0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Диета и физически упражнения могат да спасят мозъка от стареене, твърдят невролози

Диета и физически упражнения повишават когнитивните способности на възрастните хора и пазят от стареене

Диета и физически упражнения повишават когнитивните способности на възрастните хора и пазят от стареене

Ако възрастния човек редовно се обучава в умерен режим, той може значително да подобри уменията си за мислене при наличие на когнитивни нарушения. Според "Росийска газета", след шест месеца, през които е извършен експеримента, показателите на участниците за умствени умения са се подобрили по отношение на възрастта с поне 9 пъти.

Според служители на Университета Дюк в проучването са участвали 160 души (средна възраст 65 години). В началото на експеримента доброволците имаха проблеми с концентрацията, вземането на решения или паметта, но деменция не беше диагностицирана. Освен това е известно, че преди експеримента доброволците водят заседнал начин на живот.

Учените оценяват ефектите от тренировките (три пъти седмично в продължение на 45 минути) и диетата DASH хипертоници (плодове, зеленчуци, зърнени култури, бобови растения, постно месо, намалена консумация на захар и сол). Доброволците бяха разделени на четири групи. В първата група имаше хора, които редовно са участвали в дейности като ходене, бягане или упражняване на стационарно колело. Втората група е била на диета, третата - обучена и е следвала режима на движение по 45 минути дневно. Четвъртата група е била контролна група.

Най-силно изразеният положителен ефект се наблюдава в третата група. Следващата е първата група. Но самата диета не се отрази особено на човешкия мозък. Като цяло, физкултурната активност не влияе на паметта по никакъв начин, но подобрява изпълнителните функции на мозъка, способността на човек да регулира собственото си поведение, да се концентрира върху нещо, да постига цели.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2019

Content
LivedaMed2000