0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Ето как се извършва правилна дезинфекция по време на коронавирус


След като почистите с дезинфектанти, не подсушавайте веднага, препоръчват немски учени

Ковид е наистина коварен вирус, защото живее по-дълго от други подобни. Хигиената е най-важната мярка срещу него. Тя включва спазване на дистанция от поне 2 м при общуване, редовно и грижливо миене на ръцете, старателно почистване на всичко. Това сочат изводите от нови научни изследвания как се предава коронавирусът и колко дълго оцелява извън човешкото тяло върху различни повърхности. Тези два фактора са основни, откритията за жизнеспособността и приспособимостта на ковид могат да повлияят пряко върху разрастването или ограничаването на пандемията.

Авторитетни учени от Университета в Принстън и Калифорнийския университет установиха голяма виталност на ковид

Те предполагат, че е възможно предаването му не само чрез дихателни секрети под формата на капчици (големина над 5 микрона), а и с аерозоли (под 5 микрона). Това означава, че за да се предотврати заразата по въздушен път, трябва задължително да се спазва дистанция от 2 м.

Експерименти показват колко време остава жив върху различни повърхности. Той е активен до 4 часа върху метала мед и до 24 часа върху картон. Най-дълго - 2-3 дни, оцелява върху пластмаса и неръждаема стомана. Това означава, че дръжките на вратите, копчетата в асансьорите, перилата на стълбите, местата за хващане и седалките в градския транспорт са потенциално опасни.

sistema.jpg

Върху суха кожа ковид оцелява 10-15 минути и през това време човек може да го разнесе с ръцете си по всичко, което докосва.

На практика най-ефективната предпазна мярка е миене на ръцете с топла вода и сапун поне 20 секунди, като внимателно се търкат всички места.

Повърхностите трябва да се почистват първо с обикновен разтвор, а след това да се дезинфекцират.

Честото проветряване и пране на дрехите също са важни срещу заразата.

Анализ на учени от две университетски болници в Германия, които са прегледали данните от голям брой проучвания за поведение на коронавируси, подобни на ковид, установява, че те не са устойчиви на дезинфектанти и спирт. Химикали и препарати като кислородна вода (водороден пероксид), етанол и натриев хипохлорит (химикал в белината) бързо и успешно унищожават коронавирусите.

След оценка на доказателствата авторите стигат до заключението, че дезинфекция с 0,1% натриев хипохлорит или 62-71% етанол значително намалява устойчивостта на коронавирус върху повърхностите в рамките на 1 минута след третирането. Препоръката е обработваните площи да не се бършат веднага след препарата, а той да се остави да изсъхне.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000