0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Редовната злоупотреба с алкохол бавно убива мозъка


При редовна злоупотреба с алкохол настъпват редица промени във физическото и емоционално здраве на човека

Повечето хора са свикнали редовно да пият по питие или две, за да се отпуснат, без да се замислят какво може да им причини всекидневната злоупотреба с алкохол. Но замисляли ли сте се как алкохолът влияе на тялото и мозъка?

Всичко, което се консумира умерено, няма пагубен ефект, но много хора нямат спирачки, когато става дума за алкохол. Д-р Самюъл Бал, световно известен психиатър, обясни защо алкохолът е едно от най-опасните вещества в света.

Алкохолът и мозъкът

alko.jpg

Когато пием алкохолна напитка, около 33 процента от алкохола се абсорбира в кръвта през стените на стомаха. Това, което остава, постепенно навлиза в кръвния поток през тънките черва.

Когато алкохолът навлезе в кръвта, той се разпространява във всички биологични тъкани на нашето тяло, тъй като клетъчните мембрани имат голяма абсорбция.

На мъжете се препоръчва да консумират не повече от 1 чаша вино 250 мл. или 1 чаша водка 75 мл. на ден, а жените не повече от 1 чаша вино 200 мл. и 1 чаша водка 50 мл..

Всичко, което надвишава тази норма, се нарича злоупотреба с алкохол и може да причини всякакви проблеми със здравето и социалните отношения.

Един сигурен начин да се ограничи, а след това и да се откаже употребата на алкохол, е зависимите към спиртните напитки да използват капките АЛКОФИТАЛ. Активните съставки на капките въздействат върху центъра за зависимости в мозъка, като по този начин ефективно се справят със зависимости с различна продължителност.

Как алкохолът влияе на човешкия мозък?

Ето как известният психиатър д-р Самюъл Бал обяснява въздействието на алкохола върху мозъка.

samuel_bal.jpg

Чували сме много за въздействието на алкохола върху мозъка и върху тялото, главно защото алкохолът се счита за едно от най-достъпните успокоителни средства. Но това не е всичко. Алкохолът е не само успокоително, но има и косвено стимулиращо действие.

Алкохолът пряко влияе върху химичния състав на мозъка, променяйки нивото на невротрансмитерите - предаватели, които контролират мисловните процеси, поведението и емоциите.

Всъщност, алкохолът потиска възбудата и засилва летаргията. Речта, мислите и движенията ще се забавят, колкото повече алкохол се пие. Човек започва да се спъва, да пада от стола и да извършва други нетипични действия.

Но тук е уловката. Алкохолът също така допринася за производството на допамин в мозъка - центърът на удоволствието. Допаминът се влияе от много различни и приятни занимания: разговор с близки приятели, почивка, повишаване на заплатата и... пиене на алкохол.

Повишавайки нивото на допамин в мозъка, алкохолът ви кара да мислите, че се чувствате добре. Продължавате да пиете, за да произвеждате допамин, но в същото време химическият състав на мозъка се променя, което засилва усещането за депресия.

Проучванията показват, че ефектът на алкохола върху допамина е по-силно изразен при мъжете, отколкото при жените, което обяснява защо мъжете са по-склонни да страдат от алкохолизъм.

Билковите капки АЛКОФИТАЛ помагат както на мъже, които са зависими към алкохола, така и жени, които имат проблеми с прекомерната консумация на алкохол. АЛКОФИТАЛ може да се употребява самостоятелно, но и да се дава на хората, които имат зависимост към алкохола без тяхно знание.

С течение на времето, ако консумираме голямо количество алкохол, ефектът на допамина се свежда до минимум. Но на този етап човекът вече е зависим от чувството на удоволствие, въпреки че спира да го получава.

Щом се появява желание отново и отново да изпитваме това приятно усещане при консумацията на алкохолни напитки, първо е налице злоупотреба с алкохол, а след това възниква и алкохолизъм.

