0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Хората, страдащи от липса на сън, са по-податливи на болка

Липсата на сън засяга соматосензорния кортекс на мозъка, островния лоб и nucleus accumbens, които определят дали стимулът причинява болка или не

Липсата на сън засяга соматосензорния кортекс на мозъка, островния лоб и nucleus accumbens, които определят дали стимулът причинява болка или не

Освен това разкритата връзка между възприемането на болка и съня е от значение както за животните, така и за хората, казват служители на Калифорнийския институт.

Проведени са две проучвания с участието на хора - в лаборатория и онлайн проучване. В първия експеримент участваха 25 доброволци, всеки от които прекара две нощи в лабораторията (разликата между две нощи беше поне седмица). Една нощ доброволците спаха 8 часа, а втората изобщо не спяха. С помощта на излагане на топлина учените оцениха прага на болката при доброволците.

По време на експеримента температурата постепенно нараства и участниците трябва да кажат кога болката достига 7 точки по 10-точкова скала. Сутринта след нощта, прекарана в лабораторията, прагът на болката на участниците беше проверен отново. Оказа се, че безсънната нощ намалява прага на болката - острата болка се проявява много по-рано.

Беше извършено сканиране на мозъка. По този начин липсата на сън увеличава активността на соматосензорния кортекс на мозъка, намалява активността на таламуса, nucleus accumbens (участва в образуването на прага на болката) и островния лоб (с нараняване, има нарушения в усещането за болка). От друга страна, онлайн проучването показа: липсата на сън увеличава тежестта на болката от различен характер, включително хронична.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000