0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Невролозите хвърлят светлина върху тайнствения синдром на хроничната умора

Служители на Британския институт по психиатрия, психология и неврология изследват пациенти с хепатит С

Служители на Британския институт по психиатрия, психология и неврология изследват пациенти с хепатит С

В един експеримент с 55 доброволци, те са установили връзка между повишената функция на имунната реакция на фона на заразяване с вируса и поява на синдрома на хроничната умора. Синдромът на хроничната умора се характеризира с усещане за силна умора, която не преминава дори след почивка. Лекарите все още не знаят какво причинява развитието на синдрома и как можем да се справим с него. Според последната теория всичко се отнася до имунитета.

Известно е, че в експеримента са участвали лица с хронична форма на вирусен хепатит C. На хората са инжектирани интерферон алфа (IFN-α), което увеличава имунитета. По този начин ситуацията на прекомерен имунитет е моделирана. Терапията е продължила 6-12 месеца, а периодът на наблюдение още шест месеца след като била поставена инжекцията с хормона.

Оказа се, че 18 човека са имали "постоянна умора" след инжекциите. В същото време те имат повишено ниво на цитокини. Въпреки това, сравнението на имунната система на здрави хора и индивиди със синдром на хроничната умора не показа очевидни различия. Вероятно разликите се забелязват само за определен период от време след началото на имунния отговор.

Преди това учените бяха убедени, че промените в мозъчната химия са зад синдрома на хроничната умора

Учените отдавна се опитват да открият физиологичните причини за хроничната умора. Специалистите от Медицинския център в Джорджтаунския университет успяха да разберат какво се случва в мозъка по време на CFS. Според изследователите симптомите на CFS могат да бъдат свързани с промени в нивата на miRNA в мозъка.

Проучването включва доброволци, страдащи от CFS, и хора със синдрома на войната в Персийския залив, които са свързани с излагане на токсични химикали. Симптомите на този синдром включват депресия, умора, главоболие, безсъние, отслабване на паметта и разсейване на вниманието. Контролната група включва здрави участници, съобщава The Daily Mail.

Проучването показва, че преди упражнението, нивата на miRNA в цереброспиналната течност сред участниците от различните групи не се различават. Въпреки това, след обучение на хора с нива на CFS от 12 различни miRNAs са били по-ниски от тези, които не са тренирали. Освен това, промени в нивата на miRNA се наблюдават при хора с CFS и синдром на войната в Персийския залив 24 часа след упражняване на стационарен под наем за 25 минути.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000