди да са стигнали гимназиално обучение.

Основната цел на първичната превенция е да се предотврати развитието на зависимост от алкохола и неговите фатални последици. За това се използват следните пътища:

- формиране и засилване на мотивацията на човека за положителни промени в собствения му живот и средата, с която той взаимодейства;
- подпомагане процеса на осъзнаване на себе си, запознаване с поведенческите и емоционални прояви на неговата личност;
- укрепване на адаптивните способности на човек за противодействие на факторите, причиняващи алкохолна зависимост;
- намаляване на рисковите фактори за алкохолизиране, като мярка за предотвратяване на алкохолизъм;
- развиване на уменията на човек да управлява всички аспекти от живота си (поведение, самосъзнание);
- развитие на процес на социална подкрепа.

Какато вече стана ясно, контингент на експозиция за първичната превенция на алкохолната зависимост са деца и юноши (ученици), учащи младежи, родители, учители, членове на юношески и младежки групи и групи. Също така целевата група от превантивни мерки включва деца, които не посещават училище, нямат родители и постоянно местожителство и др.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020