0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Жестока болка като причина за добри спортни резултати

Жестоката болка и физическо страдание могат да бъдат причина за някои изумителни спортни резултатиАко някога сте си задавали въпроса защо в Кения живеят толкова много бегачи, печелещи златни медали, имаме (частичен) отговор. Ако разгледате списъка на най-добрите бегачи на дълги разстояния за всички времена, ще забележите една закономерност: сред тях кенийците са болшинство. И повечето от тях произхождат от племето календжин, наброяващо около пет милиона души.
Както съобщава National Public Radio, учените предлагат няколко теории, обясняващи доминирането на представителите на племето календжин в дългите дистанции. Изглежда, че да бягат маратони, е в кръвта им. Може би за това спомагат определени генетични черти (в частност тънките им глезени и прасци), които ги правят великолепни спортисти. Може би причината е в храненето с високо съдържание на нишесте и височинната тренировъчна среда.

А може би причината се крие в невероятния жесток ритуал на обрязване


Много представители на племето календжин участват в традиционната церемония, ознаменуваща пълнолетието, която обаче е крайно жестока. На около петнадесетгодишна възраст момчетата от племето пропълзяват голи през тунел, направен от африканска пареща коприва, докато ги бият по глезените. Скоро след това се изпълнява обрязване с помощта на заострени пръчки.

По време на провеждане на ритуала участниците трябва да запазят спокойствие и каменно изражение на лицето


В по-строгата версия на церемонията лицата на момчетата се намазват с кал. Ако изсъхвайки, тя се напука по време на инициацията под влияние на гримаса, изразяваща болка, участникът е обявяван за страхливец.
Според някои антрополози издръжливостта на болка на представителите на културата календжин ги прави прекрасни маратонци. Защото, за да се преодоляват огромните разстояния, трябва да притежаваш невероятна сила на волята и висок праг на болката. Учените смятат, че върху чувствителността на човека към болка могат да влияят културните различия.
Днес мнозина представители на племето календжин отхвърлят церемонията като жестока и ненужна. Бегачът календжин Ели Кипгогей споделя пред National Public Radio, че той няма да кара децата си да преминават инициация. Защото освен обрязването има и множество други начини да бъдат развити у тях упоритост и сила на волята.
И макар че представителите на племето календжин са краен пример как културните различия могат да влияят на възприемането на болка, те също показват, че развитието на търпимостта може да окаже положително въздействие върху здравето на човека.
„Светът би бил много по-добър, ако всички хора работеха над култивирането на способността си да управляват реакциите си, както и върху физическото си и духовното си усъвършенстване“, обобщава д-р Розалина Смит.

Капките Алкофитал са ЕДИНСТВЕНОТО ДОКАЗАНО ЕФИКАСНО средство против алкохолизъм.
Комбинацията от зелен овес и шизандра спомага за овладяване на алкохолната зависимост.
Билковите капки Алкофитал са дарили спокойствие на хиляди семейства. Ликвидирайте алкохолните проблеми и
ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА С БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА!
За повече информация : 02/850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com

Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2019

Content
LivedaMed2000