0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Шокиращата истина за алкохола: заслужава ли си чашата вино?


Шокиращата истина за алкохола: заслужава ли си чашата вино?

Всеки ученик знае най-първата и най-проста информация за алкохола - алкохолът или етиловият алкохол са част от всички алкохолни напитки

Вярно е, че малко студенти знаят, че етиловият алкохол е също опасно мощно и смъртоносно отровно средство, което първо действа възбудително, а след това парализира нервната система.

Всички алкохолни напитки съдържат алкохол. Например 100 гр. бирата съдържа до 12 гр. алкохол, с добавяне на мая и други компоненти, 100 гр. вино - до 20 гр. маскирани от изцедени плодове и горски плодове и т.н. Тоест, за да се „маскира", се използват алкохол, ароматизиращи добавки, екстракти от растения и други екстракти.

Как действа алкохолът?

Алкохолът унищожава всички органи и системи на тялото, но човешкият мозък е изложен на най-мощните ефекти на опасния спирт. Тази отрова се натрупва в мозъка. След консумация на чаша вино или бира, чаша коняк или водка, алкохолната основа бързо навлиза в кръвообращението, навлиза в мозъчната кора през кръвообращението и започва активно да унищожава мозъчните неврони.

Поръчайте капките Алкофитал ТУК! Те ще ви помогнат ефективно да откажете алкохола и да не страдате от негативните ефекти на спиртните напитки

Трима американски учени са получили изумителни доказателства за въздействието на алкохола върху човешкото тяло. Те са изследвали ретината на човешките очи с микроскоп. Така успяха да видят най-малките капиляри, разгледаха как кръвта тече през тях, наблюдаваха белите и червените кръвни клетки.

Когато физиците започнаха да изследват ретината на друг човек, те бяха изумени, защото видяха кръвни съсиреци - лепкави люспи от червени кръвни клетки. Тогава разбрали, че този мъж е пил алкохол предния ден. Тогава беше проведен експеримент - на човек, нямал проблем с очите си, му дали да пие бира. След известно време в окото му се образуват същите люспи от червените кръвни клетки.

Зашеметени, учените решиха да погледнат в медицинската енциклопедия и открили, че в медицината алкохолът е определян като смъртоносно лекарство повече от триста години. Всички знаят, че алкохолът е отличен разтворител, затова се използва за всякакви нужи, но точно така се държи в организма като смъртоносна течност, която действа като разтворител.

Какво се случва, когато алкохолът навлезе в кръвта?

Алкохолът разтваря обвивката, която покрива червените кръвни клетки, и така те започват да се слепват помежду си. Естествено, те се увеличават по размер, като снежни топки, като малки лавини. Не могат да преминат през тънките тръби на капилярите и ги блокират. Такива кръвни съсиреци могат да блокират отделни части на мозъка, чието кръвоснабдяване престава, което означава, че кислородът престава да навлиза в мозъчните клетки.

Тъй като клетките без кислород започват да гладуват, настъпва хипоксия - недостиг на кислород, който тялото възприема като интоксикация. Постепенно цели области на мозъка изтръпват и след това умират. Затова пияния човек просто няма връзка с някои области, които възприемат информация, понякога неприятна за човека. Ето защо хората, които пият алкохол, буквално нямат задръжки.

Дефицитът на кислород имитира усещането за свобода, което възниква при пиячите

Човекът престава да се тревожи за проблемите и притесненията. Отдава се на илюзиите, престава да дава отчет за своите мисли и действия. Трябва да се има предвид, че сън, който се появява след тежка интоксикация, не е нормален сън на трезв човек. Това е алкохолна кома, която възниква в резултат на хипоксия. Тоест тялото, защитавайки се от постоянното вливане на все повече и повече порции от отровата, „приспива" човека, и той изпада в забвение, при което всички метаболитни процеси намаляват и отравянето протича много по-бавно.

Защо алкохоликът има син нос?

Рядко пияният човек няма особени промени в лицето или крайниците. Червените кръвни клетки са способни да преминат дори и през много тесни пространства. Промените се появяват само при човек, който пие много и много. Но положението е съвсем различно с носа. Там има огромен брой разклонени мънички съдове. Когато тромбът достигне такъв клон, той го запушва. Тогава съдът се разширява и умира. И носът първо става лилав, а след това син, тъй като съдовете спират да работят и умират.

Защо човек се държи ненормално под въздействието на алкохол?

Вече знаем, че пиячът има кислороден глад на мозъка. Процесът на нормална мозъчна дейност е повреден, пиещият се държи абсолютно неадекватно. Но самият алкохолен ступор възниква у всеки по свой начин. При някого алкохолът първо действа върху тилната част, където е разположен вестибуларният апарат, той залита, координацията е нарушена и пияният пада.

Какви процеси протичат в мозъка?

Вече разбрахме, че алкохолът убива мозъчните клетки. Температурата на човешкото тяло е средно 36,6, а мъртвите структури в такава топлина бързо се разлагат. За да не бъде отровен от тези продукти на разлагане, мозъкът започва да изпомпва течност, за да ги отстрани и изхвърли. Цялата тази течност интензивно създава натиск върху мозъка и поради тази причина главата е жестоко болна сутрин - появява се така нареченият махмурлук. И жаждата измъчва пияният по същата причина - мозъкът се опитва да "отмие" гниенето.

Ефектът на алкохола върху клетъчната структура

Мнозина се водят от факта, че в тялото има много клетки и не бива да съжаляваме за тези, които са починали преждевременно от отравяне с алкохол. Всъщност има такива, които бързо се възстановяват, и има такива, които си струва да се пощадят, тъй като те не подлежат на възстановяване, включително и частично възстановяване. Това са структурите, които са отговорни за оплождането и развитието на плода. Също така мозъчните неврони, които умират заедно с информацията, която се губи с тях.

Затова и така постепенно пиещият деградира. Той просто изпуска информация, която вече не може да има. Като малко дете, той не разбира това, което не знае. Алкохоликът не разбира, не помни какво е загубил и какво е казал, ударил ли е някой, нагрубил ли е непознат. Но другите хора го виждат отлично - негови роднини и приятели, служители медицински работници.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Август 2020