0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Диети за отслабване: Как да се яде вкусно и здравословно с ограничен бюджет?


Забравете за режимите, които много диети за отслабване предлагат. Хранете се вкусно и здравословно, без да харчите излишни пари

Според учени от Великобритания всеки пети човек в света умира поради недохранване. В нашата страна има много хора, които просто нямат достатъчно пари за вкусна храна. Но да се храним правилно и евтино е възможно. при това без да се полагат кой знае какви усилия или да се затормозява съзнанието с излишна информация.

Време и пари

За съжаление, съществува схващането, че правилната диета е трудна, скучна и скъпа. Всъщност, рационалното хранене спестява време и пари, защото здравословните ястия не включват сложни рецепти, продължителна топлинна обработка (което означава дълго стоене до печката) и сред тях няма скъпи деликатеси, които „изяждат" бюджета. Може да бъдете здрави и слаби и без да спазвате диети за отслабване. Просто трябва да се храните не само по-често и по малко, но и да опростим ястията възможно най-много.

brokoli.jpg

Между другото, международните проучвания показват, че по-голямата част от погрешната храна се консумира в развитите страни (в които хранително-вкусовата промишленост е добре развита и хората рядко ядат у дома), а най-здравословната храна (пресни зеленчуци и плодове) е на масата за жителите на най-бедните страни.

Кои са основните характеристики на българската диета?

В България не се консумират достатъчно пресни зеленчуци и плодове (според препоръките на СЗО трябва да се консумират най-малко 5 порции пресни зеленчуци и плодове на ден).

Друга особеност на нашата диета е изобилието от солени ястия. Традиционните български ястия (кисело зеле, кисели краставички, туршии, шопска салата) съдържат много сол, което се счита за един от основните и подценени рискови фактори за човешкото здраве.

По отношение на бебешката храна в България ситуацията е по-благоприятна, в сравнение с други страни. Нашите деца не консумират толкова много вредни храни (чипс), по-рядко - газирани и подсладени напитки, ходят на училище и се връщат от него най-вече пеша, а в събота и неделя се разхождат много с родителите си.

Въпреки това има тревожни тенденции. Някои деца завършват училище със здравословни проблеми с различна степен на тежест. Причината за това - заседнал начин на живот и грешки в диетата. Направено е проучване на рекламите, които се показват по детските канали. Оказа се, че лъвският дял от рекламното време е заето от храна, а 60% от рекламираните продукти принадлежат към нездравословната храна.

Има ли продукти, които не могат да бъдат отказани, колкото и ограничен да е бюджета?

От медицинска гледна точка е невъзможно да се подкрепи страстта към вегетарианството. В месото и рибата се съдържат не само протеини, но и незаменими аминокиселини, които не се срещат в никой друг продукт. Тези продукти трябва редовно да се появяват на масата при хора на всяка възраст, за сметка на нещо друго (например карантия, колбаси, колбаси, черен дроб и др.)

За възрастните, месото се препоръчва да се яде не повече от 2 пъти седмично (по-честата консумация може да бъде свързана с риска от колоректален рак) и е важно да се готви правилно (най-полезното месо се вари или се пече във фурната).

Основната стойност на рибата е високото съдържание на полиненаситени мастни киселини Омега-3, които регулират нивото на липидите и холестерола в кръвта, като по този начин предотвратяват развитието на атеросклероза и благоприятно влияят на състоянието на мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Проучванията показват, че два рибни дни в седмицата намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с 30%.

Капките Алкофитал помагат при зависимост от алкохола и помагат за предотвратяването на всички вредни последствия, които алкохолната зависимост носи

Стремете се да ядете колкото се може повече пресни зеленчуци и плодове. Те трябва да бъдат включени в дневния порцион не само когато се спазват диети за отслабване. Не става дума за манго, ананас и други екзотични плодове. Достатъчно е да си осигурите зеле, моркови, цвекло и ябълки - но те трябва да бъдат консумирани всеки ден.

Млечните продукти не са незаменими. Често хората развиват придобит лактазен дефицит с възрастта (дефицит на ензим, който прекъсва млечната захар), при който хората получават газове и дискомфорт в стомаха след пиене на мляко.

Лекарите често казват, че с възрастта човек трябва да ограничи храната. Кога трябва да се активира режимът на строгост?

Зависи от целта, поради която човекът е решил да се ограничи. Ако има предразположение към наддаване на тегло, трябва да следите какво ядете. Такова ограничение трябва да се започне ако не още в детството, то поне след като човек навърши 40 години. Ако откриете висок риск от заболяване - трябва да сте селективни по отношение на храната от 25-годишна възраст. Ако болестите вече съществуват, трябва да направите това от възрастта, в която е поставена диагнозата.

Оптимално е човек, преди да избере вид храна за себе си, да се обърне към лекар или диетолог, и да си е направил някои фундаментални изследвания (изследва се глюкозата, холестерола, чернодробни ензими и т.н.) и е изградил диета в съответствие с това, тъй като няма идеална диета, подходяща за всички.

Всеки човек трябва да се запознае с хранителната пирамида и да я адаптира към неговия начин на живот. Хората с наднормено тегло трябва да се ограничат от зърнени храни и продукти от цяло зърно (които се считат за основа на диетата за хора, които не са с наднормено тегло). Пациенти с високи нива на холестерол - по-малко трябва да ядат месни продукти, а пациентите с риск от сърдечно-съдови заболявания се ограничават от животински мазнини.

Проверете храненето си за тези 5 основни грешки

Първи въпрос: какъв хляб ядете? Класическите хлябове ги изхвърлете. Те са изработени от висококачествено брашно, а хлябът трябва да бъде от грубо и пълнозърнесто брашно. Яжте елда, овесена каша, ечемик и ечемична каша вместо ориз и грис. Добавете трици към всяко ястие.

Втората грешка са ядките. Всеки ден трябва да се изяжда по шепа сурови ядки.

За третата и четвъртата грешки, които са свързани с рибата и плодовете, вече бяха дискутирани в статията, малко по-нагоре.

Последната грешка е солта. Откажете се от всякакви кисели краставички, маринати и пушени храни. Зеленчуците и плодовете в естествената им форма са по-вкусни, рибата без сол и без да е пържена - също. По-малко яжте консерви. Отстранете солницата от масата и не добавяйте сол към храната. В началото ще бъде трудно, но след време ще свикнете. Всичко това може да ви изглежда като банални правила, но както показва опитът на Западна Европа, те работят добре.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000