0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Депресията и тревожността значително увеличават риска от инфаркти и инсулти

Според ново проучване, хората над 45 години, които страдат от депресия и тревожност, могат да имат повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания

Според ново проучване, хората над 45 години, които страдат от депресия и тревожност, могат да имат повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания

В проучването са участвали 221 677 души от Австралия. Авторите установиха, че:

  • при жени с високо или много високо ниво на психично разстройство е свързано с 44% увеличение на риска от инсулт;
  • при мъже на възраст от 45 до 79 години, високо или много високо ниво на психично разстройство е свързано с 30% увеличение на риска от инфаркт.

Връзката между психичните разстройства и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания присъства и след като се вземат предвид факторите на начина на живот на участниците в изследването (пушене, пиене, хранителни навици), както и тяхната медицинска история.

Авторът на проучването, Каролин Джексън от Университета в Единбург, подчерта, че стандартните сърдечно-съдови рискови фактори не могат да обяснят тази честота, е необходимо да се помнят други механизми.

Използвайки стандартната скала за определяне на нивото на психологическото разстройство, изследователите помолили хората да оценят независимо нивото на своето разстройство и съответно ги класифицирали като страдащи от ниско, средно, високо или много високо ниво на заболяването.

По време на проучването участниците бяха помолени да отговорят на 10 въпроса

Например: „Колко често се чувствате уморени без основателна причина?“, „Колко често сте толкова тъжни, че нищо не може да вдигне настроението ви?“, „Колко често се чувствате безпокойство или безпокойство? "

От 102 039 мъже (средна възраст 62 години) и 119 638 жени (средна възраст 60 години), 16,2% са имали средно ниво на психично разстройство, а 7,3% са с високо или много високо ниво.

По време на проследяването на участниците през следващите четири години са настъпили 4573 инфаркта и 2421 инсулта. Абсолютният риск (общ риск от развитие на заболяване в определен период) от инфаркт и инсулт се увеличава с всяко ниво на психично разстройство.

Резултатите от проучването допълват вече съществуващите доказателства, че може да има определена връзка между психичното разстройство и повишения риск от инфаркт и инсулт. Но те също потвърждават необходимостта от бъдещи изследвания на основните механизми, свързващи психологическото разстройство със сърдечно-съдовите заболявания и риска от инсулт.

Счита се, че психичните разстройства и техните симптоми са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, но в предишни проучвания са получени противоречиви резултати и връзката между психичното и физическото здраве все още е слабо разбрана.

„Хората с признаци на психични разстройства трябва да потърсят медицинска помощ, тъй като тези симптоми също се отразяват на физическото здраве. Призоваваме за по-активен скрининг. Лекарите трябва активно да наблюдават рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания при хора с психични разстройства ”, казва д-р Джаксън.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000