Билковите капки Алкофитал предотвратяват злоупотребата с алкохол, и по този начин допринасят за живот без алкохол и вредните последствия от него

Времето, необходимо за появата на зависимост към алкохола, е различно за всички хора. Някои имат генетична предразположеност към алкохолизъм и ще им е нужно много малко време, докато на други ще им трябват няколко седмици или месеци.

Ето как алкохолът засяга различните области на мозъка

Церебрална кора: Алкохолът успокоява

В тази област протичат мисловните процеси. Алкохолът потиска възпиращите центрове, поради което човек се чувства по-малко ограничен (изчезва чувството за срам и неудобство). Той забавя обработката на информация, която получаваме през очите, ушите, устата и други сетива. Освен това, потиска мисловните процеси, поради което човек, който пие алкохол, започва да мисли хаотично.

Малък мозък: Ставаме непохватни

Алкохолът засяга центровете на движение и равновесие, което води до нестабилна походка, което в крайна сметка може да доведе до загубата на равновесие и последвало падане.

Хипоталамус и хипофиза: Искаме, но не можем

Хипоталамусът и хипофизата координират мозъчната функция и производството на хормони. Алкохолът депресира нервните центрове в хипоталамуса, които контролират сексуалната възбуда и сексуалната активност. Въпреки че либидото на човек може да се увеличи, способностите му в леглото са силно намалени и ограничени.

Продълговат мозък: ставаме сънливи

Тази област на мозъка е отговорна за автоматичните функции като дишане, съзнание и телесна температура. Действайки върху продълговатия мозък, алкохолът предизвиква сънливост. Той забавя дишането и понижава телесната температура, което може да бъде животозастрашаващо.

В краткосрочен план алкохолът причинява частична загуба на паметта, когато човек забравя случилото се за определен период от време. Дългосрочното излагане на алкохол е още по-опасно.

Ефектът на алкохола върху човешкото тяло

Когато човек се пристрасти към алкохола, това има пагубен ефект върху всички органи и системи на човешкия организъм.

В големи количества това води до интелектуални разстройства, загуба на паметта и нарушена двигателна координация.

Алкохолизмът е причина за тежко чернодробно заболяване - цироза. Черният дроб е орган, който пречиства цялото тялото от токсини.

Алкохолът не щади панкреаса и стомаха.

Но не е само това. Алкохолът има отложено вредно въздействие най-вече върху мозъка. Той продължава да го унищожава дори месец и половина, след като е спряна неговата употреба, установиха експерти от Института по невронаука в Аликанте в сътрудничество с колегите си от Централния институт по психично здраве в Манхайм. Проучването е публикувано в списанието JAMA Psychiatry. Те се надяват, че новите данни ще им позволят да научат повече за промените, които настъпват в мозъка на алкохолиците.

alkoholizam_mozak.jpg

Както вече стана ясно, опасностите от злоупотребата с алкохол за мозъка са широко известни и не са поставени под въпрос. Въпреки това, структурните промени, настъпващи в мозъка, са много разнородни. В допълнение, те са трудни за изследване поради честотата на рецидивите при употреба на алкохол при пациенти с алкохолизъм.

Както се оказа, дори след като участниците са спрели да пият спиртни напитки или бира, в продължение на шест седмици, все още се наблюдават патологични промени в бялото вещество на мозъка при хора, които редовно са злоупотребявали с алкохол.

Бялото вещество съдържа снопове нервни влакна, които свързват различни области на мозъка.

Увреждането на мозъка опровергава общоприетата идея, че той започва да се възстановява веднага след отказване на алкохола, отбелязват авторите на проучването.

Този процес отнема много повече време.

Сега учените са си поставили за цел да проучат по-подробно възпалителните и дегенеративните процеси, протичащи в мозъка, за да установят какво точно се случва в мозъка на хроничните алкохолици в ранния етап, след като е превъзмогната зависимостта към алкохола.

В най-тежките случаи, прекомерната консумация на алкохол води до деменция и абсолютна деградация на личността.

Източник: sciencenetlinks.com


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Януари 2020

Content
LivedaMed2000