0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Доказано е: хората получават истинско удоволствие, докато слушат любимата си музика

Наскоро невролозите са разбрали какво се крие в удоволствието, докато се слуша любимата песен или музика

Наскоро невролозите са разбрали какво се крие в удоволствието, докато се слуша любимата песен или музика

Оказва се, че в тялото на хората започва да се произвежда "хормон на щастието", допамин, пише "News Mail.RU". Проведен е експеримент с участието на 27 души. В продължение на три дни доброволците трябваше да слушат музика за 20 минути. Някои от тези песни бяха избрани от учените, а други - от самите доброволци. Като цяло участниците в експеримента бяха разделени на три групи.

Първата група преди слушане на плейлистата получи лекарство, което повишава нивото на допамин, втората - лекарство, което има обратен ефект, а останалоте - плацебо. Степента на удовлетвореност от музиката се оценява от реакцията на кожата (дали се появява настръхване) и от субективната оценка на самите доброволци (хората разказват за емоциите си).

Доброволците също признаха, че са готови да повторят слушането на плейлиста, и ако да, колко. В резултат на това първата група изпитва много по-голямо удоволствие от музиката, отколкото участниците, получили плацебо. Доброволците от първата група по-често желаели да чуят плейлиста с любимата музика.

Но хората, които взеха лекарството, което блокира освобождаването на допамин, са изпитали по-малко удоволствие от музиката. Това ясно показва колко важен е допамина и колко сериозна е ролята, която играе в любовта към музикалните композиции.

Припомняме, че музиката има положителен ефект върху отношенията между деца и родители.

Цялостният опит, свързан с музиката на всяка възраст, беше свързан с високото качество на отношенията между родители и деца в зряла възраст. Най-силно изразеният ефект обаче се наблюдава при слушане, обсъждане или възпроизвеждане на музика с деца в юношеските им години. Специалистите изучават и други видове съвместни дейности на деца и родители. Те заключиха, че музиката има уникален ефект. Според изследователите, въпросът е в синхронизацията и съпричастността.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000