0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да се справим с зимната депресия?

Зимната депресия не се различава много от есенната. Приличат си по това, че и двете са еднакво упорити

С настъпването на същинската зима, ни спохождат и други традиционни спътници на това време на годината - неразположение, вяло протичаща простуда с непрекъсната хрема, хронична умора, остър недостиг на витамини…

Според учените причината е в рязкото намаляване на броя на слънчевите дни. Когато слънцето е по-малко, се забавя изработването на хормоните, отговарящи за доброто настроение - от тук идва и есенно-зимната депресия. А от гледна точка на биоритмите есенната загуба на сили лесно се обяснява: през есента в природата всичко постепенно заспива, забавя жизнения си ритъм, запазвайки сили, за да преживее студената зима. Неслучайно много животни и почти всички растения изпадат в „зимен сън”.

За да може простудите, главоболието и хроничната умора да не са пречка през този сезон, следвайте няколко прости препоръки

Ако сутрин трудно се събуждате, трябва да замените традиционната чашка кафе и топъл душ със зелен чай и контрастни обливания. Буквално няколко минути редуване на топла и студена вода ще тонизира всички системи на организма и ще се почувствате бодри. Ефектът се дължи на способността на контрастния душ да разширява съдовете и да подобрява циркулацията на кръвта.

За задържане на ефекта след душа изпийте чаша силен зелен чай. Добре е да добавите малко мента или маточина, чийто аромат ще способства за пробуждането. При това такъв чай ще ви успокои.

Можете да се възползвате и от един сутрешен ритуал. След като станете от леглото, запалете аромалампа с мирис на цитрусови плодове или хвойна - той повдига настроението и дава заряд от бодрост и енергия. Идеално е, ако някой от близките ви, който става по-лесно сутрин, запали лампата преди вашето пробуждане.

Не можете да се избавите от простуди?

Пийте вечер чай с мед и мляко, а сутрин - настойка от подбел. И двете напитки укрепват организма, но след млякото и меда обезателно трябва да се завиете на топло, а след настойката от подбел може да започне деловият ви ден.

Ако болестта ви е принудила да останете вкъщи, сварете картофи, излейте водата, но не докрай, наведете се над тенджерата и покрийте главата си с кърпа. Вдишвайте няколко минути изпаренията. Този метод е познат отдавна и спасява от хрема и кашлица. Ако нямате хронични заболявания, са достатъчни две-три процедури.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000