0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Пристрастяване и зависимост от алкохола


Пристрастяване и зависимост от алкохола

Употребата на алкохол здраво навлезе в живота на хората преди векове

Нова година, рожден ден и други празници рядко се случват без употребата на алкохолни напитки, вариращи от шампанско до по-силен алкохол и коктейли.

Критерии, признаци на алкохолна зависимост

Ето какви са критериите според Световната здравна организация (СЗО) за това какво е алкохолна зависимост:

- ежедневна употреба на алкохол "без причина";
- поведение, насочено към намиране на алкохол;
- по-висока устойчивост на алкохол, способността да се пие повече алкохол, да се издържа на много пиене, в сравнение с другите хора. В същото време, в късните етапи на алкохолната зависимост на човек, алкохолната резистентност намалява поради развитието на увреждане на черния дроб;
- появата на симптоми на отнемане, когато е невъзможно да се пие навреме и зависимият "не си е взел дозата";
- пиене на алкохол сутрин и дори през нощта, за да се избегнат симптоми на махмурлук през деня;
- усещане за неустоимо привличане към алкохола.

За да победите алкохолната зависимост и за да избегнете алкохолизма, ползвайте капките АЛКОФИТАЛ - най-ефективното средство за отказване на алкохола!ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Етапи на алкохолната зависимост

В своето развитие алкохолната зависимост преминава през редица етапи.

Ето кои са те:

- Първоначален етап - обсебващо желание към алкохола и опиянение, често комбинирано със запазено желание да не се случва това, да не се употребява алкохол. Загубено чувство за пропорция при пиене на алкохол. Пиенето от епизодично става често и систематично;

- Среден етап - има обсебващо желание за алкохол, симптоми на отнемане (махмурлук), когато е невъзможно да се пие. На този етап алкохолната устойчивост е максимална, но се наблюдават първите признаци на токсично увреждане на различни органи, включително черния дроб, бъбреците и мозъка;

- Краен етап - привличането към алкохола става неконтролируемо, резистентността към спиртните напитки започва да намалява поради увреждане на черния дроб. Личностните промени, алкохолна деменция и психозата могат да се появят и да променят живота на зависимия завинаги.

Последици от злоупотребата с алкохол

Последиците от алкохолната зависимост са добре известни, но, за съжаление, не за всички те се превръщат в защитен фактор в начина на злоупотреба с алкохол. Те могат условно да бъдат разделени на две групи: психологическа и физическа.

Alkofital_sn.jpg

Цялото внимание на пиещия е съсредоточено върху алкохола, има неустоимо привличане към търсенето и приемането на алкохолни напитки. Постоянните промени в личността се развиват, до психоза и деменция.

В организма няма органи и системи, върху които алкохолът да не действа отрицателно и това важи за всякакви количества, дори и най-малките.

ЗАПОМНЕТЕ: ОТ ТОВА ДА СЕ ПИЕ "ПО ЕДНО МАЛКО" ИЗБЕРЕТЕ ДА НЕ ПИЕТЕ АЛКОХОЛ ИЗОБЩО!

Увреждането, което причинява алкохола на вътрешните органи води до:

- намаляване на паметта и вниманието;
- отлагане на мазнини в черния дроб и нарушаване на неговото функциониране;
- развитие на стомашни язви и панкреатит;
- намаляване на имунитета;
- трайно повишаване на кръвното налягане;
- поява на стенокардия;
- отлагане на мазнини в стените на кръвоносните съдове и ускорено развитие на атеросклероза;
- намаляване на потентността при мъжете;
- развитие на безплодие при жените.

Няма напълно безопасни дози алкохол. Черният дроб поема „първия удар" при пиене на алкохол, така че поражението му по време на злоупотреба с алкохол е естествено. Честата употреба на алкохолни напитки води до развитие на алкохолно чернодробно заболяване с нарушаване на работата му. При алкохолна зависимост трябва да се прави редовен преглед на черния дроб с определяне на нивата на чернодробните ензими в кръвта.

Причини за пристрастяване към алкохола

Какво кара човек да премине тънката червена линия? Вместо епизодично пиене на алкохол „по празници", човекът започва да прибягва редовно към него?

Най-често това е желанието да се „отпуснете", да се освободите от ненужния вътрешен стрес и да се изгладят последиците от психоемоционалното натоварване.

От друга страна, зависимостта може да възникне заради влиянието на средата, в която живеете. При липса на желание да се контролира употребата на алкохол, неговият прием неусетно се засилва, превръща се в ежедневен, като представлява риск от образуване на съпътстващи заболявания на организма, включително и най-вече чернодробни заболявания.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020