0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какви личностни черти увеличават риска от зависимост от социалните мрежи?

Учените от Университета Бингхамтън откриват точно каква комбинация от личностни черти може да повлияе на вероятността от зависимост от социалните мрежи

Учените от Университета Бингхамтън откриват точно каква комбинация от личностни черти може да повлияе на вероятността от зависимост от социалните мрежи

„Има много изследвания за това как комбинацията от определени личностни черти влияе на зависимостта от неща като алкохол и наркотици. Искахме да проведем подобно изследване, за да разберем какви качества допринасят за формирането на социална зависимост”, казва Исак Вагефи, автор на изследването.

Като част от проучването бяха събрани данни за личните характеристики на близо 300 студенти и след систематизиране учените открили, че три личностни черти са свързани с повишен риск от зависимост от социалните мрежи. Тези качества бяха невротизъм, добросъвестност и склонност към съгласие .

Тези три личностни черти са част от пет-факторния модел на личността. Изследователите открили, че двете други характеристики в модела - екстровертност и отвореност към опит - не играят голяма роля в вероятността от социални мрежи.

Невротика и добросъвестност

Оказа се, че такива черти като невротизъм и добросъвестност имат пряко въздействие върху вероятността от зависимост от социалните мрежи.

Учените са открили, че невротизъм (степента, до която хората изпитват негативни емоции, като стрес и тревожност), както се оказа, увеличава вероятността от развитие на пристрастяване. От друга страна, по-високото ниво на добросъвестност (с контрол над импулсивността и желанието за постигане на конкретни цели) намалява вероятността от развитие на зависимост от социалната мрежа. Но когато тези две качества се появят заедно, невротизмът, както се оказа, намалява положителния ефект на добросъвестността.

Тъй като има хора, които могат да бъдат много невротични и в същото време съвестни, дори и склонността към самодисциплина не им помага. Високата експозиция на стрес и тревожност при тези хора често надвишава самоконтрола. Освен това, ако присъствието в социалните мрежи започва да се възприема като нещо важно, тогава добросъвестният човек ще има още по-голяма вероятност да развие пристрастяване, отколкото по-малко дисциплинирания, но в същото време по-устойчив на стрес човек.

Съзнателна зависимост

Изследователите са открили, че сами по себе си навикът да се съгласявате, благосклонността и желанието да бъдете полезни не оказват съществено влияние върху формирането на зависимост от социалните мрежи. Но както се оказа, тези качества имат съвсем различен ефект в комбинация с добросъвестността.

Комбинацията от ниски нива на добра воля и добросъвестност често се свързва с по-голяма вероятност за развитие на зависимост от социалната мрежа, но, същият ефект има комбинация от високи нива на добра вяра и добра воля.

Това неочаквано откритие може да бъде обяснено като "рационална зависимост". Това означава, че някои потребители умишлено използват социалните мрежи, за да максимизират ползите, получени от тяхното съществуване.

Например учените смятат, че човек може съзнателно да вземе добросъвестно решение да използва повече социални мрежи, за да взаимодейства с максималния брой хора или да се позиционира по определен начин, преследвайки собствените си цели. Такава зависимост няма да бъде резултат от ирационалност или липса на контрол върху импулсивността, които често са свързани с зависимостта. Напротив, при такъв човек зависимостта ще се развива поради рационалност на мисленето.

Учените се надяват, че въз основа на това проучване, хората ще могат да видят “цялостна картина” точно кои черти на характера влияят върху развитието на зависимостта от социалните мрежи.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000