0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Грипът може да увеличи риска от инсулт с 40%, предупреждават невролозите

Рискът от инсулт ще остане висок до една година, съобщава The Daily Mail

Рискът от инсулт ще остане висок до една година, съобщава The Daily Mail

Учените от Колумбийския университет не са сигурни в основата на тази връзка. Може би има някаква връзка с възпалението. Между другото, преди е доказано, че ваксинацията срещу грип намалява риска от инсулт.

Констатациите са направени въз основа на анализа на медицинските досиета на 30 912 души, приети в болница след инсулт. Оказа се, че рискът от инсулт скача с 40%, ако през последните 15 дни човек потърси помощ от лекари с грипоподобни симптоми в болница. Освен това, грипът увеличава риска от запушване на сънната артерия. И това е водещата причина за инсулт, тъй като нарушава притока на кръв към мозъка.

Учените са идентифицирали 1736 случая на грипоподобно заболяване и 113 случая на грип през трите години, предхождащи запушването на сънната артерия. Пациентите са по-склонни да страдат от грипоподобни симптоми 30 дни преди проблеми с каротидната артерия.

Добре е да се знае още, че звуците в околната среда водят до инфаркт и инсулт

Както отбелязва агенция Синхуа, шумът може да увеличи активността на зоната в мозъка, участваща в реакцията на стреса. Това заплашва развитието на възпаление на съдовете, предупреждават лекарите. Така че, ако човек е изправен пред високо ниво на шумово замърсяване (шум от голям път, летище), той има повишен риск от инфаркт и инсулт.

Това заключение е направено след анализ на състоянието на 499 здрави доброволци (средна възраст - 56 години). От 499 доброволци, сърдечен удар или инсулт за пет години на наблюдение е бил открит при 40 души. Експертите са открили при тях повишена активност на амигдалата, която е важна за регулиране на стрес и емоционални реакции, ако човек е преживял повишено ниво на шумово замърсяване.

В същото време, високото ниво на шум и активност в амигдалата съответства на повишените нива на възпаление в съдовете. За жертвите на най-високи нива на шумово замърсяване, рискът от инфаркт или инсулт се увеличава с повече от 3 пъти в сравнение с хората, които живеят в относителна тишина.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020