0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

8 признака на психично разстройство, което може да доведе до злоупотреба с алкохол


8 признака на психично разстройство, което може да доведе до злоупотреба с алкохол

Когато нервите са на границата, човекът се нуждае от „нулиране". Как да разберем, че е време да потърсим помощ от специалист

Един съвременен човек попада в серия от стресови ситуации през деня, но не всеки може да се справи с нервите си. Редовните емоционални аварии могат да доведат до сериозни заболявания, които се лекуват дълго време. За да се предотвратят подобни ситуации е необходимо незабавно да се консултирате с лекар. Какви са симптомите, с които психичното разстройство на човек може да бъде разпознато?

promeni_v_nastroenieto.jpg

Промени в настроението

Сутринта бяхте в отлично настроение, но за вечеря изведнъж станахте толкова тъжни, че без причина започвате да плачете? Ако такива ситуации се случват редовно, вашето психично здраве е нарушено. Настроението на човек не може да се промени без причина. Когато няма логика във внезапния плач, то поне човек се нуждае от добра почивка, и доколкото е възможно - медицинска помощ. Необичайно е, ако човек е раздразнен от дреболии, ако има следи от гняв.

Ниска производителност

Ниската производителност може да бъде симптом на редица заболявания, включително психични разстройства. Непродуктивно означава, че човек не може да се концентрира върху определена задача. Като правило, когато проблемите с нервите са слаби, съпътствани са нарушения на съня. Това може да доведе до злоупотреба с алкохол, като начин за справяне с безсънието. Но, както знаем - алкохолът не е успокоително, нито може да се ползва като антидепресант.

Хипохондрия

Хипохондриците са обсебени от идеята, че могат да се разболеят сериозно, или че вече са болни от най-невероятната болест. Ако такъв човек се нарани случайно, той ще бъде убеден, че вече развива отравяне на кръвта. Кашлицата кара хипохондрика да се страхува, че има пневмония. Обикновено тези хора обичат да бъдат изследвани, те правят нови и нови тестове, тичат при лекаря всеки път, но не се доверяват на това, което казва специалистът. В един разговор те могат да се оплакват безкрайно за здравето си, дори и да няма причина за това.

Обсесивно състояние

Сигурен признак на психично разстройство е обсесивното състояние. То може да се прояви по различни начини. Ярки примери са маниакалните стремежи към чистота, страх от пропускане на срок, страх от всякакъв нарушен брой или неподходящ цвят. Всеки ритуал може да се нарече обсесивно състояние. Между другото, много хора, включително и възрастните, често се опитват да не стъпват върху фугите между плочките на пода. Това състояние е близко до натрапчивото.

Кошче за боклук

Разбира се, разумната икономика е добро качество, но понякога излиза извън всички разумни граници. Случва се, че хората превръщат апартаментите си в истинска кофа за боклук, затрупвайки ги с многобройни дрънкулки и дори боклуци, които „по-късно ще са полезни". Изхвърлете от къщата всички празни кутии, смачкани парчета хартия, празни буркани, шишета с шампоани, чиито срок отдавна е минал. Това е добре за вашата психика. Много често така наречените вехтошари са склонни да злоупотребяват както с нещата, които събират, така и с употребата на алкохол.

Използвайте капките Алкофитал, за да се справите с вашата зависимост, и за да не ползвате алкохола като антидепресант

Безпричинният страх

Понякога най-познатите предмети или явления плашат човек. Така, при скърцането на стола, човек, страдащ от психично разстройство, ще чуе ужасен глас и в шума на вятъра извън прозореца - диханието на непознато чудовище. В съзнанието на болния човек много обекти са изкривени, изглежда не са такива, каквито са в действителност. Това вече е доста сериозен симптом. Без лекарска помощ човек не може да се справи.

Необичайни усещания

Човек с психично разстройство започва да чувства, че в тялото му се случват странни промени. Той може да се оплаче от "смилане в главата", "свирене в сърцето", "разбъркване" във вътрешните органи. Такива странни симптоми най-често показват, че причината им е психосоматична, т.е. човек сам ги е измислил.

Луди идеи

Ярката фантазия винаги е била считана за достойнството на творческите хора. Това е съвсем друго нещо - когато се превърне в бъртвеж от непрекъснати глупости. Обсебен от такива идеи, човек може да помисли, че някой иска да го убие, да го ограби или дори да го изпрати на друга планета. И това не е насилствена фантазия, а психоза.

Затова, вместо да търсите погрешен изход от подобни ситуации, като злоупотребата с алкохол, погледнете на проблема от друг ъгъл.

Стресът е нова възможност

__________.jpeg

Стресовата ситуация не е краят на света, а нови възможности! Запомни това, когато нервите ти са на границата. Планираната вечерна среща е отменена? Можете да прекарате повече време със семейството си или просто да се отпуснете у дома си с чаша чай. Захванал си се за пирон и си разкъсал дрехата или риза за себе си? Това е причина да обновите гардероба си и да си купите друго красиво нещо. Не се фокусирайте върху проблема, а мислете за това как той отваря хоризонти за вас.

Мислете глобално

Има дни, когато всичко излиза извън релси. Нещата, които правите всеки ден, изглеждат огромни, нямате време. Излишната паника няма да ви помогне, а само забавя процеса и ще съсипе здравето ви. Опитайте се да направите кратка почивка и да преминете през най-лошия сценарий в главата си - какво ще стане, ако не се справите с тази или онази задача. Приемете, че в световен мащаб този малък провал няма да повлияе на живота ви по никакъв начин. Максимумът, който ви очаква, е обяснение с мениджъра или клиента, неприятно впечатление за което по-късно може да се изглади от успешно приключилата работа. Същото се отнася и за всяка друга ситуация:били сте груби в градския транспорт, някой е разлял кафе върху вас, закъснели сте за киното или в театъра - всичко е наред! Малките проблеми не трябва да отровят живота ви.

Дишайте!

Без значение колко банално може да звучи, но в стресова ситуация, първото нещо, което трябва да направите, е да започнете да дишате дълбоко. Това ще осигури притока на кислород в кръвния поток и премахване на излишния адреналин. Има няколко доказани техники. Например, можете да поемете дълбоко дъх, да задръжте дъха си, да преброите до десет и бавно да издишате. Друг начин е да се концентрирате върху самия процес на дишане. Почувствайте как дишате, как въздухът попада в белите дробове, какви усещания имате. Дишайте дълбоко и внимателно. Много скоро нервното напрежение ще премине.

Моля, хайде!

Лесни упражнения помага бързо да се справят с нервите. Клякане, 2-3 подскока, стиснете разширител или гумена топка в ръката си. Пет минути - и стреса е далеч от вас!

Яжте торта

Както знаете, вкусната храна помага да се справите със стреса. Ако сте нервни, позволете си да изядете парче шоколад, торта, дори пържени картофи - в умерени количества можете! Основното нещо е, че стресът от заглушаването не е навик. Нека това бъде само един начин да се успокоите.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020