0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Приема на алкохол може да се счита за принудително самолечение

Когато на пазара се появиха подобрени антидепресанти през 80-те години, консумацията на алкохол сред хората с депресия намалява с 22%

Според изследователите от Университета "Джон Хопкинс" (Johns Hopkins University), това предполага, че хората, които използват наркотици и алкохол, за да облекчат психологическия дискомфорт, могат да преминат към по-безопасни методи.

„Знаем, че депресията и пиянството се придружават, но досега никой не е тествал идеята, че ако се появи добро лекарство, много хора ще пият по-малко или дори ще спрат да пият напълно. Алкохолизмът обикновено се счита за проблем или грешка, но ние казваме, че хората просто се ангажират с рационално самолечение. При липсата на по-добри възможности хората ще използват това, което им е достъпно ”, казва един от авторите на изследването Николай Папагеорге.


Резултатите от проучването са описани подробно в работен документ, разпространяван от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ

За да проверят хипотезата си, изследователите са използвали 40-годишни данни от изследването на Framingham Heart, в което 5000 души са съобщили за нивото на употреба на алкохол, тютюн и антидепресанти, както и диагнози на депресия.

Това проучване показа, че в периода между 1971 г. и края на 80-те години по-малко от 2% от респондентите са приемали антидепресанти. Но през 1988 г., с въвеждането на селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs), които са действали много по-добре от предишните антидепресанти, използването на тази група лекарства рязко скочи. В същото време, както отбелязват изследователите, броят на алкохолиците сред хората с умерена депресия намалява с 22%, а 12% от тях престават да пият общо, предимно мъже, които са мнозинство сред алкохолиците.

Според авторите резултатите могат да бъдат още по-добри, но алкохолиците, които стават напълно зависими, често не могат да преминат към други методи за лечение на депресия. Моделът, разработен от изследователите, показва, че до 30% от алкохолиците ще преминат към антидепресанти, ако не е пристрастяването, възникнало след продължителна употреба на алкохол.

„Когато се появи серотонин (SSRIs), способността за справяне със симптомите на депресия се подобрява. Но ако дълго време сте се занимавали с такова самолечение, дори и с появата на SSRIs, ще ви бъде трудно да се прехвърлите поради вече възникнала зависимост ”, казва един от авторите на проучването Майкъл Дарден.

Изследователите смятат, че при разглеждането на въпроса за борбата с алкохолизма е необходимо да се вземе предвид теорията за самолечението. Те предполагат, че вместо да се криминализира самолечението, е необходимо да се въведат медицински иновации, за да се предложи най-доброто лечение. Един от проблемите на такова самолечение е, че когато се ограничават продажбите, увеличенията на цените или криминализирането, хората могат да започнат да използват още по-опасни вещества.

„Често чуваме за хората, които загиват поради злоупотреба с алкохол или наркотици, но ние пренебрегваме факта, че много от тях са започнали да ги използват, за да облекчат симптомите на депресия”, казва Николай Папагеорге.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000