0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

6 алкални храни, които ще ви направят по-здрави!


6 алкални храни, които ще ви направят по-здрави!

Честият прием на алкални храни е много важен за поддържането на баланса в тялото ни. Киселата среда в нашия организъм може да допринесе за развитието на болести и появата на различни здравословни проблеми.

Длъжни сме да използваме най-доброто, за да се предпазим развитието на сериозни заболявания. И често най-доброто средство е и най-достъпното. А начинът да се предпазим е сравнително прост и лесен - правилно, разнообразно хранене, необременено от сложни ястия и сладки изкушения. И, да - нужно е да се поддържа киселинно-алкалния баланс.

Мнозина не придават значение на този факт, но различни смущения в тялото се появяват и развиват точно когато алкалната среда в тялото е унищожена и повече е киселата среда. Причината за всичко това е грешната храна.

За съжаление, днес хранителният пазар е пренаситен с висококалорични и киселинни ястия. Преработени зърнени храни (рафинирани), полуготови продукти, червено месо - това е само част от дългия списък на продукти, които купуваме без да се замислим, и заради които здравето ни страда дългогодишно.

Не бива да забравяме и постоянните неврози, стрес, мръсен въздух и токсичните вещества, изхвърлени в околната среда. Така че, няма нищо изненадващо във факта, че всяка година в света болните от хронични заболявания стават все повече и повече.

Благодарение на продукти, богати на антиоксиданти и осигуряващи основни хранителни вещества, можете да поддържате нивото на pH ( киселинно-алкален баланс на кръвта ) под контрол. Много е важно да ги включите в храната, която приготвяте и консумирате у дома. Това ще избегне негативните последици.

Продукти за баланс на кисело-алкалната среда в организма

1. Спанак

Спанакът е една от най-полезните храни по отношение на хранителната стойност.

Той съдържа витамини, минерали, и протеини. Спанакът е богат и на диетични фибри. Те помагат на органите да функционират по-добре.

Подобно на други зеленолистни зеленчуци, спанакът е богат на хлорофил - алкализиращ агент, много добър за кръвта.

Сега, когато е сезона на младия спанак, неговата консумация е почти задължителна. С помощта на леснодостъпния спанак ще осигурите на тялото си:

 • витамини (А, С, В2, В9, Е и К);
 • минерални вещества (манган, магнезий, калий, калций и желязо);
 • диетични фибри.

2. Карфиол

Карфиолът е вид зеле. Този зеленчук принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци. В народната медицина те се ценят заради способността им да очистват организма от токсините и да намаляват нивата на холестерола в кръвта.

Карфиолът също така съдържа голямо количество антиоксиданти, които инхибират окислителните процеси. При честа употреба на карфиол, както и на броколи, се наблюдава по-забавено развитие на клетките на рака.

Все още карфиолът не е толкова популярен, колкото другите зеленчуци. Повечето домакини го ползват предимно като състав на есенните туршии. Но, според здравните специалисти, препоръчително е да се консумира редовно, за да се възстанови и поддържа киселинно-алкалния баланс на кръвта и цялото тяло.

Цветното зеле, както още наричат карфиола, е източник на:

 • витамини (А, С и К);
 • глюкозинолати;
 • хлорофил;
 • минерали (калий, цинк и желязо).

3. Краставица

Основното предимство на краставицата е, че тя е продукт с отрицателни калории, лесносмилаема е и е много вкусна. Това е така, защото краставицата е 95% вода. Това не само я прави една от най-нискокалоричните храни, но и една от най-алкалните.

Краставицата съдържа значително количество антиоксиданти, например лигнани. Те са ефективни за превенция на различни хронични заболявания. Но най-хубавото е че краставицата е един вид универсален зеленчук. Тя може да бъде включена в огромен брой ястия.

Краставицата съдържа следните хранителни вещества:

 • витамини (А, С, К и витамини от група В);
 • минерали (магнезий, селен, мед, калий, желязо и цинк).

4. Броколи

За броколито вече стана дума, а и едва ли има човек, който да не знае колко полезен е този зеленчук, въпреки невзрачния вид, който има. Броколито е толкова хранително и здравословно, че е желателно да се ядат 4 порции на седмица.

Този зеленчук е източник на хлорофил, антиоксиданти и диетични фибри, които намаляват нивото на киселинност на кръвта и спомагат за отстраняването на токсините.

Броколи се препоръчва за подобряване на сърдечно-съдовата система, поддържане на метаболитни процеси в организма и укрепване на имунната система.

brokoli.jpg

Той е източник на хранителни вещества като:

 • витамини (А, В2, В6, В9, С и К);
 • минерали (манган, калий, магнезий и калций);
 • растителен протеин.

5. Авокадо

Много хора умишлено изключват авокадото от диетата си, тъй като 85% от калориите са заради мазнините, които съдържа. Това е голяма грешка. По отношение на авокадо става дума за здрави мазнини, а не за тези, които са виновни за появата на излишно тегло.

Освен това, авокадото помага за понижаване на холестерола в кръвта и спомага за увеличаване на липопротеините с висока плътност. Намалява киселинността на организма и предпазва от развитие на възпалителни процеси.

В авокадото можете да намерите:

 • диетични фибри;
 • витамини (В5, В6, В9, С и К);
 • калий.

6. Лимони

Поради вкуса, който притежава един лимон, мнозина го смятат за киселинен продукт. Всъщност това не е така. Макар и на последно място в нашия списък, лимонът е най-алкалният продукт.

Във всеки плод нивото на рН достига 9,0. В процеса на храносмилането, лимонът насърчава алкализирането на кръвта.

В допълнение, лимонът е източникът:

 • витамини (А, С и Е);
 • минерали (калий, желязо, цинк и магнезий);
 • диетични фибри;
 • антиоксиданти.

Горните продукти имат алкализиращи свойства и могат да бъдат безопасно и задължително включени в ежедневната ви диета.

Не забравяйте, че киселинно-алкалния баланс (рН) е много важен показател. Той определя баланса на киселини и основи в кръвта ни. От това зависи и нашето здраве и дълголетие. Спазването на подходяща диета, както и изключването на вредни храни, тютюнопушене и злоупотреба с алкохола ще ви помогнат да живеете по-дълго като пълноценен човек, без хронични заболявания.

Капките Алкофитал - най-добрия начин да помогнете на себе си или свой близък при злоупотреба с алкохола

Проучванията показват, че колкото повече алкали има в нас, толкова по-добре се чувстваме.

Алкалите насърчават жизнеността на тялото и могат значително да увеличат продължителността на живота.

Алкалните храни спомагат за отслабване, понижаване на кръвното налягане, унищожаване на раковите клетки, предотвратяване на сърдечни заболявания, спокоен артрит и ни помагат да изглеждаме и да се чувстваме по-млади и по-силни.

Като бонус към изброените по-горе шест продукта, прибавяме и още два, които е добре да имате предвид при съставяне на ежедневното меню.

Банани

Повечето от нас правят грешката да ядат неузрели банани. Това често води до запек, повишена киселинност и слабо усвояване на хранителните вещества. От своя страна зрелите банани съдържат голямо количество витамини, минерали и алкали.

Бадеми

Повечето ядки са с кисела основа, но бадемите и бадемовото мляко са невероятен източник на здраве, жизненост и алкалност. Те спомагат за намаляване на холестерола, за подобряване на мозъчната функция и за възстановяване на киселинно-алкалния баланс в организма.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020