0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Най-опасен е никотинът? Вредни митове за пушенето


Най-опасен е никотинът? Вредни митове за пушенето

Кое е най-вредно при цигарите и защо е толкова трудно да се откажем от пушенето?

Според Министерството на здравеопазването 16% от смъртните случаи са причинени от тютюнопушенето. Много българи умират всяка година от болести, свързани с консумацията на тютюн. Пушенето е свързано с развитието на фатални заболявания - рак, заболявания на дихателните пътища и сърдечно-съдовата система, загуба на слух, зрение, повишен риск от безплодие и аборт. Поради тютюнопушенето мъжете губят средно девет години от живота си, а жените губят пет години и половина.

Най-доброто, което пушачът може да направи, е да се откаже от лошия навик. В идеалния случай - веднага. За съжаление дори от лекари днес можете да чуете, че...

Мит номер 1. Обвързването с тютюнопушенето има смисъл само в младостта, а в зряла възраст отхвърлянето на цигарите не засяга здравето

Проучванията показват, че отказването на цигарите ще бъде от полза за всяка възраст.

Положителният ефект от отказването от цигари няма да бъде забележим веднага, а след около 1,5 години, а на организма ще са необходими около 2,5 години, за да се възстанови напълно. Ако опитът за пушене е много голям, ако човек е пушил в продължение на много, много години, и ако е употребявал по повече от една кутия цигари на ден - ще отнеме още по-дълго време, но ефектът ще бъде очевиден на всяка възраст.

Мит номер 2. Най-вредното в цигарите е никотинът

Никотинът е алкалоид, който присъства в малки количества в много растения, плодове и зеленчуци, които използваме всеки ден (патладжани, картофи, домати и др.). Освен това се произвежда и в човешкото тяло.

Големите дози никотин могат да предизвикат нарушение в работата на мозъка, черния дроб, сърцето и кръвоносната система. Най-опасното нещо в никотина е, че е пристрастяващ.

no_smoking.jpg

"Но основната причина за фаталните заболявания при хората, които дълго и редовно злоупотребяват с цигарите, са продуктите, които се получават от горенето", казва Нийл Беновиц, професор, ръководител на катедрата по клинична фармакология и експериментална терапия в Калифорнийския университет . В процеса на изгаряне на тютюна се освобождават хиляди химикали, много от които причиняват рак и други заболявания.

Мит номер 3. Да се откажем от цигарите е лесно. Трябва само да го поискаме

Всъщност има хора, които се отказват от пушенето за една нощ. Въпреки това, експертите смятат, че зависимостта на тези граждани не е формирана (това понякога се случва дори при значителен опит с пушенето) и наистина не е трудно на такива хора да се откажат от лошия навик.

Хората с развита зависимост имат по-трудни моменти, по време на отказването. Проучванията показват, че 70% от тях рано или късно стигат до необходимостта да се откажат от пушенето. За да направят това, те правят средно около 30 опита. И само 5% от тях успяват да се отърват от лошия навик завинаги, или поне за по-дълго време.

Мит номер 4. Можете да се отървете от пушенето с помощта на лекарства, пластир и дъвка

Никотинозаместващата терапия ви позволява да получите никотин не от цигари, а от пластири, спрейове, дъвки, които съдържат малки количества никотин без придружаващите вредни вещества. Употребата на никотин-съдържащи средства помага за изглаждане на проявите на синдром на отнемане и увеличава вероятността от отказ от цигари.

Въпреки това, тези средства не винаги работят ", казва Каитлин Нотли, старши преподавател по психично здраве в Медицинския факултет на Норич към Университета в Източна Англия, и ръководител на групата за изследване на наркотиците . - Пушенето не е само прием на никотин. Изследователите са построили така наречената крива на удоволствието, която човек получава, когато пуши. Оказа се, че няколко всмуквания помагат на пристрастените да облекчат напрежението и емоционалната възбуда и да повишат чувството си на удовлетворение. Нито спрейове, нито дъвки, нито пластири не са в състояние да възпроизведат тази крива, следователно ефективността на тези продукти е ниска.

Най-точно имитират процеса на пушене електронните цигари.

Въпреки, че електронните цигари не принадлежат към официално одобрените методи за борба с тютюнопушенето, проучванията показват, че около 50% от хората, които ги използват за 3 месеца, отказват да пушат цигари завинаги.

Мит номер 5. Електронните цигари - безопасни заместители?

Уви. Въпреки факта, че димът, издишан от потребители на електронни цигари, съдържа 99% по-малко частици формалдехид от въглероден оксид, отколкото цигарения дим, те не могат да се считат за напълно безопасна, казва Ерик Аугустсън. - Електронните цигари могат да бъдат използвани от тези, които планират да спрат да пушат. При начинаещите пушачи ситуацията е коренно различна.

Билковите капки Алкофитал помагат ефективно на зависимите от алкохола да се откажат от лошия навик

В наркологията има феномен, наречен „хипотеза на вратата" - когато човек, който започва да използва меки наркотици, в крайна сметка продължава усилено да използва и по-твърди наркотици. Въпреки, че изследователите приписват това на характеристиките на личността на даден човек, електронните цигари са строго противопоказани при юноши, тъй като съществува опасност с течение на времето те да преминат към обикновени цигари.

Сега в много страни се предлага да се затегнат правилата за продажба на подобни изпарители на тийнейджъри. Американските нарколози смятат, че обикновените цигари и тези продукти могат да се продават само на хора, които са достигнали 21-годишна възраст.

Освен това електронните цигари са нов продукт и все още няма дългосрочни проучвания за тяхното въздействие върху здравето. В Европа и Съединените щати са разработени ясни изисквания за качеството на течностите за електронни цигари.

И един бонус: вярно ли е, че наргилето е по-безопасно от цигарите

Използването на наргиле е още по-опасно за сърцето, отколкото пушенето на цигари, пури и електронни цигари, установиха американски кардиолози.

Приятният плодов аромат и наличието на воден филтър от много фенове на наргилето се възприемат като доказателство за по-малката вреда за здравето. Не без основание, според проучване от 2009 г., 58% от пушачите на наргиле смятат, че това е по-безопасна алтернатива на тютюнопушенето. Но това не е така. Повече от 100 проучвания, резултатите от които бяха публикувани в Journal of American Heart Association, доказаха, че пушенето на наргиле е изключително вредно за сърдечната честота и кръвното налягане, а продължителната употреба е свързана с повишен риск от коронарна болест на сърцето, както и с диабет и затлъстяване. Освен това половин час пушене на наргиле води до по-вредно въздействие на въглеродния оксид (въглероден оксид) в сравнение с една цигара. Димът от наргиле съдържа други потенциално опасни за сърдечно-съдовата система вещества - никотин, летливи органични химикали, полициклични ароматни въглеводороди, акролеин, олово, кадмий и арсен. А концентрацията на повечето от тях в наргилето е по-висока, отколкото при цигарения дим.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020