0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Невролозите хвърлят светлина върху нов метод за справяне с болката

Болката може да бъде успокоена и с медикаменти, които не са пристрастяващи. За целта учените не спират да правят нови разработки

Учените от Станфорд успешно потискат активността на мозъчните клетки, които интерпретират сигналите за болка. Проведен е експеримент: гризачите са принудени да влязат в контакт с неприятен температурен режим или друг дразнител. Това активира амигдалата на мозъка, която обработва емоциите, пише The Daily Mail.

Когато клетките в амигдалата са били блокирани, животните продължават да произвеждат сигнали за болка, но мозъците им губят способността си да интерпретират тези сигнали. Това накара гризачите да стоят настрана от източника на болката, но те не показваха признаци на стрес, като близане на рани.

Също така, учените са произвели генетично модифицирани клетки на амигдалата на мишките (в състояние на активност, те започват да светят). За да потискат активността на тези клетки, учените принуждават тези клетки да експресират рецептори за експериментално лекарство, което отслабва активността на клетките. Между другото, преди това е установено, че нараняване на амигдалата намалява остротата на усещането за болка. Въпреки това, учените подчертават, сигналите за болка трябва да се генерират, но не и да се интерпретират.

Освен това, учените са измислили как да победят болката, без да използват опиоиди.

Експерименталното лекарство се нарича танезумаб. И принадлежи към нов клас болкоуспокояващи. Агентът е специфичен за нервен растежен фактор (NGF). Това е протеин, който е важен по отношение на развитието на нервните клетки. Ако експериментите са успешни и лекарството получи одобрение, танизумаб ще бъде първият неопиоиден медикамент, одобрен за лечение на остеоартрит.

Сега експертите твърдят, че много компании се занимават с търсене и разработване на неопиоидни болкоуспокояващи. По-старите лекарства са силно пристрастяващи и затова много здравни специалисти претендират за глобална епидемия от пристрастяване към опиати.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000