0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Разбиране на алкохолизма и лечение на зависимостта към алкохола


Разбиране на алкохолизма и лечение на зависимостта към алкохола

Има 4 етапа на развитие на алкохолизма

През 1960 г. изследователят на злоупотребата с алкохол Елвин Мортън Джелинек (Е. М. Джелинек) спечели широко внимание, когато публикува „Концепцията за алкохолизма като заболяване" , предлагайки нов начин за разглеждане на алкохолната зависимост.

Джелинек разглежда алкохолизма като хронично рецидивиращо състояние, което трябва да се лекува от здравните специалисти, и разработи теория за прогресирането на алкохолизма през различните етапи.

Неговият модел, който сега е широко приет, подробно описва теоретичните етапи на алкохолната зависимост, всеки от които се характеризира с различни промени в психичното, физическото и социалното функциониране.

Въпреки че не всеки човек, който се бори със злоупотребата с алкохол, преминава през тези етапи, това може да бъде полезен контролен списък за оценка на консумацията на алкохол и предотвратяване на предстоящи проблеми. Въз основа на теорията на Джелинек, четирите етапа на пристрастяване към алкохола са:

Предалкохолен етап

Първият етап включва общо експериментиране с алкохол и се случва когато алкохолната толерантност се развива. По това време човек започва да пие по-редовно като механизъм за справяне с тревожност, стрес или други емоции.

Ранна фаза

Джелинек счита това за преходен етап, когато започва развитието на цикличен модел на злоупотреба с алкохол. Пиенето става по-редовно и хората започват да използват социални събирания като извинение за пиене. Те също могат да започнат да консумират алкохол, за да се справят с негативните последици, причинени от пиенето, като махмурлук. На този етап също могат да възникне загуба на паметта, временно.

Среден етап

Това е най-важният етап в теорията на Джелинек, при който човек започне да пие често и последователно, още от сутринта. Хората в този етап от алкохолната зависимост могат да се борят с влошени отношения с приятели и семейство или да претърпят промени в поведението си, които да им повлияят отрицателно. Те често изпитват въздействие върху здравето, като махмурлук или гадене по-често, когато не пият.

Късен етап

Тази последна фаза води до пълна загуба на контрол върху консумацията на алкохол - индивидът трябва да пие, винаги и по всяко време. В този момент тялото на индивида започва да изисква присъствието на алкохол, за да се чувства нормално. Когато индивидът не консумира редовно алкохол, той може да изпита симптоми на отнемане и интензивен алкохолен глад.

Кой човек се счита за алкохолик?

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при поставяне на диагноза алкохолизъм, официално известено състояние като нарушение на употребата на алкохол. Някои признаци, че пиенето на човек е проблематично, включват продължаване на пиенето въпреки негативните ефекти върху връзките му с другите хора, физическото здраве, работата или други важни задължения. Алкохолизмът трябва да се диагностицира от специалист по пристрастяване, който може да очертае подходящ план за детоксикация и лечение.

За да предпазите своите близки от развитието на алкохолна зависимост, давайте им тайно капките АЛКОФИТАЛ!

Как да кажете на някого, че има проблем с пиенето?

Това може да варира от човек на човек и може да се нуждаете от консултант по злоупотреби или от съветите на някой, който прави интервенции, за да насочва вашия подход. Някои признаци, че дадено лице може да има проблем, включват: отрицателни социални, физически и емоционални промени с напредването на заболяването заради злоупотребата с алкохол.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020