0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Ще се възстанови ли здравето, ако се откажете от алкохола?


За да се откажете от алкохола най-напред трябва да помислите за вредите, които нанасяте на себе си, и едва след това за онова, което причинявате на близките си

Алкохолът неблагоприятно засяга не само психическото и физическото здраве на човека, но и често води до влошаване на стандарта на живот. Само месеци след редовна злоупотреба с алкохол, човек се лишава не само от близки и приятели, но и от работа и социален живот, като цяло. Освен това в полицейските доклади често можете да откриете престъпления, извършени в нетрезво състояние.

Как алкохола уврежда здравето?

На първо място, алкохол уврежда черния дроб, панкреаса и мозъка.

Черен дроб

Първо, черният дроб страда, тъй като преработката на алкохол се случва главно там. Етанолова молекула кара чернодробните клетки да улавят капчици мазнини. Ако консумацията на алкохол се извършва нередовно, да кажем по чаша вино седмично, тогава тези капчици мазнини се връщат в кръвния поток, разпадат се на части, които са предназначени за това. Но ако етанолът се доставя редовно, т.е. всеки ден в доста осезаеми дози (повече от 2-3 чаши вино на ден), тогава улавянето на тези капчици мазнини става необратимо. Така нареченото алкохолно мастно заболяване на черния дроб се развива. Налице е алкохолна стеатохепатоза. С течение на времето ще се появи и цироза, която може да причини чернодробна недостатъчност, тъй като хепатоцитите вече липсват от черния дроб.

Черният дроб има много висок регенеративен потенциал. Това е достатъчно, за да не забележим, че нашият черен дроб е увреден. И редица хепатоцити могат да възпроизвеждат черния дроб сами. Но ако постъплението на алкохола продължава редовно, тогава черният дроб няма да може да се справи.

Мозък

Мозъкът получава най-тежко увреждане, в него се появява най-голям провал. „В тялото ни има две противотежести: енергизиращи и инхибиращи. Те имат свои собствени невротрансмитери, т.е. тези вещества, които осигуряват или възбуждане, или инхибиране.

Ако човек развие пристрастяване към алкохола, тогава възниква дисбаланс към възбудителните невротрансмитери (това са видовете хормони в мозъка, които предават информация от един неврон към друг). За да се премахне тази възбуда, човек трябва да пие. Това е един от стимулите за прекомерната употреба на алкохол. И възстановяването на баланса на невротрансмитерите не е лесна задача.

В този случай ще се изисква специално лечение и социална терапия, при която е необходимо сътрудничество между и нарколог и психотерапевт. Такова комплексно лечение е може би най-ефективното при алкохолната зависимост: за да се премахне този дисбаланс, така че човек да няма нужда от алкохол.

Ще се възстанови ли тялото, ако преустановите злоупотребата с алкохол?

Да, ако човек не е в последните етапи на алкохолната зависимост.

Основният въпрос е колко дълго се злоупотребява и в какви количества. Възстановяването зависи и от това каква вреда е нанесена. Защото, ако човекът вече има алкохолна зависимост (алкохолизъм от 2-ри или 3-ти етап, т.е. физическа зависимост с промени в органите), в този случай някои от патологичните явления ще бъдат необратими. Ако човек има лека зависимост от алкохола, той има висок шанс да възстанови тялото и здравето си, като цяло. Ако нарушенията, причинени от алкохола, са функционални, а не органични, ако няма промени на ниво структура, и само до известна степен функциите са нарушени, тогава почти всичко ще бъде възстановено. Разбира се, това е възможно само ако окончателно се прекъсне лошия навик на злоупотреба с алкохола.

Капките Алкофитал помагат на зависимия от алкохола сам да се справи с алкохолния проблем

Смята се, че умерената консумация на алкохол е безвредна за човешкото здраве. Какво толкова може да причинят няколко чаши вино или чаша бира на седмица? Освен това, някои проучвания, проведени през последните 10 години показват, че хората, които пият разумни количества алкохол, страдат много по-рядко от сърдечни и съдови заболявания и се движат по-бързо по кариерната стълбица.

Всичко ли е безвредно?

Група британски учени от Оксфордския университет проведоха собствени проучвания, анализиращи медицинските статистики, събрани през последните 30 години (от 1985 до 2015 г.). В проучването са участвали няколкостотин души на възраст над 40 години. Тези данни включват не само информация за това колко алкохол редовно консумират, но и томографски образи на мозъка им.

За чистотата на експеримента учените произволно избрали от списъка около 550 мъже и жени без очевидна алкохолна зависимост и провели няколко проучвания с тях, тествали паметта и проницателността им през последните пет години. В същото време хората продължават да водят нормалния си живот. След това учените комбинирали данните и се опитали да разберат как алкохолът влияе на "външните" прояви на човешкия мозък и неговата вътрешна структура.

Противно на общоприетите идеи за ползите от умереното пиене, британските учени са успели да докажат обратното. Дори малки порции алкохол - по-малко от 70 грама на седмица - не водят до забележими подобрения в работата на мозъка, а напротив, възпрепятстват работата му. Те публикуват аргументите си в уважаваното медицинско научно списание BMJ на 6 юни 2017 г.

Кога е по-добре да се откаже алкохола?

Колкото по-скоро човек спре да пие, толкова по-добре е. Най-добре е да спре да се пие, когато човек все още може да се откаже от алкохола сам или с минимална помощ от психотерапевт, когато има само психологическа зависимост от алкохола. Тогава все още можете да отидете на лекар, да обясните проблема. Специалистът ще намери някои мотивационни неща, ще проведе поведенческа терапия, може би ще предпише някои леки лекарства. Човекът ще престане да бъде пристрастен на психологическо ниво. И такъв пациент ще се възстанови по-бързо и почти напълно. А ако вече са настъпили промени в органите, то, за съжаление, нищо не може да се направи по този въпрос.

cocktail.jpg

Възможно ли е рязко да се откаже алкохола?

От етапът на алкохолна зависимост зависи колко драстично можете да се откажете от алкохола. Лекарят индивидуално избира тактики за всеки пациент. Има психологическа и физическа алкохолна зависимост. Ако човек не е емоционално възбуден, той няма физическа зависимост, а само психологическа.

Махмурлукът е синдром на въздържание. Етанолът е лекарство. При хората нивото на етанол в кръвта спада, има феномен на "счупване". Ако всичко това е свързано с приемането на следващата доза алкохол, тогава трябва да отидете при нарколог. Това е физическа зависимост. При психологическа зависимост човек може да се въздържа и да не пие, но по някаква причина не може да се контролира. Той също така има преструктуриране на приоритетите и алкохолът се превръща в един от тях. Например, избирайки между пътуване със семейството си, за да кара ски в планината или възможност да пие с компания, той се спира на второто. Това е психологическа зависимост. И това е сигнал, който изисква незабавен контрол и терапия.

Когато се откаже от алкохола, човек нормализира кръвното налягане и намалява риска от коронарна болест на сърцето. Отказът от алкохол най-вероятно ще бъде придружен от увеличаване на физическата активност, преход към здравословна диета. И това също ще има определен здравен ефект.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000