0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Има ли връзка между гените и образованието?

Научно изследване твърди, че от гените зависи в голяма степен какво образование ще завърши човекРезултатите от него са публикувани в Technology Review - списанието на Масачузетския технологичен институт, един от най-авторитетните университети в света.
Това е най-голямото генетично проучване в историята - над 250 изследователи от 40 научни центрове са анализирали ДНК данни на 1,1 млн. души. Те са установили, че има повече от 1000 връзки между гените и образователната степен. Учените са локализирали кои гени имат роля за това. Само 10% от хората с определен генетичен резултат, наречен нисък, са завършили колеж. 50% от хората с висок генетичен резултат са завършили университет.
Изследователите смятат, че със сигурност са открили връзка между гените и образованието на човек, но не се наемат със сигурност да твърдят как точно се формира тя. Едно възможно обяснение е, че става дума за сбор от различни умения, които се определят от гените, а той води до по-добри способности за възприемане и по-го лямо желание за учене.

Това обаче не са гени, които имат еднакъв ефект при всеки човек и навсякъде


От голямо значение е и социалната среда - нейният принос е над 60%.
Практическата полза от мащабното изследване може да бъде разработването на генетичен тест за интелигентност, който да се прилага на децата от най-ранна възраст. Така родителите ще знаят по-добре какви са техните способности. По-късно пък учителите ще могат да подготвят подходящ учебен план.
Все още има доста работа по усъвършенстване на метода, преди да може да се използва за индивидуални прогнози за образователните възможности на даден човек, коментира Даниел Бенджамин, един от авторите на проучването.
Връзката между двете изследвания - социологическото и генетичното, обаче е очевидна. И тя не е само в това, че по-доброто образование действа като перпетуум мобиле - въз¬произвежда се чрез ДНК- то, което родителите пре¬дават на децата си. По-скоро обяснението е, че майките и бащите, които отделят повече време на синовете и дъщерите си, действат като онзи все още неразработен от учените генетичен тест - опознават ги по-добре, откриват техните способности и развиват силните им страни.

Лошата новина обаче е, че изследване на ирландски учени намери зависимост между гените, образованието и големината на семействата


Като стъпват на резултатите от проучването на МИТ, ирландците са анализирали данни за 100 000 души. Тези, които носят гените за по-дълго образование, раждат по- малко деца. Това на практика означава, че най-умните хора допринасят по- малко за по-добрия генен фонд на нацията.

Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000