0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Изкачването на стълби ще помогне да се определи риска от смърт през следващите 5 години

Ново проучване в Испания, представено на конференцията на Европейското кардиологично дружество в Милано, показва как човек, който изкачва стълби, може да си спести риска от смърт.

Ново проучване в Испания, представено на конференцията на Европейското кардиологично дружество в Милано, показва как човек, който изкачва стълби, може да си спести риска от смърт.

Изследователите са установили, че тези, които успешно са преминали теста за упражнения, са имали по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, рак или други причини. Нивото на физическа подготовка, необходимо за дълголетие, беше проследено чрез бързото изкачване на четири етажа без спиране.

Изследователите набират над 12 000 доброволци, диагностицирани или предполагаеми за коронарна болест на сърцето (CHD). Участниците претърпяха ехокардиография с физическо натоварване: пациентите ходеха или бягаха на бягаща пътека, за да се изследват сърдечните реакции.

Нивото на годност беше изчислено в MET (метаболитни еквиваленти). Един MET е енергията, необходима за удобно седене пред компютъра. Резултат от 10 MET на бягащата пътека се счита за много добър показател и хората, които са показали такъв резултат, се счита че са с добри “функционални способности”.

Както се оказа по-късно, тези, които показаха по-добри резултати, имаха по-малка вероятност за ранна смърт

През следващите пет години е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечни заболявания или други причини. При всяко следващо постигане на MET при теста рискът от смърт от тези причини намалява съответно с 9% и 4%.

MET може да се изчисли без специално оборудване - за това е подходящо обикновено стълбище

„Има много по-евтини начини да се оцени дали можете да достигнете ниво от 10 MET на бягащата пътека. Ако можете много бързо да се изкачите от три до четири етажа, без да спирате, имате добра функционалност. Ако не, това означава, че трябва да правите повече упражнения. Опитайте се да се изкачите четири етажа за минута ”, казва авторът на изследването Хесус Петиро, кардиолог в Университетската болница А Коруня в Испания.

Разбира се, не е изненадващо, че физически здравите хора са по-склонни да живеят по-дълго. „Нашите резултати са допълнително доказателство за ползите от упражненията. В допълнение към загубата на тегло, физическата активност има положителен ефект върху кръвното налягане и нивата на липидите, намалява възпалението и подобрява реакцията на имунната система на организма към тумори.” казва Хесус Петиро.

Каква е оптималната физическа активност? Според наскоро актуализираните насоки това е най-малко 150 минути умерено упражнение или 75 минути интензивно упражнение на седмица. Заедно с това се препоръчва и силово обучение.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2019

Content
LivedaMed2000