0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

13 ранни симптоми на рак, които жените най-често пропускат


Много често тези привидно безвредни симптоми могат да предупреждават за много сериозно заболяване

Ранните признаци на рак често се маскират като симптоми на други заболявания. Може би заради това твърде често се пропускат. Междувременно успехът на лечението и шансовете за ремисия зависят от това колко рано е открита болестта. Обърнете внимание на тези ранни признаци на рак, които жените най-често пропускат, и незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някой от тях в себе си или в близките ви.

Кървене след менопауза

Няколко тъмни петна по бельото, които са се появили веднъж, по принцип могат да бъдат пренебрегнати. Но ако кървенето е повече или по-малко тежко и дългосрочно, и още повече, ако това не е изолиран случай, незабавно се консултирайте с лекар. Кървенето след менопаузата е един от най-ранните симптоми на рак на матката или яйчниците, и не може да бъде пренебрегнат.

Язви в устата

Незарастващи язви, бели или червени петна по венците и езика, болезнени венци, подуване или изтръпване на челюстта - всичко това е повод за възможно най-бързо посещение на лекар. Факт е, че ранните признаци на рак на ларинкса и устната кухина се проявяват по този начин - и е важно да се установи диагнозата и да се започне лечението възможно най-скоро.

Подуване на корема

В определени дни от цикъла почти всяка жена се сблъсква с подуване на корема, но ако това неудобство не изчезне след края на менструацията, ако това е придружено от редовен запек, то може да бъде проява на рак на яйчниците. Друг симптом, който е важно да не се пренебрегва, е загубата на апетит или необичайно бързото засищане.

girl.jpg

Нарушаване на редовността на менструацията

Нарушения на цикъла, твърде оскъдни, или обратното, необичайно тежки менструални периоди, болка в тазовата област - тези неприятни симптоми могат да предупреждават за рак на матката, яйчниците или други органи на репродуктивната система.

Устойчива кашлица

Кашлица, която не изчезва след повече от три седмици и не е съпроводена с обичайните симптоми на остри респираторни вирусни инфекции, като хрема или възпалено гърло, е причина да се направи флуорография възможно най-скоро и да се отиде при лекар. В допълнение към рака на белия дроб, силна кашлица може да бъде признак за развитие на левкемия - консултирайте се с лекар!

Коремна болка и гадене

Разстройването на стомаха или хранителното отравяне е често срещано и често заболяване, за което почти винаги обвиняваме дискомфорта в корема. Но ако спазмите и болките станат постоянни и няма никакво облекчение и чувството за гадене е ваш постоянен спътник, трябва да се консултирате с лекар. Това може да бъде симптом на левкемия или рак на хранопровода, черния дроб, панкреаса или колоректален рак.

Чести "простуди"

Ако се чувствате повече или по-малко нормално, но сте в плен на някакъв вирус или често имате треска, не отлагайте посещението си на лекар. Честите "простуди" и треска са един от първите симптоми на левкемия.

Затруднено преглъщане

Познавате ли усещането за кома в гърлото, която не може да бъде преглътната? Ако продължи няколко дни, незабавно се консултирайте с лекар: трудност при преглъщане е признак за няколко форми на рак, като рак на гърлото, стомаха и дори рак на белия дроб. В допълнение, усещането за "бучка в гърлото" може да предизвика някои заболявания на щитовидната жлеза.

Неочаквани синини

Една-едничка синина, за която не можете да намерите обяснение, най-вероятно не е причина за безпокойство. Но ако често се появяват тайнствени натъртвания, трябва да се консултирате с лекар, особено ако на ръцете или пръстите ви се появят тъмни петна. Това може да е проява на начална левкемия .

Загуба на тегло

За съжаление внезапната и необяснима загуба на тегло в нашето общество е най-често причина за радост. Междувременно, всяка немотивирана загуба на тегло е признак на неуспех в нашето тяло, което трябва да се обсъди с лекар. За съжаление, загубата на тегло е ранен симптом на много форми на рак - например, хранопровода, черния дроб, панкреаса, както и левкемия и лимфом.

Хронична умора

От време на време всички се шегуваме, че зрелостта е чувство на постоянна умора. Но ако в тази шега има твърде много истина за вас, не забравяйте да се консултирате с лекар. Най-вероятно това няма нищо общо с рака - но е важно да се помни, че хроничната умора е симптом, включително левкемия.

Устойчиви главоболия

Ако никога не сте страдали от мигрена, а сега редовно страдате от главоболие, консултирайте се с лекар. За съжаление, честото главоболие може да предупреди за развитие на рак на мозъка или левкемия. И не забравяйте, че главоболието не може да се толерира или да прекалявате с употребата на болкоуспокояващи!

Кръв в изпражненията

Най-често този проблем се причинява от относително безопасни заболявания - например хемороиди или ранички. Но все още си струва да се консултирате с лекар - особено ако сте над 50 години - за да изключите рак на дебелото черво.

И за да си спестите онкологичните болести...

6 навици, които ще помогнат за намаляване на риска от рак с 20% - потвърдени от науката

Ракът е много труден за лечение , но може да намали риска от неговото развитие.

Как? Като спазвате ето тези 6 навици, които ще помогнат за намаляване на риска от рак с 20%.

Яжте по-малко захар

Прекомерната консумация на захар увеличава риска от развитие на диабет, сърдечни заболявания и кръвоносни съдове, както и някои форми на рак. Така, проучване, проведено от експерти от Центъра за рак на Андерсън в Университета на Тексас, потвърди, че високото съдържание на захар в диетата може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата. Съответно, умереният прием на захар помага за значително намаляване на риска от развитие на тази форма на рак.

Не пийте твърде топли напитки

Ако харесвате много горещ чай и кафе, науката има лоши новини за вас: прегледът на изследването, публикуван в International Journal of Cancer, потвърждава, че системната консумация на топли напитки увеличава риска от развитие на рак на хранопровода. Ако не сте готови да се откажете напълно от горещото кафе и чай, поне се опитайте да пиете по-малко.

Откажете обработеното месо

Неотдавна Световната здравна организация официално призна преработено месо като канцероген. Редовната консумация само на 100 грама от тези продукти увеличава риска от развитие на колоректален рак с 18%. Добрата новина: учените не настояват за пълно отхвърляне на любимата шунка, но те съветват да я ядете не повече от веднъж седмично и винаги с пресни зеленчуци.

Пийте по-малко алкохол

Капките Алкофитал гарантирано преустановяват злоупотребата с алкохол. Помогнете на свой близък, или на себе си, ако сте зависими от алкохола

Колкото повече алкохол консумирате, толкова по-голям е рискът от развитие на сърдечни заболявания, кръвоносни съдове, диабет и рак. Специалисти от Националния институт за рака на САЩ потвърдиха пряката връзка между прекомерната консумация на алкохол и повишения риск от развитие на няколко форми на рак, включително рак на гърдата. Лекарите съветват да не се пие повече от една чаша вино на ден, а по-добре - по-малко.

Наблюдавайте режима на деня

И особено - сън и будност. Много изследователи асоциират циркадни нарушения, причинени от навика или нуждата от будност през нощта, с повишен риск от развитие на рак. Според учените това може да се дължи на намаляване на имунитета и повишен риск от възпалителни процеси.

Водете активен начин на живот

Заседналият начин на живот е също толкова опасен за нашето здраве, колкото и активното пушене. Както се потвърждава от проучвания, проведени от Националния институт за рака на САЩ, заседналият начин на живот увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и от рак. Редовните упражнения стимулират процеса на кръвообращението, като помагат на клетките да се възстановяват и премахват мъртвите клетки.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000