0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кои плодове и зеленчуци пазят от рак?

С помощта на кои популярни плодове и зеленчуци ще успеем да се предпазим от коварното заболяване рак?

Подготвили сме ви един не много дълъг списък с подробни разяснения как точно плодовете и описаните зеленчуци предпазват от рак.

ДОМАТИ

Установено е, че пигментът ликопин, придаващ червения цвят на доматите, снижава риска от развитие на рак на задстомашната жлеза. Напротив, ниското съдържание на ликопин в кръвта означава повишен риск от рак на този орган. Удивителното е, че ликопинът се съдържа във всички продукти от домати, включително сосове, доматени пасти и дори кетчуп.

ДИНИ И КАЙСИИ

Както и доматите, дините и кайсиите съдържат същия антиоксидант, който неутрализира свободните радикали на кислорода, предизвикващи рак. Освен това кайсиите съдържат в по-голямо количество бетакаротин, борещ се с рака на белите дробове.

ГРАХ, ФАСУЛ

В тях се съдържат минимум пет хиляди химически съединения, които според учените задържат развитието на рака. Едно от тях по състав е близко до препарата тамоксифен, широко използван за лечение на естрогено зависим рак на гърдата. Освен това в хода на опитите с животни се оказало, че компонентите на тези продукти могат да блокират развитието на рака на дебелото черво, на кожата и на други органи. Според учените химическите съединения, съдържащи се в граха и фасула, забавят растежа и делението на раковите клетки.

Сушените и консервираните бобови според изследователите също съдържат антиракови вещества.

ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ: Спанак, Броколи, тъмнозелени сортове салати Резултатите от изследвания показали, че тъмнозелените зеленчуци снижават риска от развитието на много форми на рака, тъй като просто са „натъпкани” с антиоксиданти, включително бетакаротин, соли на фолиевата киселина и лутеин. И колкото по-наситен е цветът на зеленчука, толкова е по-богат той на антиоксиданти.

ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТ СЕМЕЙСТВО КРЪСТОЦВЕТНИ: Белокочанно, листово, цветно и Брюкселско зеле, ряпа

Учените открили, че добавени към храната на животни, белокочанното и листовото зеле (и другите зеленчуци от това семейство) в съчетание с диета с понижено съдържание на мазнини довели до намаляване броя на заболяване от рак на млечната жлеза. Не е изключено кръстоцветните да са способни да защитават от рак на стомаха и дебелото черво.

Трябва да се има предвид, че продължителното приготовление на зеленчуците разрушава индолите - съединения, защитаващи от рака. Така че трябва да се употребяват сурови или леко сварени.

ЛУК И ЧЕСЪН

В тях е открита цяла група химически вещества, потискащи рака. Изследвания с животни показали, че много от тях блокират канцерогените, предизвикващи рак на дебелото черво, стомаха, белия и черния дроб. Добавянето в храната на плъхове на препарати на основата на чесъна довело до намаляване случаите на рак на млечната жлеза със 71 процента. Статистиката показва, че при хора, които ядат много лук и чесън, по-рядко се развива рак на стомашно-чревния тракт. Нещо повече, съдържащите се в чесъна химически компоненти могат да въздействат и върху прогресиращи форми на рака. Наскоро немски учени открили, че едно от тези съединения - айон, убива злокачествените клетки. Чесънът се бори с рака и чрез стимулиране на имунната система.

Редица изследвания позволили да се предположи, че честата употреба на плодове и зеленчуци (особено от изброените) може да намали риска от развитие на рак на белите дробове дори при пушачи. На практика обаче количеството на ежедневно употребяваните зеленчуци и плодове най-често се оказва значително по-малко от броя на цигарите, изпушени за същото време. Впрочем всеки прави своя избор…


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2019

Content
LivedaMed2000